Uitspraak
1.[verweerder] ,
[verweerster],
verweerders in het hoger beroep van Dexia,
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.De vaststaande feiten
4.De vorderingen en beslissing kantonrechter
5.Het oordeel van het hof
direct mailing(post) en van tussenpersonen, waaronder Spaar Select. Deze tussenpersonen bond Dexia aan zich door het sluiten van cliëntenremisiercontracten op grond waarvan zij bij verkoop van een Dexia-product (op basis van een door Dexia verstrekt ATP-nummer) een vergoeding ontvingen. De tussenpersonen die Dexia aan zich bond als cliëntenremisiers werden in de cliëntenremisiercontracten uit die tijd (ook) aangeduid als: “adviseur” en op haar website als “onafhankelijke gespecialiseerde financiële adviseurs” of als “financiële planners”. Uit de websites van Spaar Select (d.d. 11 mei 2000) en NBG Finance (d.d. 23 oktober 1999), waarmee Dexia (intensief) samenwerkte, volgt dat deze tussenpersonen – als cliëntenremisiers – zichzelf publiekelijk aanprezen met het opstellen van op de persoonlijke situatie toegesneden financiële adviezen.
- de omstandigheid dat de tussenpersoon al dan niet heeft geïnformeerd naar de financiële omstandigheden en financiële doelen van de afnemer;
- de omstandigheid dat de tussenpersoon al dan niet ook andere mogelijke effectenleaseproducten heeft genoemd en besproken dan het uiteindelijk afgenomen product;
- de omstandigheid dat de tussenpersoon al dan niet, naast of in samenhang met het afgenomen effectenleaseproduct, een ander financieel product, zoals een hypothecaire lening, heeft geadviseerd.
“Wij hadden spaargeld en wilden het op een verantwoorde manier laten groeien.”Naar aanleiding hiervan is hij door [een medewerker van Spaar Select] geadviseerd om het effectenleaseproduct Capital Effect van Dexia af te nemen. Dit product was volgens de Spaar Select medewerker geschikt voor de situatie van [verweerder] omdat hij met deze producten meer vermogen kon opbouwen dan met een spaarrekening, waardoor hij een financiële reserve zou hebben en extra aflossingen op zijn hypotheek zou kunnen doen. [een medewerker van Spaar Select] liet rekenvoorbeelden zien om zijn verhaal te ondersteunen. Daarbij is ook gesproken over de wijze van inleg om de gewenste vermogensgroei te kunnen realiseren, onder meer door verhoging van de hypotheek. [verweerder] wilde geen hypotheekverhoging maar wilde de inleg betalen met het spaargeld dat hij had. Op zitting heeft [verweerder] daarover verklaard:
“Er is gesproken over bijlenen met een extra hypotheek maar daar stonden wij niet voor open. Wij wilden het doen met het geld dat we hadden. Dat was al ons spaargeld.” [een medewerker van Spaar Select] adviseerde om twee effectenleaseovereenkomsten af te sluiten, één op naam van [verweerder] en één op naam van [verweerster] en om de inleg op de overeenkomsten vooruit te betalen. [verweerder] heeft het advies opgevolgd en is de overeenkomsten met Dexia aangegaan, waarbij hij al zijn spaargeld heeft aangewend om NLG 34.000,- op de overeenkomsten vooruit te betalen, aldus [verweerder] heeft ter onderbouwing van zijn stellingen verwezen naar de aanvraagformulieren en de overeenkomsten, waarop de naam van [een medewerker van Spaar Select] meermaals terug te vinden is.
6.De beslissing
€ 2.228,- aan salaris van de advocaat van [verweerder] (2 punten x appeltarief II);