Uitspraak
Zuidzijde,
1.[geïntimeerde1] ,
[geïntimeerde1],
2.[geïntimeerde2] ,
[geïntimeerde2],
[geïntimeerden] c.s.,
1.Het verdere verloop van het geding
2.De vaststaande feiten
8 april 2013 opdracht gekregen om het appartement te verkopen.
Dit ruime 3-KAMER HOEKAPPARTEMENT van maar liefst 88 m2 woonoppervlakte(...)
.
Dit ruime 3-KAMER HOEKAPPARTEMENT met balkon aan de voor en achterzijde, van maar liefst 88m2 woonoppervlakte,(…)"
Documentatie en informatieDe gegevens, zoals die zijn verstrekt, zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. Toch is het mogelijk dat de gegeven informatie of tekeningen enigszins afwijkt van de werkelijkheid. Wij verzoeken u dan ook zelf de juistheid van de gegeven informatie te controleren! Wij kunnen hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden."
Artikel 20
zal naleven.
Morgen 2e bez nog even meten wil koper graag
Na aanschaf en aanpassing van dit appartement werd mij meegedeeld dat er een vergunningplicht geldt voor het bewonen van dit pand door mijn dochter met een aantal medestudenten. Deze aanvraag is dus min of meer een verzoek achteraf. Gunningsplicht voor een dergelijk gebruik is blijkbaar niet bekend bij de Zwolse makelaars, waarvan ik er diverse heb gesproken en woningen mee heb bezocht."
Op 20 oktober j.l. heb ik via uw makelaardij het appartement(...)
gekocht.(...)
De reden voor aankoop van het appartement was om er mijn dochter en een aantal medestudenten te huisvesten. Deze informatie is met u gedeeld en een "Geen bezwaar" hiervoor vanuit de VVE was randvoorwaarde voor het doorgaan van de koop.
een woonoppervlak van 88 m². De woning zou op grond daarvan wel voor de benodigde vergunning in aanmerking moeten komen.
Wij zijn u uiteraard niet vergeten. In ons digitale dossier zien wij geen plattegrond. Dit betekend dat ik het originele dossier moet opzoeken dat ergens in het archief ligt bij de stapels van vorig jaar. Het kan zijn dat de verkoper niet in het bezit was van een plattegrond en dat wij daarom de woning zelf hebben ingemeten. Maar dat kan ik nu niet bevestigen.
waar collega NVM makelaars woonoppervlaktes opgeven tussen de 85 en 90 m2. Het lijkt me gek dat wij het allemaal niet goed hebben berekend. Het komt overeen en zit in ieder geval boven de 85 m2 grens. Is dit niet voldoende om de gemeente te overtuigen? NVM makelaars werken overigens met een afgeleide van de NEN 2580. Dat betekend bijvoorbeeld dat wij ook dragende muren en leidingenkokers en dergelijke meenemen in de berekening. Zou dat een verschil kunnen verklaren?
Als u de meetgegevens weer boven tafel kunt krijgen waaruit blijkt dat het appartement inderdaad de opgegeven 88 m2 is, dan zou ik die heel graag ontvangen.
was niet in het bezit van een plattegrond. Ik herinner me dat ik daar op uw kantoor naar gevraagd heb en als antwoord kreeg dat er geen plattegrond beschikbaar was. Ik heb die uiteindelijk zelf gereconstrueerd aan de hand van foto's op Funda en informatie die ik van vergelijkbare appartementen kon vinden.
In heroverweging is het college tot de conclusie gekomen dat de woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd een gebruiksoppervlakte wonen van minder dan 85 m2 heeft. Dit betekent dat de omgevingsvergunning, gelet op het bepaalde in artikel 4, eerste lid, onder c, van de "Beleidsregels voor onzelfstandige woonruimte binnen de in het vigerende bestemmingsplan vastgelegde woonbestemmingen"(...)
moet worden geweigerd."
Afgelopen vrijdag (31 juli) ontving ik bericht van de gemeente Zwolle dat de vergunning voor onzelfstandige bewoning van het door mij via makelaardij Zuidzijde aangekochte appartement(...)
geweigerd is. Als reden wordt aangegeven dat het appartement niet voldoet aan de eis dat de 'gebruiksoppervlakte wonen' minimaal 85 m2 moet zijn. Na bezwaar van één van de andere bewoners van het appartementencomplex is de gemeente Zwolle zelf het appartement op komen meten op basis van de "Meetinstructie bepalen gebruiksoppervlakte woningen volgens NEN 2580”. De gemeente Zwolle komt daarbij uit op 83,18 m2.
Ik stel voor dat we in de loop van volgende week, als u weer terug bent van vakantie, contact hebben om de thans ontstane situatie verder met elkaar te bespreken.
3.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
4.De grieven en de beoordeling van de grieven
dat hij van de gemeente toestemming moest hebben voor bewoning door meerdere studenten bij appartementen met een oppervlak onder de 85 m2" en dat "
een juiste opgave van het oppervlak zou dan niet tot een andere gang van zaken hebben geleid." Verder voert Zuidzijde aan dat deze eiswijziging en -vermeerdering moet worden afgewezen omdat [geïntimeerde1] niet heeft aangetoond dat voldaan is aan de vereisten van artikelen 6:162 en 6:163 BW. De eisvermeerdering ten aanzien van de wettelijke rente is volgens Zuidzijde prematuur omdat de toewijzing van de wettelijke rente pas aan de orde komt in de schadestaatprocedure.
13 juli 2018, ECLI:NL:HR:2018:1176, r.o. 3.4.6). Ook het beroep van Zuidzijde op artikel 6.11 van de koopovereenkomst en artikel 7:17 lid 6 BW slaagt niet. Deze bepalingen hebben niet betrekking op de wijze waarop een makelaar informatie dient te geven omtrent het woonoppervlak van een woning, maar ziet op de vraag welke betekenis koper en verkoper jegens elkaar mogen hechten aan de vermelding van de grondoppervlakte van de (gehele) onroerende zaak in verband met de conformiteitseis van artikel 7:17 lid 1 BW (vergelijk Hoge Raad 13 juli 2018, ECLI:NL:HR:2018:1176, r.o. 3.4.7).
5.De beslissing
H. de Hek,die daartoe zitting zal houden in het paleis van justitie aan het Wilhelminaplein 1 te Leeuwarden en wel op een nader door deze vast te stellen dag en tijdstip;