Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
Mainfreight Transport Netherlands B.V.(voorheen Wim Bosman Transport B.V.),
1.1. Het verdere verloop van het geding in hoger beroep
2.De vaststaande feiten
(…) Wij spraken hier met de heer [E] (coördinator kwaliteit en veiligheid) en de heer [F] (medewerker).(…)De chauffeurs dienen zich bij binnenkomst te melden bij de poort. Alleen dan krijgen zij toegang tot het terrein. Via deze medewerker krijgt de chauffeur het nummer van het dock door. De chauffeurs krijgen een bon mee en krijgen te horen naar welk dock zij dienen te rijden om goederen te lossen. Deze docks zijn voorzien van een elektrisch laad- en lossysteem. Na het uitladen is het aan de chauffeur om te bepalen of hij doorrijdt om de pallets om te ruilen of dat hij deze op een later moment omruilt. Voor het omruilen van de pallets dient de chauffeur naar de andere zijde van het gebouw te rijden. Deze docks bevinden zich aan de andere zijde van het terrein. Volgens de heer [E] is belanghebbende na het lossen doorgereden naar de andere zijde van het gebouw om de pallets om te ruilen. Deze docks zijn voorzien van een laad- en lossysteem dat men handmatig dient te bedienen.(…)Het dock is voorzien van een afgesloten deur. Om toegang te krijgen tot de binnenzijde van het gebouw dient men in het bezit te zijn van een veiligheidspas. De chauffeur dient zich te melden bij de deur door aan te bellen. Het laad- en lossysteem kan enkel vanuit de binnenzijde van het gebouw worden bediend.(…)Wij hebben geïnformeerd of belanghebbende zich mogelijk heeft gemeld bij een heftruckchauffeur. Volgens de heer [E] is het mogelijk dat een medewerker (dit kan een heftruckmedewerker zijn geweest) de deur heeft geopend. Ook is het mogelijk dat een medewerker naar buiten is gegaan en belanghebbende toegang heeft verschaft tot het gebouw.(…)De heer [E] deelde verder mee dat zij over 50 docks beschikken. Het huidige laad- en lossysteem wordt sinds 1996 gebruikt. Er vonden niet eerder incidenten plaats. In zijn optiek vond het ongeval plaats, doordat belanghebbende het laad- en lossysteem onjuist heeft bediend.(…)Wij hebben geconstateerd dat ter plaatse van de stang recentelijk laswerkzaamheden zijn verricht. (…) Er zijn enerzijds laswerken uitgevoerd aan de houder van de hendel aan de zijkant van de laadbrug. Dit betreft een houder van de stang bij NIET gebruik van de laadbrug. Anderzijds werd er laswerk uitgevoerd aan het oog waarin de stang wordt gepositioneerd bij gebruik van de laadbrug. Ons inziens hebben deze laswerken geen invloed op het al dan niet goed functioneren van de laadbrug of het goed positioneren van de hendel. Indien de hendel niet goed gepositioneerd kan worden, is het in casu onmogelijk om de laadbrug op te trekken. Als de hendel slecht in het oog is gepositioneerd bij het optrekken van de laadbrug, zal de hendel loskomen en de persoon eventueel kunnen raken in het aangezicht, wat hier niet het geval was.(…)
De laadbrug bestaat uit 2 metalen panelen met scharnier die zich onder elkaar bevinden.Stap 1:In eerste instantie wordt het bovenste paneel gemanipuleerd door middel van de stang in het oog.Stap 2:Hierbij wordt dit paneel vanuit een horizontale ligging naar een quasi verticale positie getrokken.Stap 3:Vanuit deze verticale positie wordt dan een duwende beweging gemaakt waarbij de onderste plaat zich naar boven plooit.Stap 4:De onderste plaat vormt een horizontaal geheel met de bovenste plaat en komt terecht op de laadvloer van de vrachtwagen.
3.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
4.De motivering van de beslissing in hoger beroep
Wanneer dit voor Wim Bosman Transport niet uitvoerbaar is, kan een verdergaande maatregel worden getroffen. Tussen partijen is niet in geschil dat voor laden en lossen in Zuid-Europese landen voor chauffeurs van Wim Bosman Transport de instructie geldt dat zij op die locaties vanwege de risico’s niet mogen laden en lossen. Voor de Benelux-landen geldt een dergelijk verbod kennelijk niet. Dat een dergelijk verbod, zoals door [geïntimeerde] ook als meest logische maatregel benoemd in de memorie van antwoord, voor in ieder geval de (risicovollere) handmatig te bedienen systemen zoals hier aan de orde een bezwaarlijke maatregel is (al dan niet beperkt tot systemen die handmatig moeten worden bediend), heeft Wim Bosman Transport niet aangevoerd. Het hof stelt dan ook vast dat er veiligheidsmaatregelen voorhanden waren waarvan niet is gebleken dat die bezwaarlijk zijn.
4.16 De conclusie is dat de beschikking in het deelgeschil zal worden bekrachtigd. Omdat het gaat om hoger beroep van een tussenvonnis zal het hof de zaak op de voet van artikel 355 Rv terugverwijzen naar de rechtbank zodat op de hoofdzaak kan worden beslist.