Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
geïntimeerde in incidenteel hoger beroep,
1.1. [geïntimeerde 1] ,2. [geïntimeerde 2] ,beiden wonende te [plaats] ,geïntimeerden in principaal hoger beroep,appellanten in incidenteel hoger beroep,
1.1. De procedure in hoger beroep
2.Feiten
“Uit de beschikbare onderzoeken is geen aanleiding gevonden om te twijfelen aan de staat van de fundering van de hoofdbouw. (…) Aanbevolen wordt om, bij de voorgenomen verbouwing, funderingsherstel van de achteruitbouw te overwegen.”2.3. In 2006 is de woning verbouwd, waarbij onder meer de achterbouw van de woning opnieuw is gefundeerd.
“Tijdens de opname zijn er diverse schades onderzocht. Het betreft hoofdzakelijk scheurvormingen. Het zijn hoofdzakelijk zakkingscheuren of zettingsscheuren. Dit is het gevolg van het onttrekken van grondwater uit de omgeving. De kelderbak is een omsloten damwand wat steeds verder wordt uitgegraven. Indien er gekozen is voor een retourbemaling dan wordt het grondwater weer terug in de omgeving gebracht. In dit geval is er gekozen om het grondwater op het riool aan te sluiten. Dit wil zeggen hierdoor wordt grondwater onttrokken. Doordat het grondwater wordt onttrokken in combinatie met het niet gelijkmatig belasten van de tussenmuur en de kelder is de tussenmuur waarschijnlijk iets gaan zetten wat scheurvorming in de wanden tot gevolg heeft. (…) De waargenomen schade heeft geen gevolgen voor de constructieve veiligheid van het pand. Scheurvormingen zijn hoofdzakelijk het gevolg van zetting van de fundering.”
“(…) Uit bovenstaande (aangeleverde) gegevens blijkt dat de bestaande fundament niet droog is komen te staan. Tijdens overleg is aangegeven dat uit metingen van waternet blijkt dat er veel verval is in grondwaterstanden, soms meer dan een meter. (…) Na het uitzetten van de pomp zal de omliggende grond en grondwater enige tijd nodig hebben om zicht te herstellen (…).”2.13. In opdracht van [naam c.s.] . heeft Lankelma op 31 januari 2020 een visuele inspectie in de woning uitgevoerd. Op 13 februari 2020 heeft Lankelma een advies uitgebracht. Lankelma heeft het volgende geconcludeerd:
“Bij mijn rondgang door de woning heb ik scheuren, scheve kozijnen, wijkende aftimmeringen en klemmende deuren aantroffen die grofweg in de volgende categorieën zijn in te delen:1. In de kelder is een horizontale scheur ontstaan in de muur langs de trap naar beneden. Het is aannemelijk dat de oorzaak in een zakking van de keldervloer ligt.2. Er zijn verschillende scheuren ontstaan in de wanden die dwars op de bouwmuren van het hoofdhuis staan.3. Er zijn klemmende deuren en wijkende aftimmeringen ontstaan tussen het hoofdhuis en de achteruitbouw.4. De tuin is ingeklonken.(…)
1.Kelder(…) De horizontale scheur in de wand naast de trap (van tussen 5 – 7mm openstaand) is recent en hoogstwaarschijnlijk ontstaan door zakking van de keldervloer. Zeer aannemelijk is dat de zakking in de keldervloer (in het midden tussen de dragende bouwmuren) is ontstaan door wegvallen van de grondwaterdruk en inklinken van de grond. Dit zou betekenen dat, ondanks de afstand tot nummer [2] , er zoveel en zolang grondwater is onttrokken dat het grondwaterpeil ter plaatse van nummer [1] is gezakt tot onder de aanlegdiepte van de fundering (onderzijde keldervloer).
2.Scheuren in de dwarsrichtingDe scheuren in de dwarswanden in de woning duiden in hun positie en patronen op een scheefstand naar nummer [3] . Omdat de scheuren recent zijn bestaat het vermoeden dat een situatie onder nummer [3] of nummer [2] de oorzaak zullen zijn. Onder nummer [3] bevindt zich een kelder over het gehele oppervlak. Verstoring door werkzaamheden op nummer [2] die invloed hebben op de zakking van nummer [3] (wegvallen van grondwaterdruk onder de kelder of een plotselinge zakking met een mechanische oorzaak) zullen ook van invloed zijn op de gemeenschappelijke muur tussen [1] en [3] en dus de scheefstand van [1] naar [3] hebben veroorzaakt of in ieder geval vergroot met de nieuwe scheuren tot gevolg. Het is aannemelijk dat de grondwaterdaling (zoals geconstateerd onder de kelder en in de tuin en dus reikend tot voorbij de rechter bouwmuur van nummer [1] ) ook geleidt zal hebben tot extra negatieve kleef aan de palen van nummer [1] en dus de (extra) zakking heeft veroorzaakt.
3.Schade op aansluiting achteraanbouw-hoofdgebouw
Doordat de achteraanbouw in 2004 opnieuw is gefundeerd en het hoofdgebouw nog op de bestaande houten fundering staat bestaat er een verschil in zakkingsgedrag. Bij de opname tijdens de nulmeting van [X] is te zien dat het pand netjes is onderhouden recent is gestuct en geschilderd en dat er nauwelijks sprake was van schade voorafgaand aan de werkzaamheden op nummer [2] . De gemelde schade (ook vastgelegd in de opname van Evers Partners) laat een patroon zien waardoor je kunt concluderen dat het hoofdgebouw ten opzichte van de aanbouw richting de straat, het [adres 1] , is gezakt. Hoogstwaarschijnlijk heeft de invloed van de werkzaamheden (onttrekking van grondwater) voor een extra zakking gezorgd ( zie ook de analyse bij 2.) met de vastgelegde schade tot gevolg.
4.De tuin is ingeklonken
De tuin is zichtbaar gezakt gedurende de werkzaamheden op nummer [2] . Het is aannemelijk dat onttrekking van grondwater hiervan de oorzaak is. Het feit dat de tuin is ingeklonken bewijst dat de invloed van de wateronttrekking op nummer [2] reikt tot voorbij de perceelgrenzen van nummer [1] .”
“De vergroting van de scheur ter plaatse van de kolom op de begane grond is mogelijk het gevolg van extra zetting van de fundering, veroorzaakt door de geconcentreerde belasting.”
“Tevens hebben wij de woning [adres 2] [1] op 3 maart 2021 waarbij wij de schade aan de woning niet meer hebben kunnen waarnemen omdat deze geheel was hersteld, echter de schade aan de kelderconstructies was nog zichtbaar inclusief de reeds vele jaren herstelde lekkage. (…) Uit al deze verzamelde (archief) informatie blijkt dat het pand [adres 1] [1] sinds vele jaren problemen kent met de fundering en dat daar ook gedurende deze periode diverse ingrepen voor zijn uitgevoerd, echter nooit een geheel herstel van alle delen van het woonhuis, waardoor de constructies van het woonhuis onderhevig was aan zettingen.”Duytsbouw sluit af met de conclusie dat er geen reden is om aan te nemen dat de schade door de daling van de grondwaterstanden is ontstaan.
3.De procedure bij de rechtbank
4.De beoordeling in hoger beroepDe procedure in hoger beroep
Zijn als gevolg van het gedurende zes maanden onttrekken van grondwater, en de daarmee gepaard gaande grondwaterdaling, door FH Holland op het [adres 1] nummer [2] in [plaats] (hierna: nummer [2] ) scheurvorming, een klemmende deur en lekkage aan en in de woning en/of verzakking van de tuin aan het [adres 1] [1] in [plaats] (hierna: de woning op nummer [1] ) ontstaan? Wilt u uw antwoord zo uitgebreid mogelijk motiveren?
Wat is de aanlegdiepte van de bodem van de kelderbak van de woning op nummer [1] ?
Komt er vanuit het grondwater een opwaartse druk onder de kelderbak tegen de bodem daarvan? Zo ja, heeft het onttrekken van het grondwater tot gevolg gehad dat de opwaartse druk onder de kelderbak is weggevallen en dat daardoor scheurvorming is ontstaan? Zo ja, waar in de woning op nummer [1] (kelder, begane grond, eerste verdieping) heeft dit scheurvorming kunnen veroorzaken? Wilt u uw antwoord zo uitgebreid mogelijk motiveren?
bij voorkeur eensluidend– de persoon van de te noemen deskundige(n). Ook kunnen partijen zich uitlaten over de aan de deskundige(n) voor te leggen vragen. Het hof zal de deskundige(n) de instructie geven de door partijen overgelegde rapportages en notities bij zijn onderzoek te betrekken en verzoeken gemotiveerd aan te geven wanneer hij het uitdrukkelijk wel of juist niet eens is met de bevindingen in de rapportages en notities.