"De inrichting van Gemeente Achtkarspelen op hoofdlijnen
In de Koersvertaling: de basis staat beschrijven we een platte organisatie met duidelijke aansturingslijnen. Dit is gebaseerd op een directiemodel waarbij twee divisies sturing geven aan drie hoofdprocessen. Divisie Bedrijfsvoering en Sturing houdt zich primair bezig met ondersteunende en sturende processen, terwijl Divisie Uitvoering en Beleid zich bezighoudt met uitvoerende processen. Nieuwe ontwikkelingen of politieke wensen landen eerst bij de divisie Bedrijfsvoering en Sturing, waar, in afstemming met het directieteam, de gevolgen inzichtelijk worden gemaakt voor het bestuur. Op die manier kan het bestuur een afgewogen keuze maken en prioriteren. Niet alles kan, en zeker niet tegelijk.
Elke divisie wordt geleid door een divisiedirecteur. De twee divisiedirecteuren en de algemeen directeur/gemeentesecretaris vormen samen de directie. Elke divisie heeft een aantal teams. De Divisie Bedrijfsvoering & Sturing heeft 4 teams en de Divisie Uitvoering en Beleid heeft 8 teams. De teams worden aangestuurd door een teamleider, die samen met de divisiedirecteur vormgeeft aan de sturing en uitvoering van taken binnen de divisie. Teamleiders dienen tot op zekere hoogte affiniteit te hebben met de inhoud van het team. Ter ondersteuning van de directie is er een kleine staf bestaande uit concern control, toezicht op het privacy beleid en informatiebeveiliging, en de ondersteuning /advisering van het bestuur in de rol van bestuurssecretaris.
Met een evenwichtige span of attention en `lichte’ hulpstructuren in de teams waar nodig (zonder de verantwoordelijkheid van de medewerker te beperken), kunnen zowel de divisiedirecteur als de teamleiders integraal sturing geven aan de organisatie als geheel. Bij het bepalen van de span of attention is rekening gehouden met een fte-omvang van gemiddeld 20 tot 25 FTE. Daar kan op wisselende gronden van afgeweken worden. Deze omvang van teams is gangbaar binnen de gemeentelijke context in Nederland.
Een boeiende en duurzame organisatie voor medewerkers
Koersvertaling: de basis staat beschrijft de weg van Koersbepaling naar het daadwerkelijke ontwerp van de organisatie. Het uitwerken en doorleven hiervan moeten we samen doen, zowel in de aanloop naar als na de start van onze nieuwe organisatie op 1 januari 2025. Hoewel veranderingen zoals deze onzekerheid met zich meebrengen, biedt het ook kansen en mogelijkheden:
•
Het werken voor 1 bestuur en gemeente geeft duidelijkheid over onze doelen.
•
Door een overzichtelijke organisatie met duidelijke sturingslijnen en professionals die leiderschap en eigenaarschap tonen, ontstaat een beter samenspel tussen bestuur en ambtelijke organisatie.
•
Impactvolle ontwikkelingen kunnen sneller worden onderkend en omgezet in acties in onze nieuwe organisatiestructuur.
•
Een compactere, slagvaardige organisatie met kortere lijnen en duidelijkheid over wie waar mee bezig is, bevordert de efficiëntie.
•
Door het werken op 1 locatie kennen medewerkers elkaar eerder, lopen makkelijker bij elkaar binnen en komen elkaar ook spontaan en zonder afspraak tegen. Dit alles bevordert een snellere afstemming.
•
Het samenbrengen van functies in teams langs de lijnen van de hoofdprocessen bevordert integraal werken.
Hoewel schaalverkleining voor sommige medewerkers wellicht minder aantrekkelijk is, biedt de gemeente Achtkarspelen voor andere medewerkers juist een nieuwe uitdaging en mogelijkheid voor verbreding, diepgang en doorgroei.