Uitspraak
1.Onderzoek van de zaak
2.Ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in het hoger beroep
3.Tenlastelegging
4.Vonnis waarvan beroep
5.Feit 2 – Vrijspraak heling Volkswagen Transporter
6.Feit 1 – De aanslag op het slachtoffer [slachtoffer]
“U bent op de bestemming, de bestemming ligt rechts”. De Garmin/Opel Combo staat dan stil op de [straat slachtoffer] nabij de woning van [slachtoffer] . [16]
St. Janshaven 424-518 te [plaatsnaam 1] . Het woonadres van [partner verdachte] is [adres 1] te [plaatsnaam 1] . Dit is in de directe omgeving van de genoemde zendmast. [79] Het hof leidt uit het voorgaande af dat het nummer #6092 in gebruik is bij [partner verdachte] , de vriendin van [verdachte] ;
“ [bijnaam verdachte] slaapt nog moet ik hem wakker maken?”, alsmede uit het feit dat ene [getuige 11] in een uitgeluisterd gesprek met [verdachte] deze ‘ [bijnaam verdachte] ’ noemt. [84] De #7859 maakt voornamelijk gebruik van de zendmast Janshaven in [plaatsnaam 1] , zoals aangegeven in de directe omgeving van de woning van [partner verdachte] , terwijl het nummer verder meermaals contact heeft met het nummer #0157, dat in gebruik is bij [moeder verdachte] . [85] Het hof stelt dan ook vast dat het nummer #7859 in gebruik is bij [verdachte] .
“In dit proces-verbaal wordt verwezen naar ontbrekende gegevens in Excelweergaven. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de informatie in de Excelweergaven een leesbare weergave is van de originele historische verkeersgegevens zoals geleverd door de providers. Waar informatie ontbreekt in de Excelweergaven, ontbreekt deze eveneens in de originele verkeersgegevens. (…) Bij het ontbreken van een cell-id, vaak in combinatie met het ontbreken van een IMEI-nummer in kolom H (‘IMEI’) is het telefoonnummer kennelijk niet actief in het Nederlandse netwerk. De reden hiervoor (bijvoorbeeld telefoon staat uit, telefoon maakt gebruik van een wifi-netwerk, batterij van de telefoon is leeg, etc.) kan niet worden afgeleid uit de historische verkeersgegevens”.In de pleitaantekeningen van mr. M.J.R. Roethof van 1 februari 2023 betreffende de ‘telecom’ (randnummer 44) staat:
“uit het feit dat er in de tekst [hof: van voornoemd proces-verbaal] staat ‘etc’ leid ik in ieder geval af dat het zomaar zo zou kunnen zijn dat een tweede IMEI-nummer ook een reden of een verklaring zou kunnen zijn.”
alleen[onderstreping hof] is gebruikt in een telefoon met IMEI-nummer #8170, zijnde een Zanco Fly minitelefoon. Verder staat in dit proces-verbaal vermeld dat wanneer in de historische verkeersgegevens geen IMEI-nummer van de #0054 staat geregistreerd, dit wordt weergegeven als ‘000000000000000’ (15 nullen). Voorts staat in dit proces-verbaal dat bij het nummer #0054 in meerdere gevallen op gelijke dagen en tijdstippen zowel het IMEI-nummer beginnend met #8170 als een weergave met een aantal (15 stuks) nullen staat weergegeven, bijvoorbeeld op 16 september 2019 om 12:08:51 uur en op 18 september 2019 om 03:44:11 uur. Het hof overweegt dat ook hieruit kan worden afgeleid dat géén sprake was van een tweede telefoon.
“door de gebruiker hoeft gedurende deze datasessie geen handeling te zijn uitgevoerd (…).Bij een datasessie wordt in historische verkeersgegevensalleendecell-idgeregistreerd waarvan bij de start van de datasessie gebruik wordt gemaakt.In reactie op de voorgelegde vraag of “
een datasessie van 28.000 seconden op 17 september 2019 om 02:17:19 uur de conclusie[hof: rechtvaardigt]
dat gedurende die periode sprake is geweest van ‘volop activiteit’ van de gebruiker van die telefoon met die telefoon” staat in het proces-verbaal opgenomen: “
de conclusie dat er sprake is geweest van ‘volop activiteit’ gedurende de datasessie is niet gerechtvaardigd op basis van de historische verkeersgegevens.”Het hof concludeert dat [verdachte] kennelijk op meerdere momenten zijn ‘reguliere’ telefoon #7859 niet heeft meegenomen.
“Bij alle registraties waarbij een cell-id is weergegeven betreft dit een cell-id uit het 2G (GSM) netwerk van KPN. Naast het voeren van gesprekken en het versturen van sms-berichten was dataverkeer eveneens mogelijk op het 2G netwerk. Volgens de handleiding van dit toestel ondersteunt het mms en WAP. Mms is een sms waaraan een bijlage is toegevoegd, zoals een foto of een geluidsbestand. WAP was de eerste variant van mobile internet die gebruikt werd voor het weergeven van een webpagina op het kleine scherm van een mobiele telefoon. Beide maken gebruik van mobiel internet. Dataverkeer via het 2G netwerk was wel mogelijk, de mogelijkheid tot gebruik van 3G of 4G was derhalve niet noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van dataverkeer.”
https://forum.kpn.com): “
Dit netwerk [hof: het 2G-netwerk] bestaat sinds 1999 en is daarmee het oudste van de huidige mobiele netwerken. Met 2G kun je bellen, sms’en en met een zeer trage snelheid internetten.”
Bro k kom zo”en “
Me tel staat uit laat hem in de auto op het zit nog daar vandaar!”.Een kennis van [verdachte] , [getuige 12] , heeft het nummer #6092 in zijn telefoon staan als ‘Maat’ en heeft verklaard dat [verdachte] dit nummer ook gebruikte. [93] Het hof gaat er hierom en gelet op de inhoud van voornoemde berichten vanuit dat [verdachte] op dit moment de #6092 gebruikt. Om 03:07 uur probeert de #0054 tweemaal naar de #6113 te bellen. Nummer #0054 maakt op dat moment gebruik van een zendmast in Nieuwer ter Aa. Om 03:24:53 uur stuurt de #0054 een sms en maakt daarbij gebruik van de zendmast Reigersbos te Amsterdam Zuidoost. Het nummer #6113 ontvangt om 03:24:54 uur een sms en maakt daarbij gebruik van de zendmast Bijlmerplein.
Babe ben nu pas terug maar nu weer weg spreekje later ja”. [98]
“Babe als je me belt ben ik al weg slaap lekker love you”en straalt daarbij wederom de zendmast Bijlmerplein aan. [109]
“pap komt pas om half acht zo”. [122] Het hof begrijpt dat met pap geld wordt bedoeld, zoals [medeverdachte] ook tegenover de politie heeft bevestigd. [123] Dat het ging om een bedrag dat hij uit een wietoogst zou hebben gekregen zoals hij tijdens dat verhoor verklaarde, is niet aannemelijk geworden.
“wist ik maar minder”en
“kon ik alles maar uit mijn hoofd wissen”. Even later gaat het gesprek als volgt verder: [131]
“Zijn jullie niet uitbetaald”waarop [partner verdachte] antwoordt
“ja natuurlijk wel”. [136]
“die advocaat”gesproken, over het niet schoonmaken van de Opel Combo, dat iemand naar Schiphol gaat en daar wordt aangehouden en over dat er over uitbetaling wordt gesproken.
7.Bewezenverklaring
8.Strafbaarheid van het bewezen verklaarde
9.Strafbaarheid van de verdachte
10.Oplegging van straf
11.Vordering van de benadeelde partij [benadeelde partij]
12.Toepasselijke wettelijke voorschriften
gevangenisstrafvoor de duur van
30 (dertig) jaren.
€ 17.500,00 (zeventienduizend vijfhonderd euro) ter zake van immateriële schade, waarvoor de verdachte met de mededader hoofdelijk voor het gehele bedrag aansprakelijk is, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de hierna te noemen aanvangsdatum tot aan de dag der voldoening.