ECLI:NL:GHAMS:2018:5203

Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak
10 augustus 2018
Publicatiedatum
21 oktober 2021
Zaaknummer
23-001359-17
Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Schorsing van de vervolging op grond van artikel 16 van het Wetboek van Strafvordering wegens gebrekkige geestelijke vermogens van de verdachte

In deze zaak heeft het Gerechtshof Amsterdam op 10 augustus 2018 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de politierechter in de rechtbank Noord-Holland. De verdachte, geboren in 1971, was aangeklaagd voor het stelen van een (lok)fiets in Purmerend op 4 januari 2017. Tijdens de zitting in hoger beroep bleek de verdachte in een verwarde toestand te verkeren en niet in staat om de strekking van de tegen hem ingestelde vervolging te begrijpen. Het hof heeft vastgesteld dat de verdachte lijdt aan een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens, wat hem belemmert in zijn verdediging. Gezien de instabiele leefsituatie, negatieve financiële omstandigheden en middelengebruik van de verdachte, heeft het hof besloten de vervolging te schorsen. Dit besluit is genomen op basis van artikel 16 van het Wetboek van Strafvordering, dat bepaalt dat de vervolging moet worden geschorst indien de verdachte niet in staat is de strekking van de vordering te begrijpen. Het hof heeft het vonnis waarvan beroep vernietigd en de vervolging van de verdachte geschorst.

Uitspraak

Afdeling strafrecht
Parketnummer: 23-001359-17
Datum uitspraak: 10 augustus 2018
TEGENSPRAAK
Verkort arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het
vonnis van de politierechter in de rechtbank Noord-Holland van 18 april 2017 in de strafzaak onder
de parketnummers 15-010418-17 en 15-146520-16 (TUL) tegen
[verdachte],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1971,
adres: [adres].

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van
10 augustus 2018.
Tegen voormeld vonnis is namens de verdachte hoger beroep ingesteld.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door de verdachte en de raadsvrouw naar voren is gebracht.

Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd dat:
hij op of omstreeks 4 januari 2017 te Purmerend met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een (lok)fiets, in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan
Stichting Aanpak Voertuig-Criminaliteit, in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zal het hof deze verbeterd lezen. De verdachte wordt daardoor niet in de verdediging geschaad.

Schorsing der vervolging

Op de voet van artikel 16 van het Wetboek van Strafvordering, dient de rechter de vervolging te schorsen, indien de verdachte aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens lijdt, dat hij niet in staat is de strekking van de tegen hem ingestelde vordering te begrijpen, en dient de schorsing te worden opgeheven zodra van het herstel van de verdachte is gebleken.
Het hof stelt op grond van het dossier en het verhandelde ter terechtzitting het volgende vast.
Uit het reclasseringsadvies van 19 april 2018 volgt dat bij de verdachte sprake is van een instabiele leefsituatie, een negatieve financiële situatie en fors middelengebruik. Er is voorts sprake van een delictpatroon op het gebied van vermogensdelicten gepleegd onder invloed van alcohol en drugs.
Ter terechtzitting in hoger beroep was de verdachte in het geheel niet aanspreekbaar en erg verward.
De verdachte verklaarde dat het hele rechtssysteem tegen hem is, dat hij wordt afgeluisterd door de politie en dat het hele systeem corrupt is. De vraag naar de reden van het hoger beroep, heeft hij niet willen/kunnen beantwoorden. De verdachte gedroeg zich zeer geagiteerd en wilde de zitting opnemen met zijn mobiele telefoon om te kunnen aantonen dat het systeem corrupt was. Na een schorsing heeft de verdachte de zittingszaal verlaten en is hij daarin niet meer teruggekeerd.
Gelet op bovenstaande is het hof van oordeel dat de verdachte niet in staat is de strekking van de tegen hem ingestelde vervolging te begrijpen. Nu om die reden thans een reële verdedigingsmogelijkheid voor hem ontbreekt, zal het hof de vervolging van de verdachte schorsen in de stand waarin zij zich thans bevindt.

Toepasselijke wettelijke voorschriften

Deze beslissing is gegrond op artikel 16 van het Wetboek van Strafvordering.

BESLISSING

Het hof:
Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:
Schorst de vervolgingvan de verdachte.
Dit arrest is gewezen door de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Amsterdam, waarin
zitting hadden mr. A.D.R.M. Boumans, mr. J.D.L. Nuis en mr. S. Clement, in tegenwoordigheid
van mr. J.M. van Riel, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van dit gerechtshof
van 10 augustus 2018.