Uitspraak
21.4542 ZW, 22/1352 ZW
OVERWEGINGEN
ZW-uitkering van appellant teruggevorderd.
WW-uitkering. Doordat de hennepkwekerij in de woning van appellant is aangetroffen, worden de werkzaamheden en inkomsten aan hem toegerekend. Appellant heeft niet aan de hand van objectieve en verifieerbare gegevens aangetoond dat deze toerekening onjuist is. Het Uwv heeft zich verder op het standpunt gesteld dat er geen sprake is van dringende redenen om van de terugvorderingen af te zien. Het Uwv heeft erop gewezen dat verzekeringsarts bezwaar en beroep heeft geconcludeerd dat de psychische gesteldheid van appellant ten tijde van de bestreden besluiten 1 en 2 geen dringende reden oplevert om van de terugvorderingen af te zien.
12 februari 2018 werkzaamheden in een hennepkwekerij heeft verricht en daaruit inkomsten heeft genoten. Appellant heeft aangevoerd dat de periode dat sprake was van een hennepkwekerij aanzienlijk korter was en dat hij hier minder aan heeft verdiend en/of minder uren heeft gewerkt dan dat het Uwv stelt. De rechtbank heeft deze enkele stelling van appellant onvoldoende geacht om als tegenbewijs te dienen, gelet op de vereisten die hiervoor gelden. De rechtbank is van oordeel dat het Uwv zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat appellant door dit niet te melden de inlichtingenplicht heeft geschonden. Het Uwv is terecht overgegaan tot herziening van de ZW- en WW-uitkering en de terugvorderingen. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het Uwv zich ook terecht op het standpunt gesteld dat de psychische gesteldheid van appellant geen dringende reden oplevert om van de terugvorderingen af te zien.
advocaat-generaal opgedragen nadere gegevens, zoals de vordering verstrekken waterstanden, in te brengen. Ter onderbouwing van zijn standpunt heeft appellant verder verwezen naar het eindarrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Ter zitting heeft appellant zijn grond dat zijn psychische gesteldheid een dringende reden oplevert om van de terugvorderingen af te zien, ingetrokken.
21.4542 ZW
WW-uitkering in de periode van 3 augustus 2015 tot en met 18 februari 2018 werkzaamheden in een hennepkwekerij heeft verricht en daaruit inkomsten heeft genoten en dat hij door dit niet te melden de op hem rustende inlichtingenverplichting heeft geschonden.
10 september 2017. Volgens appellant heeft het Uwv niet aannemelijk gemaakt dat hij vanaf 23 juni 2015 reeds inkomsten had uit hennepgerelateerde werkzaamheden. Het Uwv kan de bestreden besluiten 1 en 2 voor wat betreft de hiervoor vermelde periodes van schending van de inlichtingenverplichting dan ook niet handhaven. De Raad begrijpt dit standpunt van appellant zo dat appellant aanvoert dat het bestreden besluit in strijd is met de onschuldpresumptie, zoals neergelegd in artikel 6, tweede lid, van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). De Raad volgt appellant hierin. Daartoe wordt het volgende overwogen.
13 februari 2018 dertien volledige kweken hebben plaatsgevonden in de twee kweekruimten van de woning van appellant. Uit het onderzoeksrapport volgt verder dat uit opgevraagde informatie bij netbeheerder Liander volgt dat volgens Liander vermoedelijk sprake was van twee eerdere oogsten. De periode van illegaal afgenomen stroom betreft de periode van
10 september 2017 tot 13 februari 2018.
13 februari 2018, had het – gelet op de ingekorte bewezenverklaarde periode in het eindarrest van het gerechtshof – op de weg van het Uwv gelegen om dat standpunt aannemelijk te maken. Het Uwv heeft geen nader onderzoek gedaan of een gemotiveerde reactie gegeven. [3] Door na te laten nader onderzoek te verrichten, heeft het Uwv geen twijfel doen ontstaan over de juistheid van de ingekorte bewezenverklaarde periode in de strafzaak. [4]
22.1352 ZW
1 punt voor het bijwonen van de zitting, waarbij voor het bijwonen van de zitting wordt uitgegaan van samenhangende zaken), in totaal € 5.859,- voor verleende rechtsbijstand. Tevens is er aanleiding te bepalen dat het Uwv het in beroep en in hoger beroep betaalde griffierecht aan appellant vergoedt.