ECLI:NL:CRVB:2019:2356

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
10 juli 2019
Publicatiedatum
18 juli 2019
Zaaknummer
18/3686 WMO15-PV
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Hoger beroep inzake maatwerkvoorziening beschermd wonen op grond van de Wmo 2015

In deze zaak heeft de Centrale Raad van Beroep op 10 juli 2019 uitspraak gedaan in het hoger beroep van een vreemdeling die aanspraak wilde maken op een maatwerkvoorziening voor beschermd wonen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015). De appellant had eerder een verzoek ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam, dat was afgewezen op grond van het feit dat de appellant geen rechtmatig verblijf had. De rechtbank Amsterdam had het beroep van de appellant tegen deze afwijzing ongegrond verklaard, waarna de appellant in hoger beroep ging.

De Centrale Raad van Beroep bevestigde de uitspraak van de rechtbank en oordeelde dat, zoals eerder in vergelijkbare zaken is overwogen, vreemdelingen geen aanspraak kunnen maken op maatwerkvoorzieningen beschermd wonen op basis van de Wmo 2015. De Raad stelde vast dat de argumenten van de appellant niet leidden tot een ander oordeel dan in eerdere uitspraken. De Raad benadrukte dat de appellant niet kan worden gelijkgesteld met een Nederlander en dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen bescherming biedt aan de appellant, wat de afwijzing van het verzoek door het college rechtvaardigt.

De uitspraak werd gedaan in het openbaar en de Raad concludeerde dat er geen aanleiding was voor een veroordeling in de proceskosten. De griffier en de voorzitter hebben de uitspraak ondertekend, waarmee de beslissing officieel werd vastgelegd.

Uitspraak

18.3686 WMO15-PV

Centrale Raad van Beroep
Meervoudige kamer
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam van 3 juli 2018, 18/400 en 18/3901 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[Appellant] te [woonplaats] (appellant)
het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam (college)
Datum uitspraak: 10 juli 2019
Zitting hebben: L.M. Tobé als voorzitter en D.S. de Vries en N.R. Docter als leden
Griffier: G.D. Alting Siberg
Ter zitting is verschenen: mr. W.G. Fischer, namens appellant
Het onderzoek ter zitting heeft, gezamenlijk met de zaken 18/2997 WMO15,
18/3765 WMO15, 18/3051 WMO15 en 18/2871 WMO15 plaatsgevonden.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep bevestigt de aangevallen uitspraak.
Deze beslissing is uitgesproken in het openbaar. Zij is gebaseerd op de volgende overwegingen:
Bij het bestreden besluit heeft het college de afwijzing van het verzoek van appellant om hem op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) een maatwerkvoorziening beschermd wonen te verstrekken gehandhaafd. Hieraan heeft het college ten grondslag gelegd dat appellant geen rechtmatig verblijf heeft.
Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep tegen het bestreden besluit ongegrond verklaard, onder verwijzing naar artikel 1.2.2 van de Wmo 2015.
In hoger beroep heeft appellant aangevoerd dat hij beschermd wonen nodig heeft. Dit is medisch noodzakelijke zorg waarop ook vreemdelingen als appellant aanspraak hebben. Nu de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid beschermd wonen niet wil bieden en het college de rechtstreekse toegang tot de zorgaanbieder blokkeert, zal het college de benodigde zorg op grond van de Wmo 2015 moeten bieden.
Appellant is geen vreemdeling als bedoeld in artikel 1.2.2, eerste lid, van de Wmo 2015 en is ook niet op grond van artikel 2.1, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 met een Nederlander gelijkgesteld.
Zoals eerder overwogen in de uitspraken van 3 oktober 2018, ECLI:NL:CRVB:2018:3022 en 12 december 2018, ECLI:NL:CRVB:2018:4209, kan een vreemdeling zoals appellant geen aanspraak maken op een maatwerkvoorziening beschermd wonen op grond van de
Wmo 2015. Hetgeen appellant in deze zaak naar voren heeft gebracht leidt de Raad niet tot een ander oordeel dan in die uitspraken.
Wat appellant verder nog naar voren heeft gebracht hoeft gezien het voorgaande geen bespreking meer.
Voor een veroordeling in de proceskosten bestaat geen aanleiding.
Waarvan proces-verbaal.
De griffier De voorzitter
(getekend) G.D. Alting Siberg (getekend) L.M. Tobé