3.2De voor de beoordeling van het beroep belangrijke wet- en regelgeving is te vinden in de bijlage bij deze uitspraak.
4. Feiten en omstandigheden
Eiser heeft op 8 december 2021 verzocht om openbaarmaking van informatie/documenten over de voorgenomen ontwikkeling Bravis/Bulkenaar, inclusief infrastructuur en Zuidelijke ontsluiting Tolberg, in de vorm van brieven, (gespreks)verslagen/notulen, e-mailverkeer, rapporten en notities/memo’s, inclusief alle bijbehorende en relevante gegevens, zoals (concept)agenda’s, documenten die in vergaderingen zijn besproken en alle bijlagen die bij bovengenoemde documenten zijn gevoegd, aangaande:
1. Verslagen Raadsbegeleidingsgroep Bravis vanaf 15 oktober 2020. Met uitzondering van de verlagen tot en met 14 september 2021.
2. Communicatie gemeente Roosendaal – Provincie Noord-Brabant vanaf 9 november 2020 tot heden
3. Communicatie gemeente Roosendaal – Rijkswaterstaat vanaf 20 november 2020 tot heden.
4. Communicatie gemeente Roosendaal – Bravis vanaf 14 oktober 2020 tot heden. Met uitzondering van de verslagen/notulen va de Stuurgroep Bravis tot en met 11 juni 2020.
5. Communicatie gemeente Roosendaal – Prorail vanaf 28 december 2020 tot heden.
6. Besluiten en gevoteerde kredieten vanaf 18 januari 2021 tot heden.
7. Inkoop- en aanbestedingsdossiers diensten vanaf 19 januari 2021 tot heden.
8. Alle communicatie tussen de gemeente Roosendaal en de gemeente Bergen op Zoom vanaf 1 januari 2017 tot heden, en in het bijzonder de agenda en het verslag van het overleg van 8 oktober 2018, inclusief alle bijlagen en besproken documenten en het document waarin locaties zijn opgenomen.
9. Alle communicatie tussen de gemeente Roosendaal en de gemeente Tholen vanaf 1 januari 2017 tot heden.
Met het besluit van 7 februari 2022 heeft het college stukken openbaar gemaakt op grond van de Wet openbaarheid bestuur (hierna: Wob). Het college heeft niet alle informatie openbaar gemaakt op grond van artikel 10, eerste lid, onder d, van de Wob.
Eiser heeft hiertegen bezwaar gemaakt op 13 maart 2022.
De commissie voor de bezwaarschriften heeft het college geadviseerd om het bezwaar gedeeltelijk gegrond te verklaren en het besluit van 7 februari 2022 te herzien door een aanvullende motivering te geven.
Het college heeft met het bestreden besluit het bezwaar ongegrond verklaard. Het college heeft op 23 augustus 2022 het bestreden besluit gewijzigd en het bezwaar deels gegrond verklaard en een aanvullende motivering gegeven.
Eiser heeft de rechtbank toestemming verleend als bedoeld in artikel 8:29, vijfde lid, van de Algemene wet bestuursrecht om kennis te nemen van de weggelakte stukken uit de agenda van het bestuurlijk overleg van 19 november 2020 en van het samenwerk-document met het concept van de anterieure overeenkomst.
4.
Juridisch kader
Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (hierna: Woo; Staatsblad 2021, 499), zoals gewijzigd bij de Wijzigingswet Woo (Staatsblad 2021, 500), in werking getreden. Artikel 10.1 van de Woo bepaalt dat de Wob wordt ingetrokken. Er is niet voorzien in overgangsrecht. Dat betekent dat de Woo onmiddellijke werking heeft en dat met ingang van 1 mei 2022 besluiten op Wob verzoeken, die vóór de inwerkingtreding van de Woo zijn ingediend, met inachtneming van de bepalingen van de Woo moeten worden genomen. Dat geldt in principe ook voor besluiten op bezwaar of besluiten die worden genomen na een bestuurlijk of judiciële lus. Het besluit op bezwaar dat in deze zaak wordt beoordeeld, is genomen op 29 juli 2022, dus voor 1 mei 2022. Dat betekent dat in dit geding de Wob nog van toepassing is.
Uit de jurisprudentie van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) volgt dat, wanneer een bestuursorgaan stelt dat na onderzoek is gebleken dat een bepaald document niet meer onder hem berust en zo’n mededeling niet ongeloofwaardig voortkomt, het in beginsel aan degene is die informatie verzoekt om aannemelijk te maken dat, in tegenstelling tot de uitkomsten van het onderzoek door het bestuursorgaan, een bepaald document toch onder dat bestuursorgaan berust.
De Afdeling heeft geoordeeld dat voor zover openbaarmaking wordt verzocht van documenten die niet bij het bestuursorgaan berusten maar wel bij het bestuursorgaan hadden behoren te berusten, van het bestuursorgaan mag worden verwacht dat het al het redelijkerwijs mogelijke doet om deze documenten alsnog te achterhalen.
5
. Communicatie tussen gemeenten en provincie vanaf 9 november 2020 tot heden