8.2.De burgemeester voert beleid om de handel in drugs in Rotterdam tegen te gaan. Dit beleid staat in de Beleidslijn bestuurlijke handhaving artikel 13b Opiumwet Rotterdam 2022. In dit beleid staat in welke gevallen de burgemeester in principe overgaat tot sluiting van een woning. Er is onder meer in opgenomen dat bij een ernstig geval in beginsel wordt overgegaan tot het sluiten van de woning, maar dat alle belangen van betrokkenen worden meegenomen in de beoordeling of, ook in een ernstig geval, toch kan worden volstaan met een waarschuwing. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende in het beleid omschreven omstandigheden.
Was de burgemeester bevoegd om de woning te sluiten?
9. Niet in geschil is dat in de woning een ruime handelshoeveelheid van zowel harddrugs als softdrugs is aangetroffen en dat de burgemeester daarom in beginsel bevoegd was om de woning te sluiten.
Was er noodzaak om de woning te sluiten?
10. Als de burgemeester bevoegd is om een woning te sluiten, is de volgende vraag of er ook een noodzaak is om een woning te sluiten. Daarbij is van belang of de burgemeester met een minder ingrijpend middel dan een sluiting had kunnen en moeten volstaan omdat het beoogde doel ook daarmee had kunnen worden bereikt.Aan de hand van de ernst en omvang van de overtreding wordt beoordeeld of sluiting noodzakelijk is ter bescherming van het woon- en leefklimaat bij de woning en het herstel van de openbare orde.Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de vraag of er vanuit de woning werd gehandeld, maar ook om andere omstandigheden, zoals de ligging van een pand in een voor drugscriminaliteit kwetsbare wijk.
11. Verzoekster voert aan dat de noodzaak onvoldoende aanwezig is. Er was geen drugshandel vanuit het pand en geen loop op de woning. Uit de MMA-melding blijkt dat er op straat en niet vanuit de woning werd gehandeld. De zoon zit in detentie en een en ander is buiten de wetenschap van verzoekster gebeurd. Na het voornemen van de burgemeester heeft verzoekster de gemeente gevraagd beide zonen uit te schrijven uit de basisregistratie personen en heeft zij hen, om herhaling te voorkomen, de toegang tot de woning ontzegd. De drugs zijn uit de woning verwijderd. Verzoekster vindt dat de burgemeester daarom kan volstaan met een waarschuwing.
12. De burgemeester heeft de noodzaak tot sluiting van de woning aanwezig kunnen achten en hoefde niet met een minder ingrijpend middel, zoals een waarschuwing, te volstaan. De burgemeester heeft daarbij kunnen betrekken dat sprake is van een ernstig geval als bedoeld in zijn beleid gelet op de aangetroffen aanzienlijke handelshoeveelheid drugs, de combinatie van softdrugs en harddrugs en de attributen (een grammenweegschaal, tientallen lege gripzakjes, meerdere drugspersen, persmallen, persattributen, een vuurwapen en 23 kogelpatronen, almede contante geldbedragen van € 19.390,- en $ 1.100,-) die in de woning zijn aangetroffen en die duiden op handel in drugs. De burgemeester heeft gelet op het voorgaande, in samenhang met de MMA-melding, die ook (hard)drugs gerelateerd is, aannemelijk mogen achten dat de drugs deels of geheel bestemd waren voor verkoop, aflevering of verstrekking. De burgemeester mag dan aannemen dat de woning een rol speelt binnen de keten van drugshandel. Dat levert op zichzelf al een belang op bij sluiting, ook als er geen overlast of feitelijke drugshandel is geconstateerd.Dat er naast deze melding geen verdere meldingen bekend zijn, maakt dat niet anders.
Is de sluiting van de woning evenwichtig?
13. Als de burgemeester zich op het standpunt heeft kunnen stellen dat de sluiting van de woning noodzakelijk is, komt de vraag aan de orde of de sluiting ook evenwichtig is. Er moet evenwicht zijn tussen de bescherming van het algemeen belang, in dit geval de bescherming of het herstel van de openbare orde en de woon- en leefomgeving, en de te respecteren grondrechten van verzoekster. Of de sluiting evenwichtig is, hangt af van verschillende omstandigheden. De duur van de sluiting moet evenwichtig zijn, ook als de burgemeester daarin zijn eigen beleid heeft gevolgd. Of de sluiting evenwichtig is hangt ook af van de (mate van) verwijtbaarheid van de aangeschreven persoon, of er een bijzondere binding met de woning is en de mogelijkheid om weer van de woning gebruik te kunnen maken. De gevolgen van de sluiting worden afgewogen tegen de omstandigheden die maken dat de burgemeester een sluiting noodzakelijk mocht vinden. Een sluiting met veel nadelige gevolgen is niet per definitie onevenwichtig.
14. Inherent aan een sluiting van een woning is dat de bewoner de woning moet verlaten. Dit is op zichzelf geen bijzondere omstandigheid. Verzoekster vindt dat de sluiting van de woning niet evenwichtig is. Zij heeft twee dienstverbanden en maakt lange dagen. Hierdoor had zij geen zicht op wat de zoon overdag in de woning deed en was zij niet op de hoogte van wat zich in de woning afspeelde. Van haar bescheiden inkomen kan zij geen verblijf in een hotel of hostel betalen. Verblijf bij haar kinderen is om meerdere redenen geen optie. Zij is erg ontdaan en geschrokken van de situatie en bepleit dat de burgemeester volstaat met het geven van een waarschuwing.
De burgmeester heeft in deze omstandigheden geen aanleiding hoeven te zien om van sluiting af te zien. Daarbij heeft de burgemeester kunnen en mogen meewegen dat verzoekster een verwijt kan worden geworden gemaakt, omdat zij als hoofdbewoonster verantwoordelijk is voor hetgeen zich in haar woning afspeelt. De drugs zijn op diverse plekken in de woning, waaronder een lade van het keukenblok, een inbouwkast in de keuken, in de berging, in meerdere slaapkamers en in de schuur, aangetroffen. De aanwezigheid van de drugs kan verzoekster daarom moeilijk zijn ontgaan. De sluiting dient een legitiem doel, namelijk het herstel van de openbare orde. Verzoekster heeft geen (medische)stukken overgelegd waaruit blijkt dat zij vanwege medische redenen specifiek aan deze woning zou zijn gebonden.
15. Onder deze omstandigheden heeft de burgemeester meer gewicht kunnen en mogen toekennen aan het belang van het herstel van de openbare orde en een veilig woon- en leefklimaat in de omgeving dan aan de belangen van verzoekster.
16. Dit alles brengt de voorzieningenrechter tot het oordeel dat de burgemeester in redelijkheid gebruik kon maken van zijn bevoegdheid om de woning te sluiten. De verwachting is dan ook dat het besluit in bezwaar in stand kan blijven, zodat er geen aanleiding is voor het treffen van een voorlopige voorziening.