Voorts heeft de rechtbank het navolgende in aanmerking genomen:
Op 21 mei 2019 heeft de psychiater S.E. Zijp een rapport omtrent verdachte uitgebracht. De conclusie en het advies luiden:
“Betrokkene is een 31-jarige Nederlandse man met een ongespecificeerde
persoonlijkheidsstoornis met narcistische, borderline, vermijdende en antisociale trekken.
Betrokkene heeft geleerd om grip en controle op de wereld te krijgen door zich directief
bepalend en soms dwingend op te stellen. Om verlating of teleurstelling te voorkomen heeft
hij geleerd anderen op emotionele afstand te houden. Met name in relatie tot zijn moeder en
zijn ex-vrouw zijn er periodes geweest met, onder invloed van stress, grensoverschrijdend
impulsief gedrag. Betrokkenes krenkbaarheid in combinatie met een, bij tijden, gestoorde
agressie- en impulsregulatie heeft geleid tot suïcidale gedachten, uitspraken en gedragingen.
De suïcidaliteit heeft een appellerend en dwingend karakter. Zo ook, indien bewezen, in de
aanloop tot het tenlastegelegde. (…)
Indien bewezen, is er een verband tussen de persoonlijkheidsproblematiek en de hem ten laste gelegde feiten. Ik adviseer het ten laste gelegde
in verminderde mate toe te rekenen,
gebaseerd op een driepuntsschaal.
Er is sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de persoonlijkheid, tot uiting komend in de gedragsproblemen op jonge leeftijd, antisociale gedragingen in de tienertijd zoals
vandalisme, spijbelen, wegblijven van huis, grensoverschrijdend gedrag richting moeder op
adolescenten leeftijd en huiselijk geweld in de relatie met zijn ex-vrouw. Betrokkene heeft in zijn leven geprobeerd om verlating te voorkomen door zich enerzijds emotioneel afstandelijk op te stellen en anderzijds controlerend, bepalend en dwingend te zijn. Met name het laatste jaar is er een escalatie geweest van dwingend, subtiel dreigend, instrumenteel ingezet, suïcidaal gedrag met als doel het herstel van de relatie en zijn rol als vader in het leven van zijn kinderen. Betrokkene is boos en gekrenkt om wat hem is aangedaan, de pijn van verlating en het verlies van controle over het leven van zijn kinderen. Indien bewezen is deze dynamiek de verklaring voor hoe betrokkene zijn ex wilde straffen voor de pijn ze bij hem veroorzaakte door haar alles te ontnemen wat zij ooit samen gehad hebben. (…)
Het risico dat betrokkene, zonder intensieve en langdurige psychotherapeutische behandeling, in herhalingspatronen van dwingend, controlerend en in tijdens van stress impulsief grensoverschrijdend gedrag, zal vervallen is zeer hoog. Binnen intieme relaties is de kans op herhaling van (ernstig) huiselijk geweld hoog. Het recidiverisico op suïcidaal gedrag is hoog.
In hoeverre er ook sprake is voor gevaar voor letsel bij derden bij dergelijk suïcidaal gedrag
hangt af van de bewezenverklaring van het tenlastegelegde. In ieder geval kan vastgesteld
worden dat er gevaar is voor psychosociale schade bij derden (ex-partner, moeder en
kinderen) als gevolg van instrumentele, dwingende suïcidale gedragingen.
Beschermende factoren zijn beperkt, maar betrokkenes normale intelligentie, mogelijkheid tot werken, adequaat financieel beheer en vinden van passende woonruimte kunnen aangemerkt worden als beschermend.
Relevante risico verhogende factoren zijn een geschiedenis met geweld en antisociaal gedrag, problemen op gebied van intieme relaties en de forse persoonlijkheidsproblematiek. Beperkte respons op behandeling en toezicht, beperkt inzicht in zijn problemen, ambivalente en beperkte motivatie voor behandeling door een gevoel van onbegrip en onjuist therapieaanbod bij betrokkene. Problemen met stabiliteit, de verwachte problemen met het realiseren van adequate behandeling binnen de regulier GGZ, beperkte ondersteuning, stress en problemen met behandeltrouw verhogen het risico op recidive. (…)
Voor het behandelen van de problematiek en verlagen van het recidiverisico is langdurige,
intensieve psychotherapie geïndiceerd. Indien het juridisch haalbaar is adviseer ik om
betrokkene, in het kader van bijzondere voorwaarden, op te laten nemen in een forensische
kliniek gespecialiseerd in persoonlijkheidsproblematiek. Indien dit vanwege de strafmaat niet mogelijk blijkt, adviseer ik de behandeling op te leggen in het kader van een tbs met
voorwaarden.”