2.8.De deskundige heeft de door het hof aangepaste vragen als volgt beantwoord:
1. Kunt u aangeven wat de algehele bouwkundige toestand van de woning is?
Antwoord:
De woning vertoont m.b.t. tot het buitenstukwerk en schilderwerk achterstallig onderhoud. Verder zijn diverse constructieonderdelen niet uitgevoerd conform de geldende richtlijnen/(normering) zoals deze op basis van goed vakmanschap binnen de branche in algemene zin worden gehanteerd. Daarnaast zijn er door [eiser] bij de verbouwing niet alle noodzakelijke verbeteringen doorgevoerd die voor deugdelijk werk noodzakelijk zijn, temeer [eiser] aan de achterzijde van de woning de bestaande fundatie van een betonnen aanstorting heeft voorzien en heeft nagelaten deze aan de statische berekening van de constructeur te toetsen (de fundatie beschikt niet over een (deugdelijke) fundatie voet).
De aan ondergetekende voorgelegde schades hebben allemaal een bouwkundige oorzaak en zijn niet door een aardbeving veroorzaakt en/of verergerd.
2. Welke schade kan aan de woning worden vastgesteld?
Antwoord:
Gezien de omvang van het aantal schades en het opnieuw benoemen van de in dit deskundigenbericht vastgestelde schades met onderbouwing en conclusies een herhaling van zetten zou zijn, verwijst ondertekende u kortheidshalve naar de integrale inhoud/verhandeling in dit deskundigenbericht.
3. Is de door u bij uw antwoord op vraag 2 omschreven schade niet veroorzaakt door de gaswinning? Indien de schade niet is veroorzaakt door de gaswinning, kunt u dit dan nader toelichten?
Wilt u uw antwoord per schadepost, zoals gecalculeerd door JBG Bedrijfsburo op 26 juni 2017 nader toelichten en daarbij ook aangeven met welke mate van zekerheid de schadepost niet is veroorzaakt door de gaswinning, maar een andere oorzaak heeft?
Antwoord:
De schades zijn volgens ondergetekende niet veroorzaakt door gaswinning. De schades zijn allemaal primair bouwkundig van aard en niet door een aardbeving verergerd.
De oorzaken van de schadeposten, zoals gecalculeerd door JBG Bedrijfsburo op 26 juni 2017, worden door ondergetekende als volgt geduid.
Schadepost Schadeoorzaak Mate van zekerheid niet
veroorzaakt door gaswinning
tegelwerk : reeds vervangen 100% (zetting: consolidatie + krimp bodem)
schilderwerk : gevolgschade 100%
achtergevel : scheuren gevels 100% (zetting: consolidatie + krimp bodem.
doorbuiging balklaag, geen deugdelijke lateiconstructie, geen deugdelijke/passende fundatie)
- rechterzijgevel: scheuren gevels 100% (zetting: consolidatie + krimp bodem.
achterste deel doorbuiging balklaag, geen deugdelijke lateiconstructie, geen
deugdelijke/passende fundatie)
- rechterzijgevel : scheuren gevels 100% (zetting: consolidatie + krimp bodem.
voorste deel doorbuiging balklaag, geen deugdelijke lateiconstructie, geen
deugdelijke/passende fundatie)
- voorgevel : scheuren gevels 100% (zetting: consolidatie + krimp bodem. doorbuiging balklaag, geen
deugdelijke lateiconstructie, geen deugdelijke/passende fundatie)
- linkerzijgevel : scheuren gevels 100% (zetting: consolidatie + krimp bodem.
voorste deel doorbuiging balklaag, geen deugdelijke lateiconstructie, geen
deugdelijke/passende fundatie)
- linkerzijgevel : scheren gevels 100% (zetting: consolidatie + krimp bodem.
achterste deel doorbuiging balklaag, geen deugdelijke lateiconstructie, geen
deugdelijke/passende fundatie)
Voor een uitgebreidere onderbouwing met conclusies verwijst ondergetekende u naar de integrale inhoud in dit deskundigenbericht.
4. Is aannemelijk - en zo ja, met welke mate van zekerheid - dat deze schade ook zonder de
bodembeweging als gevolg van mijnbouwactiviteiten, op enig moment in de toekomst zou zijn opgetreden, en zo ja, op welke termijn?
Wilt u dat per schadepost, zoals gecalculeerd door JBG Bedijfsburo op 26 juni 2017, nader toelichten?
Antwoord:
De schade zou ook zijn ontstaan zonder bodembeweging als gevolg van mijnbouwactiviteiten. De zekerheid dat de schade ook zonder de bodembeweging als gevolg van mijn bouwactiviteiten zou zijn ontstaan is volgens ondergetekende 100%.
Het moment in de toekomst en op welke termijn is volgens ondergetekende in onderhavige situatie niet meer relevant. De schade had zich ook voorgedaan als de woning buiten het aardbevingsgebied had gestaan. Ondergetekende verwijst u voor de onderbouwing met conclusies hier nogmaals naar de integrale inhoud van dit deskundigenbericht en verwacht hiermee het e.e.a. voldoende te hebben toegelicht.
5. Kunnen de schades worden hersteld? Zo ja, op welke wijze?
Antwoord:
Ja, de schades kunnen volgens ondergetekende wel worden hersteld. Om tot een deugdelijk constructief herstel te komen dient men eerst de volgende constructieve herstelwerkzaamheden uit te voeren:
- een fundatieverbetering door te voeren (tafelmethode: een gewapende betonvloer op palen) op basis van de tafelmethode, waarbij de nieuwe betonvloer d.m.v. inkassingen de bestaande buitengevels/binnenmuren gaat dragen en na dat men de betonvloer met sparingen heeft aangebracht vervolgens de palen d.m.v. persen in de sparingen aanbrengt.
-
lateiconstructies d.m.v. HAS-methodiek te creëren (geldt ook voor grote scheuren in de gevels)
de gevels te reinigen/stoomcleanen en v.z.v. van een nieuwe stuklaag (projectgebonden advies)
het buitenstukwerk af te werken met een minerale sauslaag (KEIM o.g.)
de balklaag van de verdiepingsvloer aan de achterzijde van de woning te verstevigen, zodat deze minder doorbuigt (theoretisch gezien voldoet de verdiepingsvloer/balklaag constructief).
6. Welk bedrag is gemoeid met het herstel van de geconstateerde schade?
Kunt u bij beantwoording van deze vraag onderscheid maken naar enerzijds de schade waarvan u bij uw antwoord op vragen 3 en hebt aangegeven dat die niet door de aardgaswinning is veroorzaakt, dan wel op enig moment ook zonder de aardgaswinning zou zijn ontstaan en anderzijds de andere schade?
Antwoord:
Voor het herstel van de geconstateerde schade wordt door ondergetekende een herstelbedrag begroot/geraamd van€ 235.545,56inclusief omzetbelasting. Voor de begroting/herstelspecificatie per post verwijst ondergetekende u naarproductie 15.
Hierbij dient opgemerkt te worden dat het grootste deel van het herstelbedrag toeziet op fundatieherstel, temeer de bestaande fundatie niet passend is voor de aanwezige bodem op onderhavige locatie. Zoals reeds in het deskundigenbericht aangeven zijn de schades niet als het dadelijk gevolg van aardbevingen ontstaan en/of ook niet door aardbevingen verergerd.
7. Geeft uw onderzoek overigens nog aanleiding tot opmerkingen?
Antwoord
Nee, volgens ondergetekende zijn alle opmerkingen gemaakt welke voor de beoordeling van de zaak van belang zijn en verwijst ondergetekende u hiervoor naar de integrale inhoud van dit deskundigenbericht.”
Standpunten van partijen