4.21.De deskundige heeft in zijn rapport de gestelde vragen als volgt beantwoord:
"(…) 1. Waardoor wordt de schimmel veroorzaakt? (…)
Tijdens de opname ter plaatse stonden de meeste ramen op een kier en werd er voldoende geventileerd. Gemeten vochtpercentages (relatieve vochtigheid); woonkamer, keuken en verdieping (70-75%), kruipruimte (90%) - de grondslag in de kruipruimte is nat.
De ideale luchtvochtigheid in een woning is tussen de 40 en 60%, de geconstateerde luchtvochtigheid in de woning van 70 - 75% (ondanks dat er op dat moment goed werd geventileerd) is dus geschikt voor de groei van schimmels.
De hoge relatieve luchtvochtigheid in de kruipruimte zal zich door de dampdruk nivelleren met de bovenliggende ruimte, nu er geen dampische scheiding/vloeren (het betreft een dampopen houten vloer, en geen dampdichte betonvloer) is tussen de kruipruimte en de bovenliggende ruimten.
De plaatselijk in de woning geconstateerde schimmel wordt veroorzaakt door:
In zijn algemeenheid…De hoogte van de relatieve vochtigheid in combinatie met koude oppervlakken, dan wel door temperatuurgradient.
In de keuken/het keukenblok - door lekkage van het afwerkingsprofiel tegelwerk/aanrechtblad op het aanrechtblad.
In de voorkamer op de buitenmuur - een combinatie van koudeval/spouwventilatie, tocht en waterbelasting door het gat van de schotelantenne kabeldoorvoer, koudegradient door aanwezige apparatuur.
In de woonkamer op meubilair (bijzet tafeltje, wandkast) en de buitengevel achter de kast, door een te hoog vochtpercentage en stofaanhechting, tempratuur gradient.
In de badkamer - op het niet / onvoldoende behandelde houten frame onder het geplaatste bad, en enigszins in de voegjes van het tegelwerk. (…)
2. Wat is afdoende voor nodig om de schimmel niet te laten terugkeren.
De afzuigkap luchtdicht aansluiten op de daarvoor bestemde afvoer.
De kitnaad tpv het aanrechtblad opnieuw waterdicht aanbrengen (nieuw afdichtingsprofiel), plaatsen van een achterwand in het onderkastje (ontbreekt nu).
De riolering ontstoppen, sowieso het gehele rioleringsstelsel inspecteren met een camera en gebreken herstellen.
Aanvulling 6-12-21: zie conclusie: Kruipruimte isolatie chips/korrels aanbrengen, dit zal het vochttransport naar de woning verkleinen.
3. Op welke plaatsen in het gehuurde is er sprake van vocht/schimmeloverlast?
Zoals door mij is geconstateerd op 21-10-21 is schimmel aanwezig, echter niet in grote mate, op de volgende plaatsen is schimmel geconstateerd (zie foto's)
Keuken, in het aanrechtkastje en op het onbehandelde plint.
Voorkamer, op de buitengevel, nabij de radiator/doorvoer van de schotelantenne kabel.
Woonkamer, op de deurtjes van de wandkast, het bijzettafeltje en op de buitengevel.
Badkamer, op het houten (niet geschikte, door de huurster aangebrachte) frame van het bad, enigszins in voegjes,
Kruipruimte, schimmel op de grondslag en het metselwerk.
Door mij is geconstateerd dat de goot overstroomde en de riolering (hwa) niet correct werkt, deze is verstopt.
Naar verluidt zijn de schimmelproblemen (na jaren geen last te hebben gehad) in korte tijd ontstaan. Bovenstaande verstopping van de riolering lijkt mij daarom mede verband te houden met de natte grond in de kruipruimte, welke daarna zorgt voor vochttransport naar de woning. Alhoewel het ook mogelijk is dat de grondwaterstand in deze omgeving is gewijzigd.
Naast het reinigen van de riolering ook kapotte delen vervangen, nu huurster heeft gemeld dat zij bij regelmaat moet herstraten ter hoogte vd keuken/badkamer, is het waarschijnlijk dat er een gebrek/lek zit in deze riolering.
Boven het keukenkozijn is geen schimmel geconstateerd, dit blijkt echter na meting wel een koudebrug te zijn waardoor schimmel hier zou kunnen ontstaan. Zeker in combinatie met een niet aangesloten afvoer v.d. afzuigkap.
Conclusie ter voorkoming van schimmel (met aanvulling):
Het ontstaan van schimmel komt door een combinatie van factoren, beide partijen hebben hier invloed op.
Buiten - De riolering is verstopt (geconstateerd), hierdoor wordt het omliggende terrein onevenredig belast met regenwater (geconstateerd), wat naar de kruipruimte zal stromen (de bodemafsluiting in de kruipruimte is nat geconstateerd). De riolering ontstoppen, algemeen het leidingwerk controleren en herstellen waar van toepassing. Door Acantus (conform opgave bij brief 29-11-21 van Acantus, is dit uitgevoerd).
Nu Acantus de riolering onlangs heeft ontstopt en heeft geconstateerd dat de riolering goed werkt (conform opgave van Acantus is er verder geen gebrek aan riolering) blijft het punt staan dat de bodemafsluiting in de kruipruimte nat is.
De oorzaak hiervan kan gezocht worden in water dat via het maaiveld naar de kruipruimte loopt, de hoogte van de grondwaterstand. Gezien de aanwezige schimmel is dit reeds langere tijd het geval.
De bodemafsluiting is nat, in de kruipruimte is een hoge luchtvochtigheid geconstateerd, door het verschil in dampdruk stroomt er vocht in de woning.
Kruipruimte - Nu er geen rioleringsprobleem blijkt (opgave Acantus na onderzoek) dient de stroom van vochtige lucht uit de bodemafsluiting te worden geremd door het aanbrengen van een dampscherm of isolatiechips over deze bodemafsluiting in de kruipruimte. Door Acantus. (…)
Het is mede van belang de binnenzijde van de woning (dat geldt voor iedere woning) en het meubilair, ter voorkoming van schimmelgroei, regelmatig te reinigen met de daarvoor geschikte schoonmaakmiddelen. Zoals het zich nu laat aanzien is dit mij onvoldoende gebleken, en is het interieur een mogelijke voedingsbodem voor schimmels, daarnaast trekt stof vocht aan. Door v Haren.
De woning en meubilair regelmatig schoonmaken, bijv. 1x per week (cyclus proefondervindelijk bepalen, ook gezien de aanwezigheid van huisdieren). (…)"