Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.Feiten
‘Hoi [verzoeker] jouw contract 1 jaar verlengd geen stress ga slapen morgen normaal werken groetjes [betrokkene]’.[verzoeker] heeft daarop geantwoord:
‘Hoi, oké dankjewel. kan ik daar wel een e-mail van krijgen? (…)’[bedrijf] heeft vervolgens geen e-mail daarover gestuurd.
‘Hoi [verzoeker] ziek melden woorden niet accepteert. Elke maand ziek melden geen een baas accepteren. Kan je normale manier stoppen. Deze maand woorden netjes betaald jij hoef niet meer te komen!’[verzoeker] heeft daarop geantwoord:
‘Hoi, ik ben al het hele weekend ziek en kan daar helaas niks aan doen. Ik ben gewoon bereid om normaal te werken en dat doe ik altijd al. Als ik zou stoppen had ik ook gewoon netjes een maand afgewerkt. Maar als je het zo wilt is dat prima.’
‘Semtember uitdienst’, heeft [verzoeker] bij WhatsApp-bericht van diezelfde datum aan [bedrijf] meegedeeld:
‘Ik ben helemaal niet in september uit dienst gegaan jij hebt mijn contract voor één jaar verlengt ik heb daar alle bewijzen van dus dat kan niet. Officieel kan je me niet ontslaan voor ziekmelding want dat mag niet.[bedrijf] heeft daarop geantwoord:
‘Ik heb ontslagen gegeven. Jij mag rechter Gaan.’
‘Jij bent echt een domme kankerturk Jij gaat hangen Let op mij ik gaan je nadien kut turk Kost je vergunning in [plaats 2] [plaats 1] en [plaats 2]’)
4.Het verweer en het tegenverzoek
primairop het standpunt dat het dienstverband conform de aanzegging van 16 augustus 2023
(bedoeld is naar de kantonrechter begrijpt 15 augustus 2023, zie onder 2.4. van de feiten)is geëindigd op 30 september 2023. De toegezegde verlenging van de arbeidsovereenkomst door [betrokkene] van [bedrijf] (in het WhatsApp-bericht van 16 augustus 2023) heeft geen invloed op die rechtsgeldige aanzegging. Die verlenging was slechts voorwaardelijk en was bedoeld om [verzoeker] gerust te stellen, omdat nog niet zeker was of de aanvraag voor de verblijfsvergunning van haar man was goedgekeurd. Bovendien is nooit een nieuw arbeidscontract of een verlengingsbrief ondertekend.
(bedoeld is kennelijk 15)augustus 2023. Weliswaar heeft [verzoeker] in oktober 2023 en november 2023 nog gewerkt, maar dat waren - zoals tussen partijen afgesproken - ‘inhaaldagen’ omdat [verzoeker] te veel vakantie had opgenomen.
‘Maar als je het zo wilt is dat prima’in haar WhatsApp-bericht van 13 november 2023 heeft [verzoeker] in ieder geval ingestemd met de beëindiging per 13 november 2023. Ook is inmiddels de aanvraag voor de verblijfsvergunning van de man van [verzoeker] goedgekeurd, waardoor de arbeidsovereenkomst ook conform de tussen partijen gemaakte afspraken zou worden beëindigd.
(bedoeld is naar de kantonrechter begrijpt: het salaris over de maand oktober 2023). Bovendien heeft [verzoeker] 8 weken niet gewerkt als gevolg van (beweerde) ziekte en vakantie. Ook heeft zij vanaf juli 2023 meer loon ontvangen dan bij aanvang van de arbeidsovereenkomst was overeengekomen. De teveel betaalde bedragen moeten worden verrekend met het verschuldigde vakantiegeld.
tegenverzoekverzoekt [bedrijf] de kantonrechter om (bij beschikking, uitvoerbaar bij voorraad) [verzoeker] te veroordelen om binnen twee dagen na dagtekening van de te wijzen beschikking:
5.De beoordeling
‘Maar als je het zo wilt is dat prima’kunnen naar het oordeel van de kantonrechter niet als een duidelijke en ondubbelzinnige instemming van [verzoeker] met het eindigen van de arbeidsovereenkomst worden aangemerkt. [verzoeker] heeft ook betwist dat zij met de opzegging heeft ingestemd en heeft ter zitting aangegeven dat zij overvallen was door het bericht van [bedrijf] en niet goed wist hoe zij daarop moest reageren.
‘jij hoef niet meer te komen’, met onmiddellijke ingang (dus ‘op staande voet’) opgezegd. Het verweer dat [betrokkene] niet bevoegd is om werknemers te ontslaan wordt verworpen. [verzoeker] mocht er naar het oordeel van de kantonrechter op vertrouwen dat [betrokkene], als leidinggevende en als degene die de personeelszaken regelde, bevoegd was om namens (de eigenaar van) [bedrijf] werknemers te ontslaan (zie artikel 6:61 lid 2 BW). Ook uit de overlegde WhatsApp-berichten blijkt dat de communicatie over de arbeidsovereenkomst steeds via [betrokkene] verliep.
Kamerstukken I, 2013-2014, 33 818, nr. C, pag. 99 en 113).
New Hairstyle)). De kantonrechter moet bij het bepalen van de billijke vergoeding rekening houden met alle (uitzonderlijke) omstandigheden van het geval en die vergoeding moet daarbij aansluiten. Het gaat er uiteindelijk om dat de werknemer wordt gecompenseerd voor het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Ook met de gevolgen van het ontslag kan rekening worden gehouden, voor zover die gevolgen zijn toe te rekenen aan het verwijt dat de werkgever kan worden gemaakt. De billijke vergoeding heeft op zich geen bestraffend doel, maar met de billijke vergoeding kan ook worden tegengegaan dat werkgevers ervoor kiezen een arbeidsovereenkomst op ernstig verwijtbare wijze te laten eindigen.