Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.De zaak in het kort
2.De procedure
3.De feiten
Het staand net type 1 waar de 85%-reductie van toepassing is, kan voor zowel wolhandkrabvisserij als voor schubvisvisserij ingezet worden; ergo met laag resp. hoog staand net. Dit type net krijgt een zwart merkje.
Het resterend aantal netten – staand net type 2 – mag uitsluitend ingezet worden voor de visserij op wolhandkrab. Dit type net heeft een oranje merkje.
4.Het geschil
5.De beoordeling
17 oktober 2017 ten aanzien van het vissen op schubvis en het deel van de beslissing op bezwaar dat op die last ziet, in stand zijn gebleven in de uitspraak in hoger beroep. Het dwangsombesluit van 17 oktober 2017 moet daarom geacht worden rechtmatig te zijn. De rechtbank gaat bij de beoordeling van de vorderingen van [eiser] dan ook voorbij aan zijn stellingen, voor zover die uitgaan van een andere opvatting. Het gaat dus in deze zaak uitsluitend om het dwangsombesluit van 19 december 2017 ten aanzien van het vissen op wolhandkrab.
Onrechtmatigheid van het dwangsombesluit van 19 december 2017
19 december 2017 heeft vernietigd, merkt de rechtbank op dat de Afdeling dat besluit heeft herroepen (zie hiervoor onder 3.8). Dat is van belang, omdat met het herroepen van een besluit de onrechtmatigheid ervan nog niet is gegeven. Herroeping heeft tot gevolg dat het besluit geen formele rechtskracht toekomt. De burgerlijke rechter behoort de onjuistheid van dit besluit tot uitgangspunt te nemen bij de beoordeling van een vordering die is gegrond op onrechtmatige daad van het bestuursorgaan bij het nemen van het besluit. [1] Omdat meergenoemd besluit berust op een onjuiste uitleg van de wet – de Provincie ging er immers onterecht van uit dat zij het bevoegde gezag was –, is daarmee de onrechtmatigheid van het besluit gegeven. [2]
Wnb-vergunning vereist?
zonder vergunning (…) een project te realiseren dat niet direct verband houdt met of nodig is voor het beheer van een Natura 2000-gebied, maar afzonderlijk of in combinatie met andere plannen of projecten significante gevolgen kan hebben voor een Natura 2000-gebied’. Op grond van artikel 1.3 eerste lid, aanhef en onder f van het Besluit natuurbescherming, dat luidt:
Geen causaal verband