0.56- Waar is mijn goud gebleven? Wanneer komt mijn goud terug? Dat wil ik weten.
[verdachte] :
- Alles bij je vrouw hè, jij weet.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Op 22 januari 2021 had ik een afspraak met de advocaat van [slachtoffer] om een bestand van zijn telefoon in ontvangst te nemen. Dit ging om een filmpje wat op 15 oktober 2020 om 17:30 uur was opgenomen. Dat was te zien in de eigenschappen van het filmpje op de telefoon. De advocaat vertelde mij dat er op 15 oktober 2020 een Whatsapp videogesprek was geweest tussen [slachtoffer] en [verdachte] (moeder). Bij dat gesprek waren [slachtoffer] , de advocaat en de accountant van [slachtoffer] aanwezig. [slachtoffer] had de camera afgeplakt zodat hij niet in beeld kwam. Ik heb van dit filmpje vervolgens ook een filmpje gemaakt omdat het op dat moment niet lukte om het bestand over te zetten.
Ik herkende op het filmpje [verdachte] .
Doen geloven dat [A] een relatie met hem zou willen, met hem zou willen trouwen
[medeverdachte 7] heeft als medeverdachte – voor zover van belang – het volgende verklaard:
Verbalisanten tonen aan [medeverdachte 7] de foto waarop zij met aangever staat, terwijl zij in trouwjurk is gekleed.
Ik moest dit allemaal van hun doen. Dit ben ik op de foto. Ik zag deze man bij [verdachte] , [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] [familienaam] . Ik had toen zelf een relatie met [medeverdachte 3] .Ik had geen relatie met [slachtoffer] . Ik had in die periode geen eigen mobiele telefoon. Ik mocht geen telefoon.
U vraagt of ik ooit tegen [slachtoffer] heb gezegd dat ik met hem wilde trouwen.
Nee, nee.
Mag ik iets zeggen over die foto (
in trouwjurk). Dit was bij [medeverdachte 2] thuis. Ik moest dit allemaal doen van [medeverdachte 2] . De trouwjurk was ook van [medeverdachte 2] .
U vraagt mij wat ik denk dat [slachtoffer] toen gedacht zal hebben.
Dat hij met mij zou gaan trouwen.
U houdt mij voor dat u veel berichten op de telefoon van [slachtoffer] heeft teruggevonden, zoals dit bericht dat hij van mij zou hebben gekregen:
[slachtoffer] :
Jij bent mijn alles eigenlijk mijn spiegelbeeld ik herken jou in mij en je herkent mij in jou.
Dus we schamen nooit voor elkaar nooit. We houden alleen van elkaar en daarom zijn we zo gelukkig dat we elkaar hebben gevonden een God’s wonder zelf want zijn engelen brachten ons bij elkaar en iedereen zal het merken of weten, mijn schat (hartjes).
[A] :
Mooi liefie (hartje)
Schatje
Ik ga slapen liefie
Ik app je morgen weer ja schat
Ik ben echt moe ik hou van jou heel veel (hartjes en zoentjes).
Ik heb dit bericht niet gestuurd. Ik had zelf geen telefoon. Ik mocht geen telefoon in mijn hand houden.
U houdt mij voor dat u ook een aantal foto’s heeft aangetroffen van mij en [slachtoffer] in [stad] . U houdt mij voor dat het hier lijkt of [slachtoffer] en ik een stelletje zijn.
Ja, deze foto’s herken ik. Ik zie mezelf op de foto en [slachtoffer] . Dit moest ik doen van [medeverdachte 2] .
U vraagt mij of ik in de periode na februari 2020 in een jeugdinstelling in Friesland (Leeuwarden) heb gezeten.
Dat is gewoon gelogen. Ik was toen niet meer bij de familie [familienaam] . Ik heb nooit in een jeugdinstelling in Friesland gezeten.
U vraagt mij wat ik kan vertellen over handgeschreven brieven die ik naar [slachtoffer] zou hebben gestuurd.
Nee, dat heb ik nooit gedaan. Ik ben gevlucht en ik heb nooit meer achterom gekeken.
U laat mij de foto’s van de brieven zien.
Ik heb deze brieven niet geschreven. Ik was in deze tijd al met mijn vriend. Dit klopt niet. Dit hebben ze uit mijn naam gedaan. Dit is echt ziek. Ik heb nooit een brief gehad van [slachtoffer] .
[medeverdachte 7] heeft bij de rechter-commissaris als getuige – voor zover van belang – het volgende verklaard:
U vraagt mij naar de foto waarop ik met [slachtoffer] sta terwijl ik in trouwjurk ben gekleed.
Ik moest dit allemaal van hun doen. Hun allemaal, het is familie.Ik moest doen alsof ik [slachtoffer] leuk vond en met hem moest trouwen.
U vraagt mij of ik wel eens heb gedaan of ik met [slachtoffer] wilde trouwen.
Dat moest ik doen, maar dat was nooit mijn bedoeling.Ze zeiden tegen mij: Doe een bruiloftsjurk aan en maak nog eens foto’s met [slachtoffer] en doe net of je hem leuk vindt. Deze dingen zeiden ze allemaal. Ik moest foto maken en naast hem zitten. Hem vasthouden met de arm.
Medeverdachte [medeverdachte 6] heeft – voor zover van belang – het volgende verklaard:
U houdt mij voor dat [slachtoffer] in de veronderstelling was dat hij met [medeverdachte 7] zou trouwen. U vraagt mij hoe [slachtoffer] op dat idee zou zijn gekomen.
Hoe ik hem heb gezien. Ze zaten bovenop elkaar op de bank. Als ze zo knus op de bank zitten, zal het wel dat hij dat dacht.
U houdt mij de foto voor waarop [slachtoffer] en [medeverdachte 7] in trouwjurk staan.
Dat was op de [adres 2] . Hadden ze soms bruiloftsplannen? Het leken mij wel twee tortelduifjes. Als je die foto ziet zal hij wel op zijn knieën gegaan zijn. Ik kan alleen zien wat ik zie op de foto. Dan zullen ze wel gaan trouwen.
U houdt mij de foto voor van [slachtoffer] en [medeverdachte 7] voor de Eiffeltoren in [stad] .
Als ik ze zag was het altijd dit knusse gedrag. Kijk eens naar die foto. Twee mensen waren verliefd ja. Ze wilden elkaar.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Op de telefoon van [slachtoffer] stonden onder andere veel foto’s van handgeschreven brieven.
Op deze brieven stond altijd bovenaan de brief een datum en
"Leeuwarden" of "te Leeuwarden" De brieven zijn gericht aan meerdere personen: Aan " [koosnaam slachtoffer] " maar ook aan mama, papa, de rest, allemaal. De brieven worden vaak afgesloten met “ [medeverdachte 7] ” en op 6 april 2020 met “vrouwtje [A] ”.
In de brieven staat dat [medeverdachte 7] in een jeugdinstelling in Leeuwarden zit. Ze geeft in de brieven aan dat ze heel veel van " [koosnaam slachtoffer] " houdt en hem heel erg mist. Ook staat er vaak dat ze samen een toekomst gaan opbouwen. In de brieven staat vaak de naam [valse naam medeverdachte 1] , moeder en [ valse naam medeverdachte 2] . In de laatste brieven staat dat ze er tussen 8 en 10 juni weer is en ze er weer is voor " [koosnaam slachtoffer] " In de brieven gaat het vooral over het feit dat " [koosnaam slachtoffer] " geduld moet hebben.
Op 9 juni 2020 stuurt [slachtoffer] een bericht naar [ valse naam medeverdachte 2] : “Beetje onrustig wanneer [A] vrijkomt.
Dan stuurt [ valse naam medeverdachte 2] terug: “Ja Midden”, “Juni”.
[slachtoffer] stuurt op 9 juni 2020 het bericht aan [ valse naam medeverdachte 2] : Komt er nog een brief van [A] ?
Waarop [ valse naam medeverdachte 2] stuurt: Ja.
Op 15 mei 2020 stuurt [valse naam medeverdachte 1] een bericht naar [slachtoffer] met daarbij een Attachement (bijlage).Op 20 en 26 mei 2020 stuurt [valse naam medeverdachte 1] een aantal berichten naar [slachtoffer] met daarbij een Attachement (bijlage). Het lijkt te gaan om foto’s van de brieven van [medeverdachte 7] die door [valse naam medeverdachte 1] worden doorgestuurd aan [slachtoffer] .
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Nadat [slachtoffer] aangifte heeft gedaan, is nog contact geweest tussen [slachtoffer] en de personen tegen wie [slachtoffer] de aangifte heeft gedaan. Deze contacten verliepen via Whatsapp. De telefoon waarmee de communicatie had plaatsgevonden is veiliggesteld. In de telefoon stonden Whatsapp berichten tussen [slachtoffer] en verschillende personen:
22 juli 2020
nummer [telefoonnummer 1]
- Ik ben het [ valse naam medeverdachte 2] .
23 juli 2020
nummer [telefoonnummer 1]
- [A] is hier en [A] is boos op jou hoe je met haar heb gedaan en met de rest
- Lieve [koosnaam slachtoffer] hoezo heb je dit met mij gedaan je zou wachten op me. Zei je ook in je berichten die ik door kreeg toen ik er was was jij er niet meer weetje wat je met mij heb gedaan je heb me pijn gedaan we zouden nog van alles doen en ineens ben je er nie alsjeblieft. Laten we dit zo snel mogelijk goed maken je wist dat ik 17 jaar was en problemen had en dat is er nu niet meer Ik mis je [A] .
[slachtoffer] :
- [ valse naam medeverdachte 2] , als [A] nu echt bij je zit, stuur mij dan maar nu direct een foto van jullie samen
Nummer [telefoonnummer 1]
- [slachtoffer] , [A] is kapot, ze huilt
29 augustus 2020
Nummer [telefoonnummer 1]
-
Twee foto’s van [A] worden gestuurd, waarvan één met groot rood hart op de achtergrond.
- Weet dat ik je mis en nog lang niet over is.
16 oktober 2020
Nummer [telefoonnummer 1]
- Goeie morgen [slachtoffer] [A] heeft haar studio gehad al aantal maanden ze zit gelukkig op de zelf ze komt dagelijks zie en spreek er ook ze mist jou ontzettend tuurlijk je bent haar eerste echte liefde geweest [slachtoffer] alsjeblieft je weet hoe ik met je bent en was laat me een afspraak maken met JOU we treffen elkaar ergens en we praten over alles je bent en zal altijd een familie voor ons blijven voor ons allemaal.
19 juli 2020
Nummer [telefoonnummer 2]
- Ik ben het [ valse naam medeverdachte 2] .
20 juli 2020
Nummer [telefoonnummer 2]
21 juli 2020
Nummer [telefoonnummer 3]
- [slachtoffer] ik ben het moeder kan je de telefoon opnemen wil met je praten wan tik mis je.
22 juli 2020
Nummer [telefoonnummer 3]
- Grt [ valse naam medeverdachte 2]
- Kom naar mij toe [huisnummer 2]
- Ga na haar toe laat er nie zo [slachtoffer] jullie horen bij elkaar dat weet ik dat weet jij ze heb al genoeg mee gemaakt laat er dit niet mee maken.
8 oktober 2020
Nummer [telefoonnummer 3]
- Met [A] is en blijft jou vrouw
- Maar ze is er ook kapot van na dit wat er is gebeurd
- Laten we alsjeblieft elkaar ontmoeten ik en jij xxx [ valse naam medeverdachte 2] .
[slachtoffer] :
- Wat nou dan, ben ik nu ineens een hondje die naar het baasje moet luisteren? Antwoord nou toch eerst op de eenvoudige vragen. Waar zijn mijn goudstaven en is [A] nog ergens. Wanneer kan zij reageren? Waar is ze (vraag nog net niet waar woont ze)?
Nummer [telefoonnummer 3]
- Ze woont bij mij.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb gesproken met mr. Wiekeraad, de advocaat van [slachtoffer] . Wiekeraad gaf aan dat er door hem op 15 oktober 2020 whatsapp gesprekken waren opgenomen. Deze gesprekken waren in het bijzijn van hem, [slachtoffer] en de accountant van [slachtoffer] gevoerd. Ik heb deze audiobestanden ontvangen.
Volgens Wiekeraad zijn de gesprekken van 15 oktober 2020 tussen [slachtoffer] en (moeder) [verdachte] .
Ik heb hieronder een aantal passages uit de gesprekken letterlijk weergegeven:
[Whatsapp 2] Gesprek van 15 oktober 2020 van 09:12 min (tussen [verdachte] en [slachtoffer] ):
07:22 min.
[verdachte] :
- Luister [slachtoffer] , hou van [A] ?
[slachtoffer] :
- Hou ik van [A] ? De vraag is eerder houdt [A] nog van mij met al dat goud.
[verdachte] :
- Ja, [A] wacht nog steeds op jou.
- Bel mij op. Met mij afspreken en met jou vrouw, is goed?
Lening voor [ valse naam medeverdachte 2]
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Door ING Bank N.V. zijn de volgende gegevens verstrekt: Bankmutaties over de periode van 27 augustus 2019 tot 7 augustus 2020 van rekening [rekeningnummer 1] op naam van [medeverdachte 5] . Uit deze bankmutaties blijkt onder andere het volgende:
Op 1 september 2019 wordt er een bedrag ontvangen van € 10.000,- van rekening [rekeningnummer 2] op naam van [slachtoffer] met in de omschrijving: “Geldlening 2019”. Op 2 september 2019 wordt er een bedrag ontvangen van € 15.000,- van rekening [rekeningnummer 2] op naam van [slachtoffer] met in de omschrijving: “Geldlening 2019”.
Vanaf 23 september 2019 worden er diverse bedragen weer overgeboekt naar rekeningen op naam van [slachtoffer] . Het gaat om o.a. de volgende overboekingen:
23-sep-2019 € 1.000,00 Omschrijving: aflossing lening// eerste termijn
28-okt-2019 € 1.000,00 Omschrijving: aflossen lening
25-nov-2019 € 1.000,00 Omschrijving: Aflossing lening
4-jan-2020 € 1.000,00 Omschrijving: Aflossing lening
5-feb-2020 € 2.000,00 Omschrijving: Aflossing lening // februari/maart
15-mei-2020 € 1.000,00 Omschrijving: Snelle aflossing// september
25-mei-2020 € 2.000,00 Omschrijving: Snelle aflossing// oktober november
3-jun-2020 € 1.500,00 Omschrijving: Snelle aflossing// december januari
Totaal € 16.500,00
Op de rekening worden de o.a. volgende bedragen contant gestort:
23-sep-2019 - € 1.000,00
28-okt-2019 - € 1.000,00
25-nov-2019 - € 1.000,00
4-jan-2020 - € 1.000,00
5-feb-2020 - € 2.000,00
25-mei-2020 - € 2.650,00
3-jun-2020 - € 1.500,00.
Overmaken geldbedragen naar goudbank voor borg en kosten bruiloft
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Aankoop goud:
In deze categorie zijn alle overboekingen naar de [naam bank 1] en naar [naam bank 2] opgenomen die gedaan zijn om goud aan te kopen.
Rabo 03-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 03-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 03-09-2019 € 35.927,00 [naam bank 1]
Rabo 09-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 09-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 09-09-2019 € 32.600,00 [naam bank 1]
Totaal: € 268.527,00.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Op de telefoon van aangever stonden onder andere verschillende foto's en documenten die betrekking hadden op de aankoop van goud. Deze zijn als bijlage bij dit proces verbaal gevoegd. Daarnaast heeft [slachtoffer] bij zijn aangifte ook diverse (kopie) facturen verstrekt van de aankoop van Goud. Deze facturen zijn allen gericht aan Dhr [slachtoffer] , [adres 3] , [woonplaats 2] . De facturen zijn als bijlage bij dit proces verbaal gevoegd.
Uit de documenten is het volgende op te maken:
- Factuur van 03/09/2019 van [naam bank 1] bvba voor de verkoop van 3 stuks
Beleggingsgoud AGB/TGZ met een gewicht van 1000,00. Totaalbedrag:€ 135.927,-.
- Factuur van 07/09/2019 van [naam bank 1] bvba voor de verkoop van 3 stuks
Beleggingsgoud met een gewicht van 1000,00. Totaalbedrag:€ 132.600,-.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb gesproken met mr. Wiekeraad, de advocaat van [slachtoffer] . Wiekeraad gaf aan dat er door hem op 15 oktober 2020 whatsapp gesprekken waren opgenomen. Deze gesprekken waren in het bijzijn van hem, [slachtoffer] en de accountant van [slachtoffer] gevoerd. Ik heb deze audiobestanden ontvangen.
Volgens Wiekeraad zijn de gesprekken van 15 oktober 2020 tussen [slachtoffer] en (moeder) [verdachte] .
Ik heb hieronder een aantal passages uit de gesprekken letterlijk weergegeven:
[Whatsapp 2] Gesprek van 15 oktober 2020 van 09:12 min (tussen [verdachte] en [slachtoffer] ):
00:56 min
[slachtoffer] :
- Waar is mijn goud gebleven? Wanneer komt mijn goud terug? Dat wil ik weten.
[verdachte] :
- Alles bij je vrouw he, jij weet.
[slachtoffer] :
- Bij mijn vrouw? Bij [A] ? Wat moet zij ermee doen dan?
[verdachte] :
- [A] wacht op jou.
[slachtoffer] :
- Prima, maar waar is ze dan?
[verdachte] :
- Als je bij [ valse naam medeverdachte 2] komt…. Laten zien…. Ze is bij [ valse naam medeverdachte 2] , ze wacht op jou. Wanneer kom jij bij [ valse naam medeverdachte 2] ?
03:04 min.
[slachtoffer] :
- Ik wil mijn goud zien. Eerst mijn goud.
[verdachte] :
- Luister, als je komt bij [ valse naam medeverdachte 2] zie jij alles.
[slachtoffer] :
- Prima. Maak een Whatsapp foto, dan wil ik het eerst zien dat alles bij [ valse naam medeverdachte 2] ligt.
[verdachte] :
- En dan kom je?
[slachtoffer] :
- Als ik dan al die goudstaven zie dan gaan we het volgende gesprek aan en dan gaan we afspreken ja.
[verdachte] :
- Is goed, oké.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Op 22 januari 2021 had ik een afspraak met de advocaat van [slachtoffer] om een bestand van zijn telefoon in ontvangst te nemen. Dit ging om een filmpje wat op 15 oktober 2020 om 17:30 uur was opgenomen. Dat was te zien in de eigenschappen van het filmpje op de telefoon. De advocaat vertelde mij dat er op 15 oktober 2020 een Whatsapp videogesprek was geweest tussen [slachtoffer] en [verdachte] (moeder). Bij dat gesprek waren [slachtoffer] , de advocaat en de accountant van [slachtoffer] aanwezig. [slachtoffer] had de camera afgeplakt zodat hij niet in beeld kwam. Ik heb van dit filmpje vervolgens ook een filmpje gemaakt omdat het op dat moment niet lukte om het bestand over te zetten.
Ik herkende op het filmpje [verdachte] .
Ik heb het hele gesprek geluisterd en hieronder een aantal passages uit het gesprek letterlijk weergegeven:
06:44 uur
[verdachte] :
- Jouw vrouw houdt van jou
[slachtoffer] :
- Ja, en van het geld en het goud dan? Hoe zit het daar dan mee?
[verdachte] :
- Is allemaal bij jouw vrouw. Ik heb jou gezegd. Allemaal bij [A] . Als jij komt, komt jouw vrouw, gelukkig leven met jouw vrouw.
[slachtoffer] :
- Daar heeft ze het nooit over gehad, dat het goud bij haar was.
[verdachte] :
- Ik heb… wanneer.. uh.. is ze toch in die dingen gesloten was, wanneer ze is vrijgekomen. Ik heb alles bij haar gelaten. [slachtoffer] , en nu bewaren voor jou… ja…voor jullie twee… toekomst goedkomen. Liefde is belangrijk [slachtoffer] . Alstublieft.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Aankoop goederen:
In deze categorie zijn alle betalingen en overboekingen opgenomen die waarschijnlijk gedaan zijn om spullen mee aan te kopen bij diverse winkels zoals bijvoorbeeld sieraden en kleding:
Rabo 02-09-2019 € 50.000,00 [rekeningnummer 4] [bedrijf]
Rabo 02-09-2019 € 23.000,00 [rekeningnummer 4] .
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Uit een factuur, op naam van [slachtoffer] , blijkt dat er op 2 september 2019 twee Rolex horloges zijn aangeschaft. Factuurnummer C18021877-1452287.
Rolex Oyster Perpetual Classic, Serial: [serienummer 1] :
Rolex Oyster Perpetual Classic, Serial: [serienummer 2]
Totaal factuurbedrag inclusief btw: € 73.000,-
Door [bedrijf] Juweliers is vervolgens een e-mail verstrekt met onder andere de volgende informatie:
Ik heb navraag gedaan bij ons filiaal te Utrecht. Het is al een tijd geleden en daardoor zal het verhaal ook niet gedetailleerd zijn. Wat het filiaal bij staat is dat er een meneer en dochter twee horloges hebben uitgezocht voor haar bruiloft. Haar aanstaande man zou deze komen op halen en betalen. Bij het ophalen na betaling heeft meneer [slachtoffer] zich gelegitimeerd. Hier is geen kopie van. Tevens is het te lang gelden waardoor er geen beeldmateriaal meer is.Als bijlage is de factuur van de aankoop van de horloges gevoegd.
Ongebruikelijke transacties
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Op 10 december 2020 is een verzoek verstrekking gegevens uit databestand ongebruikelijke transacties gedaan.
Op 28 september 2019 doet de Rabobank de volgende melding:
Het lijkt erop dat particuliere klant [slachtoffer] voor € 295.392,- aan goud heeft aangekocht. Dit vermogen is afkomstig van klant zijn eigen spaarrekeningen: tussen 24-09-2019 en 27-09-2019 heeft de klant in 5 transacties €195.000,- ontvangen van [rekeningnummer 5] en op 27-09-2019 in 1 transactie €100.000,- van [rekeningnummer 6] . De spaarrekening is in het verleden gevoed door een erfenis. Klant heeft in vier maanden tijd € 900.000,- uitgegeven. Hierbij zitten ook enkele opvallende transacties, waaronder grote uitgaven bij een juwelier en aankopen bij de [naam bank 1] . Aangezien klant niet het gesprek met de bank wilde aangaan, is de Rabobank rekening uiteindelijk beëindigd.De transacties zijn niet passend in het klantbeeld omdat er nooit eerder goud is aangekocht.
Betalen voor ketting aan pandjesbaas, vrijkopen van pooier en betalen voor woning in Italië
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Aankoop goud:
In deze categorie zijn alle overboekingen naar de [naam bank 1] en naar [naam bank 2] opgenomen die gedaan zijn om goud aan te kopen.
Rabo 16-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 16-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 16-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 16-09-2019 € 2.465,00 [naam bank 1]
Regio 24-09-2019 € 25.000,00 [naam bank 1]
Regio 25-09-2019 € 25.000,00 [naam bank 1]
Regio 25-09-2019 € 25.000,00 [naam bank 1]
Regio 25-09-2019 € 25.000,00 [naam bank 1]
Regio 25-09-2019 € 25.000,00 [naam bank 1]
Regio 25-09-2019 € 25.000,00 [naam bank 1]
Regio 25-09-2019 € 22.000,00 [naam bank 1]
Rabo 28-09-2019 € 23.000,00 [naam bank 1]
Regio 28-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Regio 28-09-2019 € 50.392,00 [naam bank 1]
Rabo 30-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 30-09-2019 € 3.000,00 [naam bank 1]
Rabo 11-10-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 11-10-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 11-10-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 11-10-2019 € 50.000,00 [naam bank 1]
Rabo 11-10-2019 € 21.120,00 [naam bank 1]
Totaal: € 721.977.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Op de telefoon van aangever stonden onder andere verschillende foto's en documenten die betrekking hadden op de aankoop van goud. Deze zijn als bijlage bij dit proces verbaal gevoegd.
Uit de documenten is het volgende op te maken:
- Factuur van 14/09/2019 van [naam bank 1] bvba voor de verkoop van 3 stuks
Beleggingsgoud Umicore met een gewicht van 1000,00,-. En 1 stuk Beleggingsgoud
Unicore met een gewicht van 500,00. Totaalbedrag € 152.465,-
Met de hand is op de factuur geschreven dat het goud is geleverd op 17/09.
- Factuur van 24/09/2019 van [naam bank 1] bvba voor de verkoop van 2 stuks beleggingsgoud Umicore met een gewicht van 1000,00, 3 stuks beleggingsgoud Tony Goetz met een gewicht van 1000,00. En 1 stuk beleggingsgoud Tony Goetz met een gewicht van 500,00. Totaalbedrag € 246.670,-
- Factuur van 08/10/2019 van [naam bank 1] bvba voor de verkoop van 5 stuks Beleggingsgoud met een gewicht van 1000,00,-. Totaalbedrag € 221.120,-
Met de hand is op de factuur geschreven dat het goud is geleverd op 11/10.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Rabo 03-09-2019 € 129,00 Bijenkorf Amsterdam
Rabo 03-09-2019 € 300,00 Bijenkorf Amsterdam
Rabo 03-09-2019 € 77,00 Bijenkorf Amsterdam
Rabo 04-09-2019 € 921,94 Bijenkorf Utrecht
Rabo 04-09-2019 € 830,00 Bijenkorf Utrecht
Rabo 04-09-2019 € 534,84 Bijenkorf Utrecht
Rabo 04-09-2019 € 850,00 Bijenkorf Utrecht
Rabo 04-09-2019 € 275,00 Bijenkorf Utrecht
Rabo 17-09-2019 € 859,31 Prénatal Utrecht
Rabo 17-09-2019 € 406,52 Prénatal Utrecht
Rabo 21-09-2019 € 29,90 C&A 001 AMSTERDAM
Rabo 21-09-2019 € 59,90 ZARA Nieuwendijk AMSTERDAM
Rabo 21-09-2019 € 89,97 AMSTERDAM KALVERSTRAAT AMSTERDAM
Rabo 21-09-2019 € 60,97 Bershka Kalverstraat AMSTERDAM
Rabo 21-09-2019 € 66,00 De Bijenkorf Amsterdam
Rabo 21-09-2019 € 57,00 Majestic AMSTERDAM
Rabo 05-10-2019 € 1.125,00 NL36 INGB 0006 6541 54 MS Bedden
Rabo 10-10-2019 € 102,95 H&M 143 UTRECHT UTRECHT
Rabo 10-10-2019 € 219,90 H&M 143 UTRECHT UTRECHT
Rabo 10-10-2019 € 22,85 Bijou Brigitte Utrecht
Rabo 17-10-2019 € 21,26 Holland & Barrett UTRECHT
Regio 29-11-2019 € 261,60 C&A Utrecht
Regio 29-11-2019 € 590,85 C&A Utrecht
Regio 29-11-2019 € 992,59 C&A Utrecht
Regio 29-11-2019 € 491,31 C&A Utrecht
Regio 29-11-2019 € 79,98 Esprit Utrecht
Regio 02-12-2019 € 729,45 Bijenkorf Utrecht
Regio 02-12-2019 € 219,95 Bijenkorf Utrecht
Totaal: € 10.405,04.
Verdachte heeft bij de politie - voor zover van belang – het volgende verklaard:
U houdt mij voor dat op de bankrekening van [slachtoffer] van september tot en met december 2019 veel pinbetalingen zijn te zien bij diverse winkels, zoals de Bijenkorf, Prenatal, H&M, Vodafone, Intratuin, Blokker, MS Bedden, GSM-reparatiecentrum, Esprit en C&A. U vraagt welke betalingen waren voor spullen die ik daarna heb gekregen.
[slachtoffer] heeft samen met mij boodschappen doen. Soms kleren kopen voor mij bij de Bijenkorf.
Leenovereenkomst bij de notaris
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
In de overeenkomststaat dat [verdachte] , geboren [geboortedatum 1] 1977, wonende [adres 1] , een bedrag van € 365.000,- ter leen heeft ontvangen van [slachtoffer] , geboren [geboortedatum 2] 1954. De overeenkomst is ondertekend op 13 september 2019 te [plaats 1] . In artikel 2 staat dat de uiterste opnamedatum 16 september 2019 is.
In de bij de aangifte gevoegde bankmutaties op naam van [slachtoffer] is geen overboeking van de 365.000,- te zien. Wel is er in de periode voor en op de uiterste opnamedatum van de lening door [slachtoffer] geld overgemaakt naar de [naam bank 1] om goud te kopen. Totaal bedrag naar [naam bank 1] volgens mutaties bedraagt € 420.992,-. Hierover verklaarde [slachtoffer] dat hij dit goud heeft moeten afstaan aan "de familie". Het gaat om de volgende overboeking van de rekening van [slachtoffer] :
03-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1] bvba
03-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1] bvba
03-09-2019 € 35.927,00 [naam bank 1] bvba
09-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1] bvba
09-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1] bvba
09-09-2019 € 32.600,00 [naam bank 1] bvba
(€ 268.527,00)
16-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1] bvba
16-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1] bvba
16-09-2019 € 50.000,00 [naam bank 1] bvba
16-09-2019 € 2.465,00 [naam bank 1] bvba
Totaal € 420.992,00.
[getuige] heeft als getuige – voor zover van belang – het volgende verklaard:
Ik heb de overeenkomst opgemaakt.Het ging over wat goederen. Over horloges en wat goud uit Antwerpen. Dat stond niet in de overeenkomst. Ik kreeg een factuur van twee Rolex horloges van [bedrijf] van € 60.000,- à € 70.000,-. Ik kreeg ook een factuur van de aankoop van goud. Bij de notaris vroeg de notaris aan de man waarom hij deze lening verstrekte. De notaris nam de man apart omdat hij vraagtekens had. Er was geen zekerheid gegeven. De notaris vertelde mij dat hij het vreemd vond. De notaris vertelde mij dat het geld al verstrekt was voordat de overeenkomst was opgemaakt. De man vertelde dus aan de notaris dat het geld uit de overeenkomst al aan de vrouw was gegeven. De overeenkomst is niet bij de notaris getekend. Ik denk dan daarna. Ik heb de blanco versie bij de notaris aan hun gegeven.Het was gek dat er geen onderpand was en dat het geld al gegeven was.
[getuige] heeft als getuige bij de rechter-commissaris – voor zover van belang – het volgende verklaard:
De notaris was wel zo slim om te denken: Hier ga ik mijn handtekening niet onder zetten.
Laten pinnen in [stad] / Eurodisney
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Eurodisney / [stad] :
In deze categorie zijn alle pinbetalingen en overboekingen opgenomen die gedaan zijn ten behoeve van een bezoek/ vakantie in Eurodisney en in [stad] . Het gaat om betalingen voor toegangstickets, voor verblijfskosten in hotels, voor restaurants en voor de aankoop van goederen zoals een Louis Vuitton aankoop van € 5.900,-:
Rabo 25-10-2019 € 5.900,00, Louis Vuitton [stad] FRA
Totaalbedrag periode 20 oktober tot en met 25 oktober 2019: € 22.883,68.
Medeverdachte [medeverdachte 1] heeft verklaard:
[slachtoffer] is naar [stad] gegaan met [medeverdachte 2] , [medeverdachte 6] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 7] . (…)
V: Eerder waren [slachtoffer] , [medeverdachte 3] , [valse naam medeverdachte 6] en [medeverdachte 2] al in Disney. Wanneer ben je samen met [verdachte] naar Disney gegaan?
A: Ik ben 2 a 3 dagen later gegaan.
V: Hoe lang ben je in Disney geweest?
A: 1 nachtje, maar dit was niet in Disney, maar in [stad] .
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Casino:
In deze categorie zijn alle pinbetalingen opgenomen die gedaan zijn in casino’s.
Regio 19-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 19-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 19-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 200,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 100,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 200,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 200,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 200,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 200,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 20-12-2019 € 150,00 PDJ (Casino)
Regio 06-01-2020 € 50,00 Silver Plaza Leisure >ROTTERDAM
Regio 07-01-2020 € 50,00 Silver Plaza Leisure >ROTTERDAM
Regio 13-01-2020 € 50,00 Silver Plaza Leisure >ROTTERDAM
Regio 17-01-2020 € 250,00 L.C. Binnenstad >RIJSWIJK
Regio 17-01-2020 € 250,00 L.C. Binnenstad >RIJSWIJK
Regio 26-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 27-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 27-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 27-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 27-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 27-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 27-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 27-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 27-01-2020 € 250,00 PDJ DONGEN (Casino)
Regio 30-01-2020 € 300,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 30-01-2020 € 100,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 30-01-2020 € 100,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 30-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 30-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 30-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 31-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 31-01-2020 € 10,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 31-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 31-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 31-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 31-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 31-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
Regio 31-01-2020 € 200,00 Betaalautomaat Hoofddorp
(
Totaal: € 8.460,00)
Verdachte heeft – voor zover van belang – het volgende verklaard:
U houdt mij voor dat uit de bankmutaties van [slachtoffer] blijkt dat er in de nacht van 19 op 20 december 2019 voor in totaal € 2.900,- gepind was van zijn rekening bij een Casino.
U vraagt of ik wel eens in een Casino kom.
Ja, met [slachtoffer] samen. Hij heeft gepind. Ik ben vaker met [slachtoffer] in het Casino geweest. [slachtoffer] gaf aan mij geld om te gokken.
Een verbalisant heeft – voor zover relevant – het volgende gerelateerd:
Op 20 december 2019 is de politie ter plaatse gegaan bij een casino naar aanleiding van een
melding. De politie heeft een aantal personen in het casino gecontroleerd. Onder andere de
volgende personen waren aanwezig. [slachtoffer] , [medeverdachte 1] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2] .
Verbod om met politie te praten
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik ben werkzaam als wijkagent. Ik heb in november en december 2019 de familie [familienaam] meerdere malen bezocht. Bij één van deze bezoeken trof ik meerdere mij bekende en één mij onbekende persoon aan in de woning. Het betrof een oudere man en ik schatte hem in als een Hollandse man van tussen de 60 en 65 jaar oud. Hij noemde zich [slachtoffer] .Op 2 december 2019 surveilleerde ik in mijn wijk en zag ik genoemde [slachtoffer] uit de woning [adres 2] te [plaats 5] komen. Op 11 januari 2020 zag ik [slachtoffer] weer lopen op de [straat 2] en kreeg ik sterk de indruk dat hij mij ook zag maar mij wilde ontlopen. Ik ben met [slachtoffer] in gesprek gegaan. Ik kreeg sterk de indruk dat [slachtoffer] bang was. Hij keek steeds schichtig om zich heen. Ik voelde dat hij bang was en wel wilde maar niet durfde te praten.
[verbalisant] heeft als getuige bij de rechter-commissaris – voor zover van belang – het volgende verklaard:
Ik denk dat ik vier of vijf keer binnen ben geweest bij de familie [familienaam] . Ik ben daar wijkagent.
U houdt mij voor dat ik in mijn proces-verbaal heb beschreven dat ik bij een van die bezoeken een oudere man trof van tussen de 60-65 jaar. U houdt mij voor dat ik heb beschreven dat u zich aan deze man heeft voorgesteld.
Hij zei dat hij [slachtoffer] heette en vervolgens is de heer [familienaam] gelijk in het gesprek gekomen. Bij doorlezing: Dat gesprek werd gewoon afgebroken door de heer [familienaam] . Ik had sterk de indruk dat de heer [familienaam] niet wilde dat ik verder vroeg, dat ik verder met de heer [slachtoffer] in gesprek ging.
Verbreken banden met [plaats 3] / communicatieverbod
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
[slachtoffer] heeft zij zijn aangifte diverse bijlages verstrekt, waaronder een aantal e-mailberichten die hij vanuit Spanje naar bekende personen in [plaats 3] heeft verstuurd. Deze personen hebben hem ook geholpen uit Spanje naar Nederland te komen op 12 juni 2020.
Verzonden: woensdag 13 mei 2020 te 23:10 uur
Na weken kregen we weer bericht van [slachtoffer] . Ik stuur het bericht door.
Noodkreet??
(…)
Gebruik voor contact in deze alleen mijn email adres [email-adres] dus NIET @home.nl.
(…)
[adres 3] moest ik alleen al in goudstaven omzetten en die is gehaald vanuit België.
Met volmacht die ik "moest" afgeven. Anders zie ik [A] . nooit weer.
(…)
Ik onderhoud sinds ca. 3 weken 6 a 7 personen etc waaronder mezelf. Kosten lopen in de papieren. (Gaten in hun handen) Ze hebben al aangegeven als ik niet voldoende meewerk kan ik ophoepelen.
(…)
Uitsluitend per email in verband met uitlenen van de telefoon. (..) De familie wil niet dat ik contact heb met “ [plaats 3] ”.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Spanje , [plaats 4] :
Regio 21-02-2020tot en met 11 juni 2020
Totaal: € 20.977,10
Verdachte heeft ter zitting – voor zover van belang – het volgende verklaard:
Het klopt dat ik in Spanje ben geweest met [medeverdachte 1] , [medeverdachte 3] en [slachtoffer] . Het klopt dat ik met de pinpas van [slachtoffer] heb betaald.
Overmaken opbrengst woningen [plaats 3] naar Goudbanken en tekenen volmachten
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Aankoop goud:
In deze categorie zijn alle overboekingen naar de [naam bank 1] en naar [naam bank 2] opgenomen die gedaan zijn om goud aan te kopen.
Regio 27-04-2020 € 248.150,00 BE84 3100 4644 0959 [naam bank 2]
Regio 28-04-2020 € 10.000,00 BE84 3100 4644 0959 [naam bank 2]
Regio 09-06-2020 € 249.100,00 BE77 0015 8943 6542 [naam bank 1]
Regio 10-06-2020 € 44.000,00 BE77 0015 8943 6542 [naam bank 1]
Totaal: € 551.250,00.
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
[slachtoffer] heeft bij zijn aangifte diverse (kopie) facturen verstrekt van de aankoop van Goud. Deze facturen zijn allen gericht aan Dhr [slachtoffer] , [adres 3] , [woonplaats 2] . De facturen zijn als bijlage bij dit proces verbaal gevoegd.
Uit de documenten is het volgende op te maken:
- Factuur van 29/04/2020 van [naam bank 2] voor de verkoop van 5000 gram goudstaven.
Totaalbedrag € 258.150,-
- Factuur van 04/06/2020 van [naam bank 1] bvba voor de verkoop van 6 stuks
Beleggingsgoud met een gewicht van 1000,00. Totaalbedrag: € 293.100,-.
Daarnaast zijn er nog 2 e-mail berichten tussen [slachtoffer] en [naam bank 1] met
betrekking tot het ophalen van het goud op 11 juni 2020 en de volmacht die daarvoor is afgegeven.
(
De rechtbank merkt op dat op de volmacht staat dat deze is opgemaakt en ondertekend te [plaats 3]).
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Door [naam bank 2] te Brussel is een factuur verstrekt van 29 april 2020 op naam van [slachtoffer] voor de aankoop van 5 kg aan goudstaven voor een bedrag van € 258.150,-. Op deze factuur werd voor ontvangst getekend door [medeverdachte 5] . Bij de factuur werd een kopie van de identiteitskaart van [medeverdachte 5] , geboren [geboortedatum 3] 2001 en een volmacht meegeleverd. Op de handgeschreven volmacht staat dat [slachtoffer] een volmacht afgeeft voor [medeverdachte 5] om bestelling VO20-01551 op te mogen halen.
Pinbetalingen supermarkten en tankstation Nederland
Een verbalisant heeft – voor zover van belang – het volgende gerelateerd:
Ik heb alle mutaties van twee bankrekeningen op naam van [slachtoffer] ( [rekeningnummer 2] periode 1 september 2019 tot 31 oktober 2019 en [rekeningnummer 3] , periode 24 september 2019 tot 12 juni 2019) bekeken.
Supermarkten
In deze categorie zijn alle pinbetalingen bij supermarkten in Nederland opgenomen:
Regio 11-06-2020 € 100,90 Coop, [adres 6] >UTRECHT
Regio 11-06-2020 € 13,99 PLUS [locatie] >UTRECHT
Regio 11-06-2020 € 17,31 Coop, [adres 6] >UTRECHT
Regio 11-06-2020 € 32,46 Coop, [adres 6] >UTRECHT
Regio 11-06-2020 € 4,99 Coop, [adres 6] >UTRECHT
Regio 12-06-2020 € 17,95 Esso [handelsnaam] Utrecht >UTRECHT
Totaal: € 187,60
Medeverdachte [medeverdachte 2] heeft - voor zover van belang - het volgende verklaard:
U houdt mij voor dat uit afschriften van [slachtoffer] is gebleken dat er in Utrecht is gepind met zijn pas na 11 juni 2020. U houdt mij voor dat de politie beelden van die pinbetalingen heeft opgevraagd. U toont mij de volgende beelden en vraagt wie ik daarop zie:
Foto 11 juni 2020 om 20.09 uur, pintransactie voor een bedrag van € 13,99 bij Plus Supermarkt in Utrecht.
Dat is [medeverdachte 6] . We kregen die pas van [verdachte] voor boodschappen. Ik heb ook met die pin bij de Coop ook boodschappen gedaan.
Foto 11 juni 2020 om 21 .44 uur, pintransactie € 32,46 bij Coöp in Utrecht.
Dat zijn [medeverdachte 5] en [E] .
Ik denk dat zij de pinpas van [slachtoffer] ook van [verdachte] hebben gekregen maar dat weet ik niet
Foto 12 juni 2020 om 10:25 uur, pintransactie € 17,95 bij Esso.
Dat is [medeverdachte 3] .
Medeverdachte [medeverdachte 1] heeft – voor zover van belang – het volgende verklaard:
U houdt mij voor dat uit afschriften van [slachtoffer] is gebleken dat er in Utrecht is gepind met zijn pas na 11 juni 2020. U houdt mij voor dat de politie beelden van die pinbetalingen heeft opgevraagd. U toont mij de volgende beelden en vraagt wie ik daarop zie:
Foto 11 juni 2020 om 19:54 uur, pintransactie € 100,90 bij Coöp Utrecht.
Dat zijn [medeverdachte 6] en [medeverdachte 2] . Ze hebben de pinpas gekregen van [verdachte] .
Verdachte heeft ter zitting – voor zover van belang – het volgende verklaard:
Het klopt dat we de pinpas van [slachtoffer] vanuit Spanje hebben meegenomen naar Nederland.
De in het maatschappelijk verkeer vereiste omzichtigheid
In een pro justitia rapport over de geestvermogens van aangever heeft psychiater [F] – voor zover van belang – het volgende uiteengezet:
Betrokkene is een 68-jarige man die naar alle waarschijnlijkheid al zijn hele leven behept is met een autismespectrumstoornis. Rapporteur meent dat betrokkene na het overlijden van zijn vader de behoefte aan een relatie met een vrouw zo sterk gevoeld heeft, dat hij zich in dit gedrag minder heeft kunnen beheersen en vatbaar was voor iemand die daar misbruik van zou willen maken.
Hij heeft zijn hele leven al hinder ondervonden van zijn beperkte vermogen tot sociale interactie en communicatie vanuit zijn autismespectrumstoornis en in het bijzonder bij het zoeken naar een relatie, een vrouw. Met het verlies van zijn werk en vooral het verlies van zijn vader is het gemis van een relatie hem pijnlijk geworden en is hij pogingen gaan ondernemen die hem soms over de grens van het maatschappelijk aanvaardbare brachten. Toen hem voorgespiegeld werd dat hij zou gaan trouwen heeft hij niet het onwaarachtige daaraan kunnen onderkennen. Er is wel een wisselend besef geweest dat de zaken niet klopten, maar vanuit zijn sociale onvermogen en jarenlang gekoesterde wens om een vrouw te hebben, is betrokkene sterk beïnvloedbaar geweest en weerloos tegen beloftes en verleidingen.