Uitspraak
RECHTBANK Midden-Nederland
1.[eiseres sub 1] B.V.,
[eiser sub 2],
1.[gedaagde sub 1] B.V.,
[gedaagde sub 2],
1.De procedure
- de dagvaarding van 25 mei 2022, met 20 producties;
- de conclusie van antwoord, tevens eis in reconventie, met 11 producties;
- de conclusie van antwoord in reconventie, met zeven producties (21 tot en met 27);
- de nadere producties 12 en 13 van [gedaagde c.s.] ;
- de mondelinge behandeling van 13 april 2023, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt.
2.Waar gaat de zaak over?
3.Wat vordert [eiseres c.s.] en wat is het verweer daarop van [gedaagde c.s.] ?
4.Wat vordert [gedaagde c.s.] en wat is het verweer daarop van [eiseres c.s.] ?
5.Wat beslist de rechtbank in conventie? (vorderingen van [eiseres c.s.] )
6.Wat beslist de rechtbank in reconventie? (vorderingen van [gedaagde c.s.] )
- Zowel [eiseres sub 1] als [gedaagde sub 1] hadden voorafgaand aan de samenwerking hun eigen klanten/relaties, die zij gedurende de samenwerking zelf zouden blijven bedienen; en
- [eiseres sub 1] en [gedaagde sub 1] zouden samen onder de vlag van [eiseres sub 1] op zoek gaan naar nieuwe klanten/relaties en dat zouden direct klanten/relaties van [eiseres sub 1] (en dus niet (ook) van [gedaagde sub 1] ) worden.
Ik hoor graag van jullie of jullie de huidige samenwerking voort willen zetten of dat deze beëindigd dient te worden.”. Op deze e-mail is niet meer door [eiser sub 2] gereageerd. Wel heeft hij op 27 en 29 januari 2022 een e-mail naar [gedaagde sub 2] gestuurd waarin hij heeft voorgesteld om met elkaar om de tafel te gaan zitten om een vaststellingsovereenkomst te sluiten. Die afspraak heeft nooit plaatsgevonden. Wel is het zo dat partijen sinds februari 2022 feitelijk niet meer met elkaar hebben samengewerkt.
(“De overeenkomst kan ontbonden worden na akkoord van alle partijen. Alle bepalingen blijven dan van kracht mits anders is besloten.”), zodat ook om die reden vordering III van [gedaagde c.s.] wordt afgewezen. Aan de beoordeling van vordering XI van [gedaagde c.s.] – gerechtelijke ontbinding onder de voorwaarde dat de eerdere ontbindingsverklaring onterecht was – wordt niet toegekomen.
- [gedaagde sub 1] geen relaties van [eiseres sub 1] mag benaderen die [eiseres sub 1] óf voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst óf gedurende de overeenkomst heeft verworven. Hetzelfde geldt andersom: [eiseres sub 1] mag geen relaties van [gedaagde sub 1] benaderen die [gedaagde sub 1] óf voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst óf gedurende de overeenkomst zelfstandig heeft verworven.
- [gedaagde sub 1] de keuze had om de aanvraag van een leaseovereenkomst voor haar eigen relaties te doen via het agentschap van [eiseres sub 1] of via een willekeurig ander agentschap.
- De relaties van [gedaagde sub 1] (bestaande relaties voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst of relaties die zij gedurende de overeenkomst zelfstandig heeft verworven) van [gedaagde sub 1] blijven, ook als zij voor die relaties via het agentschap van [eiseres sub 1] aanvragen bij financiële instellingen heeft gedaan.
- Voor relaties die partijen samen hebben verworven onder de vlag van de overeengekomen samenwerking, geldt dat die relaties van [eiseres sub 1] zijn en aanvragen voor hen via het agentschap van [eiseres sub 1] dienen te lopen.
- ‘
- ‘
- ‘Relatiebeding + boetebeding voor gezamenlijke relaties & startlijst met dealers die aanvragen doen. ([gedaagde sub 2] aangeleverd)
- ‘Gezamenlijke relaties blijven van de BV en kunnen door niemand afzonderlijk voor eigen rekening benaderd worden […]’
- ‘Dealers blijven van [eiseres sub 1] en niemand kan deze afzonderlijk benaderen. Relatiebeding met boete 50K’
- ‘Relaties die we samen bewerken blijven eigendom van [eiseres sub 1] B.V.’
“Geen aanvragen via een andere TP zonder toestemming, boete 25K per gebeurtenis”, maar [gedaagde sub 1] mocht er redelijkerwijs van uitgaan dat die bepaling uitsluitend betrekking heeft op relaties die partijen gezamenlijk zouden werven. Voor klanten van [gedaagde sub 1] zelf is immers op de pagina daarvoor uitdrukkelijk en zonder voorbehoud opgenomen dat [gedaagde sub 1] een aanvraag kan doen via [eiseres sub 1] of een andere agentschap, zodat toestemming van [eiseres sub 1] hiervoor in zijn geheel niet nodig was. Het kan zo zijn dat [eiseres sub 1] met de bullet (alsnog) heeft willen regelen dat voor
alleaanvragen, dus ook voor die van de relaties van [gedaagde sub 1] , het agentschap van [eiseres sub 1] gebruikt diende te worden. Die bedoeling blijkt echter onvoldoende uit de tekst van de overeenkomst in zijn geheel. [gedaagde sub 1] hoefde hier dan ook niet op bedacht te zijn. Het had op de weg van [eiseres sub 1] gelegen om haar bedoeling in dat geval duidelijker naar voren te brengen.
blijvenen dat
gezamenlijkerelaties van [eiseres sub 1] blijven.
) Even ter toelichting, wij hebben intern een casus lopen en we hebben het idee dat er dingen gebeuren die niet kloppen. Dit is best een serieuze zaak en kan ook een lange juridische strijd worden. (…) Het is voor iedereen van [eiseres sub 1] verboden om aanvragen via een ander agentschap nummer in te dienen. (…) Nu hebben wij sinds kort rare dingen. Indien we de aanvraag indienen en van jullie een koppeling terugkrijgen is hij daarna niet meer te vinden bij jullie. Ook verdwijnen zaken uit de infobox. Zou je voor mij willen nakijken of er via een oud agentschap van [gedaagde sub 1] aanvragen zijn binnen gekomen dit jaar, dan zou hij toch een aanstelling geactiveerd moeten hebben. Of ze worden via een andere TP[tussenpersoon, toev. Rechtbank]
weggesluisd. In de Bijlage 3 aanvragen om te kijken of deze ook via jullie zijn gesloten en via welk agentschap (…).”
“(…) Nog even twee vragen. 1. Kan ik een overzicht ontvangen van de klanten welke hij inschiet via [gedaagde sub 1] om te checken of dat klanten zijn uit onze eigen portefeuille? 2. Kan er gecheckt worden of de aanvragen welke ingediend zijn misschien structureel door 1 en dezelfde TP/(andere TP) worden gedraaid? (…).”[bedrijf 2] heeft daar op 9 februari 2022 als volgt op gereageerd:
“(…) Zie bijlage (je hebt deze info officieel niet van me gekregen). Dit zijn alle aanvragen die hij de afgelopen periode heeft ingediend. (…) Laat maar ff weten hoe dit verder loopt. (…).”[belanghebbende sub 1] heeft de voorgaande e-mailberichten doorgestuurd aan [eiser sub 2] met de mededeling:
“Lees onderstaande goed!!.”De rechtbank gaat er daarom vanuit dat [belanghebbende c.s.] met [eiseres c.s.] heeft afgestemd dat [belanghebbende sub 1] met [bedrijf 2] contact zou opnemen in verband met het conflict met [gedaagde sub 1] en dat [belanghebbende sub 1] dus ook (mede) namens [eiseres sub 1] contact heeft gezocht met [bedrijf 2] .
Tijdens dit gesprek heb ik hem[ [gedaagde sub 2] , toev. rechtbank]
aangegeven dat jullie er eerst uit moeten zijn, alvorens ik überhaupt met hem in gesprek wil gaan.” Ook heeft [gedaagde c.s.] erop gewezen dat [eiseres sub 1] naar alle waarschijnlijkheid meer heeft gezegd tegen [bedrijf 3] dan enkel de opmerking dat sprake is van een conflict, aangezien [bedrijf 3] in de e-mail ook aangeeft: “
Ik heb je al eerder aangegeven dat ik heel vervelend vind dat deze samenwerking met [gedaagde sub 2][ [gedaagde sub 2] , toev. rechtbank]
zo is gelopen, maar ik wil hierbij meegeven dat ik geen partij in deze zaak ben(…)”. [eiseres c.s.] heeft dit laatste niet weersproken, zodat de rechtbank uitgaat van de juistheid van de stelling van [gedaagde c.s.]