Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
gedetineerd in P.I. Zwolle Zuid 2.
1.ONDERZOEK TER TERECHTZITTING
2.TENLASTELEGGING
,waardoor gemeen gevaar voor goederen en/of levensgevaar/gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor personen te duchten is geweest;
subsidiairten laste gelegd als voorbereiding van een brandstichting of het teweeg brengen van een ontploffing.
3.VOORVRAGEN
4.WAARDERING VAN HET BEWIJS
Ten aanzien van het onder 1 subsidiair ten laste gelegde feit heeft de raadsman aangevoerd dat verdachte geen gas voorhanden heeft gehad ter voorbereiding van het plegen van dit misdrijf. Artikel 46 van het Wetboek van Strafrecht -het artikel waarin voorbereiding van een misdrijf strafbaar is gesteld- is met een ander doel bedacht en ziet niet op onderhavige situatie. Verdachte dient dan ook van het ten laste gelegde onder 1 subsidiair te worden vrijgesproken.
Hedenmorgen werden wij geroepen naar de [adres] in [woonplaats] voor een gaslucht. (..)De bewoonster zou verward zijn en de gaskraan opengezet hebben. In de hal voor de deur van het appartement hebben we een sterke gaslucht geroken. Onze explosiegevaarmeter gaf in deze hal een hele lichte waarde aan nl 2% LEL. (nb bij 100% LEL is de gas/ luchtverhouding explosief.) (..)We hebben vervolgens de voordeur opengebroken. Direct achter de deur was een brandend waxinelichtje geplaatst op de afvalbak. In de keuken die er vlak achter was stonden de gaspitten van het gasfornuis open. In een snelle actie is het waxinelichtje gedoofd en de gaskraan in de keuken dicht gedraaid. Het gasfornuis hebben we gelaten hoe we het aantroffen hebben. Dit m.o. schouw van de politie. De woning is heel snel doorzocht. De hoofdkraan in de meterkast is daarbij dicht gezet. Alle ramen zijn open gezet. Er is niemand aangetroffen. We hebben max. 9% LEL gemeten in de woning op het moment van binnentreden. Door ventilatie is die waarde snel minder geworden. Bij de gemeten concentraties was ontsteking, en dus een explosie niet mogelijk. Wanneer deze situatie langer was blijven duren, was een gasexplosie zeker reëel geweest. Met vriendelijke groet, [ploegleider] , Ploegleider. [3]
From: [verdachte] (..)Sent: Monday, October 5, 2020 10:14:00 AMTo: [A ]
Het betreft een woning op de zesde verdieping van een flatgebouw van tien verdiepingen. Het gebouw bestaat uit 120 appartementen.
Verder verklaart zij dat zij heeft gesproken met Errol Lemans van de afdeling Vergunning, Toezicht en Handhaving van de gemeente Utrecht. Zij heeft hem gevraagd wat het effect van een explosie kan zijn, in aanmerking genomen dat het een appartement betreft op de 6de verdieping en dat links en rechts andere appartementen zijn gelegen. (…) Bij een explosie gaat de zwakste schakel er als eerste uit. Meestal zijn dat de ramen. (…) Verspreiding van glas en ander puin wordt groter als de explosie op een grotere hoogte plaats vindt. Dus als de ruiten eruit gaan, lopen mensen die zich op straatniveau bevinden gevaar om door de brokstukken geraakt te worden. (…) Hij geeft aan dat de situatie in potentie gevaarlijk was. [6]
5.BEWEZENVERKLARING
6.STRAFBAARHEID VAN HET FEIT
7.STRAFBAARHEID VAN VERDACHTE
8.OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET OPLEGGEN VAN EEN MAATREGEL
9.TOEPASSELIJKE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN
10.BESLISSING
,in elk geval met dat opzet (open) vuur in aanraking heeft gebracht met gas, althans met een brandbare stof, en daarvan gemeen gevaar voor die omliggende (flat)woningen, in elk geval gemeen gevaar voor goederen en/of levensgevaar voor een of meer in die woning en/of die omliggende (flat)woning(en) aanwezige personen, in elk geval levensgevaar voor een ander of anderen en/of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een of meer in die woning en/of die omliggende (flat)woning(en) aanwezige personen, in elk geval gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander of anderen te duchten was, terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid.
( art 157 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht, art 157 ahf/sub 2 Wetboek van Strafrecht, art 45 lid 1 Wetboek van Strafrecht )
lichamelijk letsel voor personen is te duchten en/of gemeen gevaar voor goederen is te duchten’ (artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht), althans een poging daartoe (artikel 45 van het Wetboek van Strafrecht), op welk misdrijf naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van acht jaren of meer is gesteld, opzettelijk een ruimte bestemd tot dat misdrijf heeft vervaardigd, immers heeft zij, verdachte, met dat opzet in haar, verdachtes, (flat)woning een of meer gaspitten van een gasfornuis opengedraaid en/of open laten staan (ten gevolge waarvan gas vrij de woning in stroomde, althans in kon stromen) en/of een kaars aangestoken en/of (vervolgens) die woning verlaten, en/of heeft zij, verdachte, met dat opzet een voorwerp en/of stof, te weten (een hoeveelheid) gas, bestemd tot dat misdrijf voorhanden gehad.
( art 157 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht, art 157 ahf/sub 2 Wetboek van Strafrecht, art 46 lid 1 Wetboek van Strafrecht )