3.3Het oordeel van de rechtbank
De bewijsmiddelen t.a.v. zware mishandeling:
[slachtoffer] heeft aangifte gedaan en heeft– zakelijk weergegeven – het volgende verklaard:
Ter hoogte van het Toon Hermanshuis in Venlo kreeg ik op 22 oktober 2023 ineens een hele harde klap tegen mijn hoofd. Ik ben vervolgens op de grond gevallen. Dit deed ontzettend veel pijn. Ik heb meerdere breuken in mijn gezicht. Mijn neus is gebroken, mijn bovenkaak is gebroken en mijn twee voorste tanden zijn afgebroken. Bij de scan werd een luchtbelletje gezien dat via een breuk naar de hersenen zou kunnen gaan.
Verbalisant [naam 1] heeft – zakelijk weergegeven – het volgende gerelateerd:
Op 23 oktober 2023 heb ik camerabeelden uitgelezen van Cameratoezicht Venlo. Ik zag dat alle aangeleverde beelden zijn van de datum zondag 22 oktober 2023.
Ik zag op 07:22:44 "camera beeld 009 Nieuwstraat" verdachte aan kwam lopen vanuit rechts onder in het beeld. Ik zag dat de persoon witte sneakers droeg.
Ik zag op 07:23:28 "camera 009 Nieuwstraat" dat de verdachte voor het slachtoffer stond, met zijn handen in zijn jaszakken en dat de verdachte een gebaar maakte met twee van zijn rechter vingers naar zijn mond. Ik zag op 07:23:31 "camera 009 Nieuwstraat" dat de verdachte een trappende beweging maakte met zijn rechterbeen op het aangezicht van het slachtoffer. Ik zag op 07:23:32 "camera 009 Nieuwstraat" dat het slachtoffer achterover op de grond belandde, de verdachte zich omdraaide en rustig richting de Begijnengang liep. Ik zag op 07:23:42 "camera 009 Nieuwstraat" dat slachtoffer beweegloos op de grond bleef liggen en dat de verdachte over zijn rechterschouder keek naar het slachtoffer.
In de letselrapportage betreffende [slachtoffer]staat – zakelijk weergegeven – vermeld dat sprake is van een trauma aan het hoofd met aangezichtsfractuur geclassificeerd als Le Fort type III met beiderzijds pneumocephalis (lucht bij de hersenen), een fractuur van de neus en een wazige visus bij afwijkingen in de oogbol.
De gemelde klachten zijn hoofdpijn, moeite met eten, kan alleen vloeibaar eten, verdoofd gevoel in de kaak en verminderd rechtervisus. Volgens de oogarts komt dit mogelijk door de zwelling. Daarnaast is sprake van een gaatje of scheurtje in de schedel, een zwelling rondom het rechteroog en twee afgebroken voortanden.
De ernst van het letsel wordt gekwalificeerd als zwaar.
Mogelijk zal dit letsel blijvende schade opleveren, bijvoorbeeld in de vorm van concentratieproblemen, chronische hoofdpijnklachten.
Een dergelijke aangezichtsfractuur (Le Fort type III) staat erom bekend het gevolg te zijn van een fors inwerkende kracht op de neusbrug in het aangezicht. Het is dus zeer waarschijnlijk dat dit letsel is ontstaan als gevolg van de schop in het gezicht.
Verbalisant [naam 2] heeft – zakelijk weergegeven – het volgende gerelateerd:
Op dinsdag 31 oktober 2023 belde [slachtoffer] mij en deelde mij het volgende mede:
-
hij wordt op woensdag 1 november 2023 met spoed geopereerd;
-
er zijn tot nu toe botbreuken geconstateerd in beide oogkassen, beide jukbeenderen, breuk in de schedel boven de neus, neus gebroken, bovenkaak gebroken ter hoogte van de voortanden en waarschijnlijk nog een tweede breuk in de bovenkaak aan de rechterzijde. Er zijn 3 tanden afgebroken;
-
er worden meerdere incisies in zijn gezicht gemaakt om plaatjes te plaatsen;
-
er worden plaatjes geplaatst via zijn wenkbrauwen, zijn neus, zijn kaak en zijn gehemelte. Deze plaatjes zijn nodig om de breuken allemaal te kunnen laten herstellen;
-
de arts noemde het gezicht van de aangever ‘een trampoline’, zo flexibel was alles op dit moment;
-
een alternatief om de breuken te kunnen herstellen was door de huid van het gezicht volledig los te maken, zodat alle botten bloot kwamen te liggen en op die manier plaatjes te zetten bij de botbreuken;
-
hij heeft een ontzettend doof gevoel in zijn mond, dus zeer waarschijnlijk zijn er zenuwen beschadigd in de mond.
De verdachte heeft – zakelijk weergegeven – het volgende bij de politie verklaard:
Er lag een man op straat. Ik ben in eerste instantie langs hem heen gelopen. Ik heb me omgedraaid en ben naar hem toegelopen. Toen heb ik hem een trap gegeven tegen zijn hoofd en ben ik weggelopen. Ik heb hem getrapt met de wreef van mijn voet.
Het is duidelijk op de camerabeelden te zien dat ik de dader ben.
Overwegingen van de rechtbank:
Op grond van de hiervoor weergeven bewijsmiddelen stelt de rechtbank vast dat de verdachte J.J.G [slachtoffer] met kracht en met geschoeide voet in het gezicht heeft getrapt terwijl [slachtoffer] op de grond zat.
De rechtbank ziet zich vervolgens voor de vraag gesteld of de verdachte daarmee heeft getracht [slachtoffer] van het leven te beroven.
Poging tot doodslag:
Voor een bewezenverklaring van een poging tot doodslag is vereist dat de verdachte minimaal voorwaardelijk opzet heeft gehad op de dood van [slachtoffer] . Van voorwaardelijk opzet is sprake als de verdachte bewust de aanmerkelijke kans op het gevolg heeft aanvaard.
De beantwoording van de vraag of de gedraging van de verdachte de aanmerkelijke kans op de dood van [slachtoffer] in het leven heeft geroepen, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, waarbij betekenis toekomt aan de aard van de gedraging en de omstandigheden waaronder deze is verricht.
Naar het oordeel van de rechtbank kan de hierboven genoemde vaststelling, dat de verdachte eenmaal met kracht en met geschoeide voet in het gezicht heeft getrapt van [slachtoffer] , die op de grond zat, niet automatisch tot de conclusie leiden dat er een aanmerkelijke kans bestond dat het slachtoffer hierdoor zou komen te overlijden. Het dossier biedt hiervoor onvoldoende aanknopingspunten. Over de aard van de trap bevindt zich bijvoorbeeld geen nadere informatie in het dossier en ook uit de medische informatie blijkt niet dat de gegeven trap tot de dood had kunnen leiden noch dat daar onderzoek naar is gedaan. De rechtbank kan daardoor niet buiten redelijke twijfel vaststellen dat de gedraging van de verdachte de aanmerkelijke kans op de dood van het slachtoffer in het leven heeft geroepen. Daarmee acht de rechtbank poging tot doodslag niet wettig en overtuigend bewezen. Gelet hierop zal de verdachte worden vrijgesproken van het primair tenlastegelegde.
Toebrengen zwaar lichamelijk letsel:
De vraag die vervolgens, in het kader van het subsidiair tenlastegelegde, dient te worden beantwoord is of de verdachte aan [slachtoffer] opzettelijk zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Als algemene gezichtspunten voor de beantwoording van de vraag of van zwaar lichamelijk letsel sprake is, kunnen in elk geval worden aangemerkt de aard van het letsel, de eventuele noodzaak en aard van medisch ingrijpen en het uitzicht op (volledig) herstel. De beoordeling kan ook op een combinatie van deze gezichtspunten worden gebaseerd (Hoge Raad 3 juli 2018, ECLI:NL:HR:2018:1051). De rechtbank stelt vast dat [slachtoffer] ten gevolge van het handelen van de verdachte een aangezichtsfractuur geclassificeerd als Le Fort type III met beiderzijds pneumocephalis (lucht bij de hersenen), een fractuur van de neus, een wazige visus bij afwijkingen in de oogbol, een gaatje of scheurtje in de schedel, een zwelling in het gezicht en twee afgebroken voortanden heeft overgehouden. [slachtoffer] heeft bij de politie verklaard dat hij onder andere botbreuken in beide oogkassen en beide jukbeenderen, een gebroken neus en een gebroken bovenkaak eraan overgehouden heeft. Medisch ingrijpen middels een operatie is noodzakelijk geweest. De ernst van het letsel wordt door de forensisch arts gekwalificeerd als zwaar. De verwachting is dat dit letsel mogelijk blijvende schade zal opleveren, in de vorm van concentratieproblemen en chronische hoofdpijnklachten. De rechtbank is van oordeel dat dit letsel van [slachtoffer] te kwalificeren is als zwaar lichamelijk letsel. Een gerichte, krachtige en geschoeide trap in het gezicht is naar uiterlijke verschijningsvorm zozeer gericht op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, dat het niet anders kan zijn dan dat de verdachte de aanmerkelijke kans op dat gevolg ook bewust heeft aanvaard. Daarmee acht de rechtbank het subsidiaire tenlastegelegde – toebrengen van zwaar lichamelijk letsel – wettig en overtuigend bewezen.