3.3Het oordeel van de rechtbank
Inleiding
De verdachte werd op 10 februari 2023 aangehouden wegens overtreding van de Opiumwet. Tijdens de insluiting werd de telefoon van de verdachte inbeslaggenomen. Tijdens het onderzoek hieraan bleek dat op de telefoon van de verdachte filmpjes stonden die op 23 januari 2023 waren opgenomen, waarop de verdachte wapens vastheeft, over de wapens praat en een tafel en een doos te zien zijn met daarop en daarin wapens.
Feit 1
De rechtbank zal volstaan met een opgave van de bewijsmiddelen overeenkomstig het bepaalde in artikel 359, derde lid, tweede volzin, van het Wetboek van Strafvordering, nu de verdachte het tenlastegelegde heeft bekend en door of namens hem geen vrijspraak is bepleit:
- de bekennende verklaring van de verdachte afgelegd ter zitting van 21 juni 2023;
- het proces-verbaal van bevindingen over het aantreffen van de verdovende middelen bij de verdachte;
- het proces-verbaal onderzoek verdovende middelen met 6 rapporten NFiDENT.
De rechtbank acht het tenlastegelegde feit wettig en overtuigend bewezen.
Feit 2
Bewijsmiddelen
De verdachteheeft ter terechtzitting van 21 juni 2023 onder meer – zakelijk weergegeven – het volgende verklaard:
“Op 23 januari 2023 ben ik een oude bekende tegengekomen in Rotterdam. Ik ging met hem mee naar een pand. In dat pand lagen die wapens. Ik heb de filmpjes en foto’s gemaakt.”
Verbalisant [naam 2], brigadier bij de Eenheid Limburg, relateerde op 11 februari 2023 – zakelijk weergegeven – het volgende:
Op de telefoon werd een aantal filmpjes aangetroffen waarop op echt gelijkende vuurwapens worden getoond.
Film 1. [bestandsnaam 1] .mp4 23-1-2023 14:06
Op de film zie ik voor mij 5 op echt gelijkende handgrepen liggen zonder slede. Ik zie 1 slede in beeld komen met een veergeleider. Op de slede is de volgende opdruk zichtbaar: Glock, 45, Austria, 9x19. Het beeld verschuift en ik zie dat naast de zwarte tafel een doos staat. De doos is gevuld met gelijkende handvuurwapens. Ik zie een hand in beeld komen hij pakt een compleet vuurwapen in zijn hand. Ik hoor een mannenstem zeggen: (…) "Welke zijn dit 19 of wat, 45?". Hierop reageert een andere mannelijke stem "dit zijn de nieuwste, geef die ander geef alles".
Film 3. [bestandsnaam 2] .mp4 23-1-2023 14.10
Ik hoor [verdachte] in gesprek met een andere onbekende mannelijke stem. Onbekende: “Haal die magazijn eruit, magazijn. Magazijn eruit en dan trek je hem naar achteren. Ja ....”. Ten tijde van het gesprek hoorde ik geluiden die klinken als het naar achterhalen van de slede van een vuurwapen en het weer naar voren schuiven van de slede.
Film 4. [bestandsnaam 3] .mp4 23-1-2023 14.12
Op de zwarte tafel liggen 3 op echt gelijkende vuurwapens inclusief het magazijn dat geplaatst is in de handgreep. Ik hoor [verdachte] praten: “ [naam 3] , [naam 4] en [naam 5] (namen fonetisch). Hier zijn ze die van jullie. Jullie drie hadden allen eentje besteld zo bij mij. Niet dat jullie later zeggen ja grappenmaker ja of praatjes. Dat zeiden jullie vorige keer ook toen op was. Maar toen ze er waren zeiden jullie van uh ik wil eentje ik wil eentje maar uh wanneer ze op zijn komen jullie pas met ik heb die ding. Hier zijn ze. Ik heb jou bewezen.
Eentje voor [naam 5] honderd procent. Eentje voor [naam 4] en eentje voor [naam 3] . Hier laat die bovenkant alleen zien geef ze. Hier ze zijn uit elkaar. Dit is de bovenkant. Die bovenkant zet je in elkaar. Zoveel zijn er.”
Film 6. [bestandsnaam 4] .mp4 23-1-2023 14.18
Verdachte [verdachte] staat in beeld. Hij houdt een op echt gelijkend vuurwapen in zijn hand. Ik hoor de verdachte zeggen "Hier 26 mili". Ik zie dat er een opdruk op de slede staat: Glock, 26 gen 5, usa, 9x19. Ik hoor de verdachte zeggen "Hier deze laat ik voor jou voor 4 en een half, dus die 26".
Verbalisant [naam 1], brigadier van politie, Eenheid Limburg, afdeling divisie regionale recherche, team forensische opsporing, expertise wapens, munitie en explosieven als zodanig belast met het onderzoek aan wapens, munitie en explosieven, heeft ter terechtzitting van 21 juni 2023 – zakelijk weergegeven – onder meer het volgende gerelateerd:
“Aan de hand van het filmpje kan ik vaststellen dat 8 wapens in de doos en 4 wapens op tafel echte vuurwapens zijn. Ik herken deze wapens als echte vuurwapens op basis van de volgende zichtbare onderdelen: de triggerbar, de slede, de slagpin, het patroonmagazijn en de patroonhouder. Als ik de zichtbare onderdelen vergelijk met hoe een airsoftwapen (nabootsing oftewel dummie) of een gas- of alarmpistool eruit ziet, kan ik enkel concluderen dat dit echte wapens zijn.”
Verbalisant [naam 1], brigadier van politie, Eenheid Limburg, afdeling divisie regionale recherche, team forensische opsporing, expertise wapens, munitie en explosieven als zodanig belast met het onderzoek aan wapens, munitie en explosieven, relateerde op 14 februari 2023 – zakelijk weergegeven – onder meer het volgende:
Het betreffen echte vuurwapens volgens artikel 2 lid 1, categorie III sub 1 van de Wet
wapens en munitie.
Bewijsoverweging
Op grond van de bewijsmiddelen stelt de rechtbank het volgende vast. De verdachte is op 23 januari 2023 samen met een ander in een pand in Rotterdam geweest waar een doos met wapens stond. De verdachte heeft vervolgens enkele wapens in zijn handen gehouden en heeft daar filmpjes en foto’s van gemaakt.
Heeft de verdachte de wapens voorhanden gehad?
Om te komen tot een bewezenverklaring van ‘voorhanden hebben’ in de zin van de Wet wapens en munitie dient volgens de heersende jurisprudentie te worden vastgesteld dat de verdachte zich bewust was van de aanwezigheid van de wapens en dat de verdachte beschikkingsmacht had over de wapens.
De verdachte heeft verklaard dat hij zich wel bewust was van de aanwezigheid van de wapens, en dat blijkt ook uit de filmpjes, maar dat de wapens niet van hem waren. De rechtbank overweegt daartoe dat (feitelijk) eigendom van de wapens niet van belang is.
De rechtbank is op grond van de bewijsmiddelen van oordeel dat de verdachte ook beschikkingsmacht heeft gehad over de wapens. De verdachte heeft de wapens in zijn handen gehad, hij heeft daar filmpjes van gemaakt, hij heeft er foto’s van gemaakt en op de filmpjes biedt hij de wapens aan andere personen aan. Hieruit blijkt voor de rechtbank voldoende dat de verdachte beschikkingsmacht over de wapens had.
Is er sprake van medeplegen?
De rechtbank stelt voorop dat de betrokkenheid aan een strafbaar feit als medeplegen kan worden bewezenverklaard indien is komen vast te staan dat bij het begaan daarvan sprake is geweest van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking. De rechtbank overweegt daartoe als volgt. Uit de bewijsmiddelen leidt de rechtbank af dat er een onbekend gebleven persoon bij de wapens was en dat deze persoon, net als de verdachte, kon beschikken over de wapens.
Gelet hierop is de rechtbank van oordeel dat er sprake is van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachte en de onbekend gebleven persoon van het voorhanden hebben van de vuurwapens. Daarmee acht de rechtbank het tenlastegelegde medeplegen bewezen.
Zijn de wapens op de filmpjes wapens van categorie III, onder 1 van de Wet wapens en munitie?
De rechtbank overweegt met betrekking tot de vraag of de wapens op de filmpjes echte vuurwapens zijn als volgt. Verbalisant [naam 1] (met expertise wapens, munitie en explosieven) heeft de filmpjes op de telefoon van de verdachte bekeken en heeft ter terechtzitting als deskundige zijn in zijn proces-verbaal vastgelegde bevindingen nader toegelicht. Hij heeft geconcludeerd dat acht wapens in de doos en vier wapens op de tafel echte vuurwapens betreffen en dat dit wapens van categorie III, onder 1 van de Wet wapens en munitie zijn. Van de andere wapens kan volgens [naam 1] niet worden vastgesteld of het al dan niet echte vuurwapens betreffen.
De rechtbank heeft geen reden om te twijfelen aan de deskundigheid van de deskundige. De rechtbank neemt zijn conclusie dan ook over en concludeert dat er sprake is van 12 wapens van categorie III, onder 1 van de Wet wapens en munitie.
Op grond van de bovenstaande bewijsmiddelen is de rechtbank van oordeel dat het tenlastegelegde feit wettig en overtuigend kan worden bewezen.