2.2.Artikel 13 van de koopovereenkomst luidt als volgt.
1. Een partij is in verzuim jegens de wederpartij als hij, na in gebreke te zijn gesteld, nalatig is of blijft aan zijn verplichtingen uit hoofde van deze overeenkomst te voldoen. Ingebrekestelling moet schriftelijk geschieden met inachtneming van een termijn van acht dagen. Gemelde termijn kan reeds lopen voordat een partij nalatig is.
2. Wanneer een partij in verzuim is, is deze verplicht de schade die de wederpartij dientengevolge lijdt te vergoeden en kan deze de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst ontbinden; deze verplichting tot schadevergoeding geldt ook indien de nalatige partij na in gebreke te zijn gesteld binnen de voormelde termijn van acht dagen alsnog zijn verplichtingen nakomt.
3. Wanneer het verzuim betrekking heeft op het meewerken aan de feitelijke en/of juridische levering dan wel op de voldoening van de koopprijs, zal de nalatige partij daarnaast ten behoeve van de wederpartij een zonder rechterlijke tussenkomst opeisbare boete verbeuren, onverminderd het recht op aanvullende schadevergoeding en vergoeding van kosten van verhaal. De hoogte van deze boete is gelijk aan tien procent van de totale koopprijs.
De notaris wordt bij deze onherroepelijk bevoegd verklaard om, na verloop van genoemde termijn van acht dagen: - indien koper in verzuim is, het bedrag van de door deze verschuldigde boete, indien verkoper zulks wenst aan verkoper te betalen uit de bij de notaris door koper onderscheidenlijk door een bank krachtens een - indien aanwezig- gestelde bankgarantie gestorte bedragen, voor zover deze daartoe toereikend zijn: - Indien verkoper in verzuim is, de door koper gestorte bedragen aan hem terug te betalen.
4. Wanneer een partij in verzuim is zal deze partij de volledige makelaarscourtage binnen acht dagen aan [verkoopmakelaar] moeten voldoen. Hierbij is het niet nodig dat deze partij vooraf in gebreke wordt gesteld. De notaris wordt bij deze onherroepelijk bevoegd verklaard om, indien koper in verzuim is, het bedrag van de door deze verschuldigde courtage, uit de bij de notaris door koper onderscheidenlijk door een bank krachtens een - indien aanwezig - gestelde bankgarantie gestorte bedragen, voor zover deze daartoe toereikend zijn uit te betalen. Indien de verkopende partij in verzuim is zal deze rechtstreeks worden aangeschreven door [verkoopmakelaar] .
5. In afwijking van het bepaalde in artikel 6:92 lid 2 Burgerlijk Wetboek, komen partijen overeen dat, behalve de volledige schadevergoeding, tevens de volledige boete ex. Artikel 13 lid 3 van deze overeenkomst verschuldigd zal zijn.
Artikel 15 lid 1 van de overeenkomst van 13/15 maart 2019 luidt voor zover relevant als volgt.
1. Deze overeenkomst zal, mits met inachtneming van het navolgende, ontbonden (kunnen) worden in elk van de volgende gevallen:
a.
a) (…);
b Als koper niet voor de datum, zijnde de datum 4 weken na de ontvangst door koper van de tussen partijen opgemaakte en ondertekende akte (in kopie), een toezegging heeft verkregen voor het aangaan van een of meer geldleningen ter hoogte van 100% (…) van de marktwaarde van de woning ter financiering van het bij deze gekochte onder de bij de grote geldverstrekkende instellingen gebruikelijke bepalingen, en - indien van toepassing - de nationale Hypotheekgarantie terzake van de overeenkomst(en) tot voormelde geldlening(en) niet voor vermelde datum is verleend. Onder geld verstrekkende instellingen en/of bankinstelling wordt in dit artikel begrepen een bank of verzekering in zin van artikel 1:1 Wet op financieel toezicht. Koper verklaart de noodzakelijke financiering aanvragen te doen als aanvragen voor financiering voor een woonhuis voor verhuur. Koper zal ter verkrijging van de financiering al het hem mogelijke verrichten en kan op deze ontbindende voorwaarden alleen een beroep doen door aan verkoper tenminste een goed gedocumenteerde schriftelijke afwijzingen waaruit ten minste blijkt welke inkomens- en vermogensgegevens zijn verstrekt, over te leggen. Het voorbehoud van Nationale hypotheekgarantie is niet van toepassing.