Uitspraak
RECHTBANK limburg
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 21 november 2019 in de zaken tussen
Procesverloop
Overwegingen
een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van logies (per nacht) met als nevenactiviteit het verstrekken van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse, met dien verstande dat prostitutie niet is toegestaan.”
het bedrijfsmatig verstrekken van dranken en/of etenswaren en/of logies.”
een verblijf dat in hoofdzaak bestaat uit het verstrekken van nachtverblijf en/of het exploiteren van zaalaccommodatie en waarbij het verstrekken van voedsel en dranken (daaraan) ondergeschikt is”. Nu, zoals onder 5.2 is geoordeeld, de begrippen ‘logies’ en ‘nachtverblijf’ dezelfde betekenis hebben, ziet de rechtbank geen grond voor het oordeel dat sprake is van een beperking of een uitbreiding van het gebruik in de beheersverordening ten opzichte van het daaraan voorafgaande bestemmingsplan 2007. De enkele toevoeging ‘(per nacht)’ in de definitie van ‘hotel’ in de beheersverordening maakt dat niet anders, nu die toevoeging niet kan worden gerelateerd aan een verblijfsduur. Er bestaat daarom geen grond voor het oordeel dat de beheersverordening op dit punt de aan de rechtbank toekomende terughoudende toets niet kan doorstaan en onverbindend is te achten.
mits de gebruiker elders zijn hoofdverblijf heeft” en het is nu juist dat voorbehoud dat verweerder nader invult via de beperking van de verblijfsduur. Hieruit volgt dus niet dat het eiseres 1 wordt toegestaan om haar gasten voor langere of onbeperkte tijd te huisvesten. Bij de vermelding dat in de huidige situatie meerdere gebruikers hun hoofdverblijf in het pand hebben, wordt bovendien aangegeven dat dit onder het overgangsrecht valt en dat deze mogelijkheid komt te vervallen bij een nieuwe eigenaar / exploitant, in dit geval sinds januari 2018 eiseres 1. Vervolgens wordt gesteld dat de gemeente in beginsel bereid is om medewerking te verlenen aan het met toepassing van de kruimelgevallenregeling afwijken van de beheersverordening. Niet alleen de vermelding ‘in beginsel’ maar ook de opgenomen voorwaarden waaronder de gemeente bereid is om medewerking te verlenen, staan in de weg aan een geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel. Verder blijkt uit het voorafgaande bestemmingsplan 2007 niet van een andere uitleg van het begrip ‘logies’. De rechtbank verwijst hiertoe naar 8.5.
doeleinden gericht op het verstrekken van nachtverblijf en/of van het ter plaatse of elders nuttigen van voedsel en dranken en/of het exploiteren van zaalakkommodaties”.