Uitspraak
RECHTBANK GELDERLAND
1.De procedure
- het tussenvonnis van 8 februari 2023
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling van 4 oktober 2023.
2.De feiten
schadeaan personen en zaken, en de
schadedie daaruit voortvloeit, voor zover die
schadetijdens de verzekeringsduur is veroorzaakt met of door het
verzekerd objecten/of de
aanhangwagen.(...)
schadedie veroorzaakt is door zaken die zich bevinden in/op of die vallen of gevallen zijn uit/van het
verzekerd objecten/of de
aanhangwagen.
binnen drie weken na hedente bevestigen dat Interpolis dit verhaalsrecht van MS Amlin erkent. (...)
3.Het geschil
4.De beoordeling
gelijkgesteldmet de in lid 1 genoemde “schade die door een verzekering wordt gedekt”. MS Amlin was niet verplicht de schade van het bouwbedrijf van € 253.599,95 uit te keren, maar heeft dit toch gedaan. Dat is dus een uitkering waartoe volgens de polis geen gehoudenheid bestaat, ook wel een coulance-uitkering genoemd. Om te voorkomen dat de aangesproken verzekeraar zich mengt in de vraag in hoeverre de uitkerende verzekeraar terecht de schade heeft vergoed, is dit artikellid opgenomen. Het zou ook, volgens de wetgever, onwenselijk zijn dat een verzekeraar die onverplicht de schade van een verzekerde vergoedt geen verhaal kan nemen op een andere verzekeraar die de schade wel dekt, omdat dit het doen van coulance-uitkeringen ontmoedigt (vgl. Parl. Gesch. BW Boek 7 titel 17 2007, p. 198-199).
rb.) niet zou hebben bestaan. In art. 2.8 van MS Amlin is bepaald dat haar verzekering bij samenloop geldt als excedent van de andere verzekering of als dekking voor het verschil in voorwaarden. In de tweede alinea van het artikel is bepaald dat, in het geval de andere verzekeraar zich beroept op een soortgelijke bepaling, ‘verzekeraars’ de schade vergoeden die zou zijn betaald als de
andereverzekering niet zou hebben bestaan. Daarmee wordt niet de eigen verzekering weggedacht, hetgeen volgens de Hoge Raad vereist is, maar de andere verzekering. Van een harde samenloopclausule is dus geen sprake.