2.5.In de arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van gedaagden zijn onder meer de volgende bepalingen opgenomen, met dien verstande dat onderstaande nummering van artikel 14 (lid 1 t/m 4) in de arbeidsovereenkomst van [gedaagde 1] iets afwijkt van de nummering van artikel 14 in de arbeidsovereenkomst van [gedaagde 2] .
Artikel 14: Relatie- en anti-ronselbeding
Het is de werknemer verboden om gedurende een periode van twaalf (12) maanden na het eindigen van het dienstverband, ongeacht de wijze waarop en de reden waarom het dienstverband tot een einde is gekomen, zonder voorafgaande toestemming van de werkgever op enigerlei wijze, direct of indirect, al dan niet gehonoreerd, zakelijke contacten te leggen en/of te onderhouden, zowel direct als indirect, zowel voor zichzelf als voor derden, met relaties/opdrachtgevers van de werkgever, althans relaties/opdrachtgevers waarmee de werknemer op enigerlei wijze uit hoofde van zijn functie contact (ongeacht of dit contact rechtstreeks is geweest of uitsluitend via interne werkzaamheden) heeft gehad.
Onder relaties/opdrachtgevers van de werkgever wordt in dit verband onder meer, doch niet uitputtend, verstaan die personen, bedrijven, ondernemingen en/of instellingen in wier opdracht, al dan niet direct, (de aan) de werkgever (gelieerde ondernemingen) gedurende de laatste twaalf (12) maanden van het dienstverband met de werknemer werkzaamheden heeft (hebben) verricht, alsmede die klanten aan wie (de aan) de werkgever (verbonden ondernemingen) gedurende de laatste twaalf (12) maanden van het dienstverband met de werknemer een offerte heeft (hebben) uitgebracht en/of van wie (de aan) de werkgever (verbonden ondernemingen) gedurende die periode een aanvraag tot het doen van een offerte heeft (hebben) ontvangen.
Met onderhavig beding wenst de werkgever de resultaten, het bestaan en de continuïteit van de onderneming te beschermen, daar zij als uitzendbureau voornamelijk afhankelijk is van de (duurzame) relatie met haar relatie/opdrachtgevers. Doordat de werknemer tijdens zijn/haar dienstverband kennis kan/heeft kunnen nemen van onder meer de werkwijze van de werkgever, de relaties/opdrachtgevers van de werkgever en de wensen van de relaties/opdrachtgevers van de werkgever, beschikt de werknemer over belangrijke en bedrijfsgevoelige informatie. Indien het de werknemer vrij staat om zonder beperkingen in contact te treden met de relaties/opdrachtgevers van de werkgevers, dan doet een en ander afbreuk aan de zwaarwegende bedrijfsbelangen van de werkgever.
Het is de werknemer niet toegestaan, direct dan wel indirect, zowel voor zichzelf als voor derden, (uitzend)werknemers van (de met) de werkgever (gelieerde ondernemingen) te benaderen, teneinde hen te bewegen het dienstverband met de werkgever te beëindigen. (…).
1.
Bij overtreding van één der bepalingen van artikel (….) 14 en verbeurt de werknemer aan de werkgever een onmiddellijk opeisbare boete van € 5.000,00 (zegge: vijfduizend euro) voor iedere overtreding, alsmede € 500,00 (zegge: vijfhonderd euro) voor iedere dag dat de overtreding voortduurt. (…)