7.3De vraag die de rechtbank dient te beantwoorden is of verweerder met juistheid heeft geoordeeld dat de ex-werkgever voldoende re-integratie-activiteiten heeft verricht.
7.4.1De rechtbank overweegt dat uit het dossier het volgende blijkt ten aanzien van de re-integratie-activiteiten.
7.4.2Op 26 april 2018, de eerste ziektedag van eiseres, adviseert de bedrijfsarts eiseres en haar leidinggevende om op korte termijn met elkaar over de ontstane problematiek in gesprek gaan, eventueel in aanwezigheid van een HR-adviseur. Een korte interventieperiode tot 7 mei 2018 is daarbij volgens de bedrijfsarts zinvol. In die periode dienen afspraken te worden gemaakt over de oplossing van de problematiek.
7.4.3Op 7 juni 2018 adviseert de bedrijfsarts om het werk de komende week te hervatten voor 2 uur per dag, rekening houdend met de door hem genoemde beperkingen. De verwachting van de bedrijfsarts is dat eiseres na haar vakantie het aantal uren kan opbouwen naar 4 uur per dag.
7.4.4Op 5 juli 2018 adviseert de bedrijfsarts om het aantal uren vanaf de volgende week uit te breiden naar 3 uur per dag en daarna na 2 weken naar 4 uur per dag. Vervolgens verwacht de bedrijfsarts dat eiseres het aantal uren geleidelijk verder kan uitbreiden. Het advies is om samen een plan te maken, waarbij ook afspraken worden gemaakt over de opbouw van haar taken.
7.4.5Op 19 juli 2018 adviseert de bedrijfsarts om het aantal uren uit te breiden naar 4 uur per dag en vervolgens na 2 weken naar 5 tot 6 uur per dag. Verder adviseert de bedrijfsarts om samen met eiseres een plan te maken voor het opbouwen van haar taken.
7.4.6Op 16 augustus 2018 adviseert de bedrijfsarts om het aantal uren vanaf 27 augustus 2018 uit te breiden naar 6 uur per dag en vervolgens na 2 weken naar 7 uur per dag.
7.4.7Uit e-mails tussen eiseres en B. Folcherts volgt dat eiseres in de periode van mei tot en met augustus 2018 heeft geprobeerd in aangepast werk op te bouwen. Uit de e-mail van 16 augustus 2018 volgt dat eiseres heeft kunnen opbouwen tot 5 uur per dag in aangepast werk. Op 27 augustus 2018 valt eiseres volledig uit. Op de zitting heeft eiseres benadrukt dat zij maximaal 4 uur per dag heeft kunnen opbouwen. De week dat zij 5 uur per dag zou gaan werken, viel zij weer volledig uit.
7.4.8Op 13 september 2018 acht de bedrijfsarts de belastbaarheid van eiseres onvoldoende om het werk weer op te kunnen pakken. De bedrijfsarts verwacht dat de belastbaarheid in de komende weken geleidelijk zal toenemen, maar verwacht niet dat zij op korte termijn het werk kan hervatten.
7.4.9Op 29 oktober 2018 geeft de bedrijfsarts aan dat eiseres nog steeds geen benutbare mogelijkheden heeft.
7.4.10Op 20 december 2018 acht de bedrijfsarts eiseres nog niet in staat om te hervatten in eigen of aangepast werk.
7.4.11Op 7 februari 2019 adviseert de arts in opleiding tot specialist (AIOS) bedrijfsarts van de nieuwe arbodienst dat eiseres pas kan starten met re-integratie als er een oplossing is voor de spanningen op de werkvloer. De AIOS bedrijfsarts adviseert hetzelfde op 7 maart 2019. Een door eiseres voorgestelde behandeling kan de AIOS bedrijfsarts niet onderschrijven, maar niet kan worden uitgesloten dat de behandeling effectief kan zijn.
7.4.12Op 16 mei 2019 adviseert de AIOS bedrijfsarts de inzet van een arbeidsdeskundige vanwege de verzuimduur.
7.4.13Op 10 april 2019 heeft een intake plaatsgevonden bij Skils en op 11 juni 2019 heeft bij de start van het traject een driegesprek plaatsgevonden. In dit gesprek zijn de volgende afspraken gemaakt:
- De ex-werkgever gaat mogelijkheden onderzoeken voor re-integratie bij een bedrijf
dat dichterbij eiseres gevestigd is, zodat eiseres kan starten in een overzichtelijke werkomgeving met minder reistijd;
- Eiseres regelt via de huisarts een verwijzing naar de specialistische GGZ voor
behandeling van de gezondheidsproblemen;
- Skils ondersteunt het re-integratietraject. De coachingsgesprekken starten als
een werkplek in beeld is. De doelen uit het Doel- en Adviesplan blijven gehandhaafd. Verder zal er aandacht zijn voor de gevoelens van eiseres jegens de ex-werkgever en het in de toekomst leren omgaan met collega’s met wie het contact moeizaam verloopt.
7.4.14Op 13 juni 2019 adviseert de AIOS bedrijfsarts om een spoor 2 re-integratietraject in gang te zetten.
7.4.15Op 11 juli 2019 adviseert de AIOS bedrijfsarts om een medische expertise in te zetten vanwege het uitblijven van een duidelijk herstel. Tot de uitslag van het arbeidsdeskundig onderzoek adviseert de AIOS bedrijfsarts om de huidige spoor 2-activiteiten niet te intensiveren en eiseres nog niet in te zetten voor mogelijk passende werkzaamheden.
7.4.16De conclusie van de arbeidsdeskundige van Margolin op 19 juli 2019 is dat:
- eiseres op dit moment niet geschikt is te achten voor het eigen werk;
- re-integratie in eigen of ander werk bij de eigen werkgever te zijner tijd eventueel tot de mogelijkheden behoort;
- re-integratie bij een andere werkgever, het zogenaamde spoor 2, aan de orde is.
7.4.17Op 9 augustus 2019 adviseert een waarnemend arts om tot de uitslag van het arbeidsdeskundig onderzoek, de huidige spoor 2-activiteiten niet te intensiveren en eiseres nog niet in te zetten voor mogelijk passende werkzaamheden.
7.4.18Op 5 september 2019 adviseert de AIOS bedrijfsarts dat hij gezien het lopende traject geen opties ziet voor het hervatten van de eigen werkzaamheden. Mochten de ex-werkgever en eiseres wel mogelijkheden ontdekken, dan adviseert hij om die te benutten. Het is van belang om een blik op de toekomst te richten en de nadruk te houden op de behandelingen en de loopbaancoaching.
7.4.19De voortgangsrapportage re-integratietraject 2e spoor van Margolin van 24 oktober 2019 vermeldt dat de activiteiten van eiseres nog niet hebben geleid tot ander passend werk extern.
7.4.20Op 31 oktober 2019 adviseert de AIOS bedrijfsarts hetzelfde als op 5 september 2019.
7.4.21Het rapport van Ergatis van 4 november 2019 vermeldt dat eiseres (onder meer) gebaat is bij:
- Het inzetten van coaching / begeleiding welke gericht is op klachtenvermindering, copingstijl, zelfbeeld en het bewaren van een gezond evenwicht;
- Het bespreekbaar maken van werkgerelateerde stressfactoren, met name het gevoel niet gehoord te worden, waardoor eiseres de ervaren spanningen (deels) kan loslaten;
- Herkenbare, afgebakende werkzaamheden die vooralsnog beperkte (tijds)druk met zich meebrengen. Hierbij lijkt het aan te raden dat eiseres op een andere afdeling zal re-integreren om niet (direct) te worden geconfronteerd met de betreffende supervisor. Op termijn lijkt het zinvol om, mogelijk in aanwezigheid van een neutrale derde partij, een gesprek te plannen waarin eiseres deze persoon kan bevragen en aan kan geven wat zijn gedrag voor haar heeft betekend.
- Zorgvuldige evaluatie en monitoring van het verdere proces, waarbij middels opbouwende feedback de voortgang wordt besproken.
7.4.22Op 12 december 2019 adviseert de AIOS bedrijfsarts om mediation in te zetten, omdat er nog verstoorde arbeidsverhoudingen zijn. Er is deels passend werk bij de ex-werkgever, maar door de aanwezigheid van het conflict ziet de AIOS bedrijfsarts geen mogelijkheid om de werkzaamheden bij de eigen werkgever te benutten. Het spoor 2 re-integratietraject is gaande.
7.4.23Uit de eindrapportage van Margolin van 26 januari 2020 volgt dat de activiteiten van eiseres nog niet hebben geleid tot ander passend werk extern en dat het spoor 2-traject wordt afgesloten gezien de afloop van de termijn.
7.4.24Uit de eindrapportage van Margolin van 28 april 2020 volgt dat de activiteiten van eiseres nog niet hebben geleid tot ander passend werk extern.