Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
uitspraak van de enkelvoudige kamer van 9 maart 2023 in de zaak tussen
de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, verweerder
Procesverloop
Overwegingen
hallucinaties, stemmingsklachten en PTSS), een medische noodsituatie op korte termijn verwacht. Verder acht de BMA-arts eiseres niet in staat te reizen, tenzij voorafgaande aan de reis geregeld wordt dat een fysieke overdracht aan de mantelzorg en een schriftelijke overdracht van de medische gegevens op de luchthaven plaatsvindt. Zolang de overdracht aan de mantelzorg niet is geregeld, kan eiseres niet reizen, aldus het BMA. Verder blijkt dat de noodzakelijke behandeling (
therapie en medicatie) voor eiseres aanwezig is in Yaoundé (Kameroen).
(datum brondocument AVA 14881)die zorg niet beschikbaar was. Ook heeft verweerder aangegeven dat eiseres geen concrete feitelijke informatie heeft overgelegd waaruit blijkt dat de verpleegkundige met behulp van instructies van een arts niet de benodigde geriatrische zorg kan bieden, of dat de beschikbare behandeling onvoldoende zou zijn om een medische noodsituatie te voorkomen. Ten aanzien van de omstandigheid dat (24-uurs) zorg nog altijd niet aanwezig is en dat het BMA stelt dat die zorg vervangen kan worden door basiszorg, heeft verweerder overwogen dat eiseres in Nederland niet in een verpleeghuis verblijft, dat de familie in Nederland mantelzorg verleent en dat uit het laatste BMA-advies blijkt dat die zorg in Kameroen kan worden verleend door professionele thuiszorg. Eiseres heeft niet onderbouwd dat die zorg niet beschikbaar is of onvoldoende is om een medische noodsituatie te voorkomen.
- er is sprake van medische klachten waarvan de behandeling niet in het land van herkomst, of een ander land waar de vreemdeling naar kan vertrekken, kan plaatsvinden;
- stopzetting van de medische behandeling veroorzaakt een medische noodsituatie; en
- de medische behandeling ter voorkoming van het ontstaan van deze medische noodsituatie zal naar verwachting langer dan één jaar duren.
nietkan reizen,
tenzijdeze fysieke overdracht is geregeld. Deze wijze van formuleren – ‘nee, tenzij’ in plaats van ‘ja, mits’ – heeft rechtsgevolgen, aldus eiseres. Op het moment dat het BMA aangeeft dat een vreemdeling kan reizen mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, hoeft niet getoetst te worden of aan deze voorwaarden kan worden voldaan. Verweerder hoeft in deze situatie slechts de toezegging te doen dat uitzetting niet plaats zal vinden zonder dat aan de voorwaarden is voldaan. Dit ligt anders als het BMA aangeeft dat een vreemdeling niet kan reizen tenzij aan bepaalde voorwaarden is voldaan. In onderhavige procedure heeft het BMA zijn advies op die laatste manier geformuleerd, en dan is het aan verweerder om gemotiveerd aan te tonen dat ten tijde van het nemen van het besluit de overdracht is geregeld. Nu verweerder de fysieke overdracht en voortzetting van de zorg niet al heeft geregeld of gegarandeerd, moet ervan uit worden gegaan dat, zoals het BMA ook heeft geconcludeerd, eiseres niet kan reizen. Verweerder gaat hier ten onrechte aan voorbij. De verwijzing van verweerder naar de hiervoor bedoelde uitspraken van de ABRvS gaat volgens eiseres niet op, omdat in die zaken door het BMA was geoordeeld dat de vreemdeling kon reizen mits aan bepaalde voorwaarden werd voldaan.