ECLI:NL:RBDHA:2023:14275
Rechtbank Den Haag
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van de asielaanvraag van eiser in het kader van de Dublinverordening en het interstatelijk vertrouwensbeginsel
In deze uitspraak van de Rechtbank Den Haag, gedaan op 20 september 2023, wordt het beroep van eiser tegen het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid beoordeeld. Eiser had op 10 april 2023 een asielaanvraag ingediend, maar deze werd niet in behandeling genomen omdat Spanje verantwoordelijk zou zijn voor de behandeling van de aanvraag. De rechtbank heeft geen zitting gehouden, omdat partijen daarmee instemden.
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris terecht heeft besloten de aanvraag niet in behandeling te nemen. Dit is gebaseerd op de Dublinverordening, die bepaalt dat een asielaanvraag niet in behandeling wordt genomen als een andere lidstaat verantwoordelijk is. In dit geval heeft Nederland een verzoek om overname aan Spanje gedaan, dat door Spanje is geaccepteerd. Eiser betoogt dat de staatssecretaris niet mag uitgaan van het interstatelijk vertrouwensbeginsel vanwege problemen in Spanje met opvang en toegang tot de asielprocedure. De rechtbank oordeelt echter dat de staatssecretaris zich terecht op het interstatelijk vertrouwensbeginsel kan beroepen, aangezien eerdere uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bevestigen dat Spanje aan de internationale verplichtingen voldoet.
Eiser heeft ook aangevoerd dat zijn medische situatie bijzondere omstandigheden met zich meebrengt, waardoor zijn aanvraag onverplicht door de staatssecretaris in behandeling had moeten worden genomen. De rechtbank oordeelt dat deze stelling niet is onderbouwd en dat de staatssecretaris mag uitgaan van de veronderstelling dat eiser in Spanje adequate medische zorg zal ontvangen. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt dat de staatssecretaris de asielaanvraag van eiser niet in behandeling hoeft te nemen en dat eiser kan worden overgedragen aan Spanje. Eiser krijgt geen proceskostenvergoeding.