Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.[gedaagde 1] te [plaats 1] ,
[gedaagde 2]te [plaats 1] ,
1.De procedure
- de dagvaarding van 16 april 2021, met producties 1 tot en met 11;
- de conclusie van antwoord tevens eis in reconventie, met producties 1 tot en met 11;
- de conclusie van antwoord in reconventie tevens houdende vermeerdering van eis, met producties 12 tot en met 14;
- het tussenvonnis van deze rechtbank van 6 april 2022, waarin een descente en een mondelinge behandeling zijn bevolen;
- het proces-verbaal van de descente van 19 mei 2022 en de daarin genoemde stukken.
[naam 2], (…).
langs de gehele noordgrens(*) van het verkochte tot een breedte van drie meter;
langs de gehele zuidelijke- en noordelijke grens(*) van het verkochte tot een breedte van drie meter;
3.Het geschil
In conventie
4.De beoordeling
in conventie en in reconventie
het aan de comparant sub 1 in eigendom verblijvende gedeelte van het genoemde kadastrale perceel”. Volgens [eiser] ziet het
verblijvende gedeelteop de percelen met huisnummers [3-tal nrs] gezamenlijk (en kan hij [gedaagden] dus aan naleving van de erfdienstbaarheid houden). Volgens [gedaagden] wordt daarmee bedoeld het perceel met huisnummer [1x nr], waarop [naam 1] nog enige tijd is blijven wonen (en kan dus enkel de eigenaar van dat perceel hem aanspreken op naleving van de erfdienstbaarheid).
verblijvendeniet worden gedoeld op een partij die bij die akte niet in de hoedanigheid van verkoper is opgetreden ( [naam 1] privé). Uit de aktes van 3 augustus 1990 blijkt dat verkoper eigenaar is van perceel [nr. A] , dat een deel daarvan wordt verkocht en dat de erfdienstbaarheden worden gevestigd ten gunste en ten laste van het verkochte. De erfdienstbaarheid ziet dus op het
gehele(resterende) perceel [nr. A] , waarvan het perceel van [eiser] onderdeel heeft uitgemaakt. Uit de akte blijkt niet van de wil van verkoper om één van de overige gedeelten van (het voormalige) perceel [nr. A] in eigendom te houden of om de erfdienstbaarheden uitsluitend van kracht te doen zijn tussen de verkochte percelen en het perceel waarop [naam 1] zelf is gaan wonen, aldus [eiser] .
het verblijvende” is, ten aanzien waarvan de erfdienstbaarheid is gevestigd. De uitleg die [eiser] geeft, volgt niet uit de akte en is ook niet logisch. Zijn perceel heeft weliswaar onderdeel uitgemaakt van perceel [nr. A] , maar niet valt in te zien wat daarvan de relevantie is, aangezien de erfdienstbaarheid is gevestigd op het moment dat dit perceel in feite is opgehouden te bestaan. De uitleg van [gedaagden] ligt het meest in de rede en dient te worden gevolgd op grond van het navolgende.
voor zich” en “
als directeur van” zijn vennootschap optreedt, dat de vennootschap de verkoper is en dat de economische eigendom van het onroerend goed in 1985 aan de vennootschap is overgedragen. Uit de akte(s) volgt dat [naam 1] ten tijde van de verkoop en levering van de drie percelen, bestaande uit een deel van (het voormalige) perceel [nr. A] , in privé beschikte over de juridische eigendom daarvan. In de akte(s) staat (onder 9) dat de erfdienstbaarheid als zodanig wordt gevestigd ten behoeve en ten laste van het aan de
comparantsub 1 in eigendom verblijvende gedeelte van het perceel.
mannelijkeenkelvoudvorm. Voor zover in de tekst van de akte wordt verwezen naar de vennootschap van [naam 1] , zal daarnaar worden verwezen in de
vrouwelijkeenkelvoudvorm. Het “
bij comparant (mannelijk enkelvoudvorm, toevoeging rechtbank) in eigendom verblijvende gedeelte” ziet derhalve op zowel sub a ( [naam 1] privé) als sub b (de vennootschap van [naam 1] ) en heeft betrekking op de (overdracht van de) juridische eigendom van het onroerend goed. Hiervan staat vast dat de vennootschap daarover niet heeft beschikt. Het gebruik van de term “
comparant” is dus een aanwijzing dat de erfdienstbaarheid (enkel) is gevestigd ten behoeve en ten laste van [naam 1] privé.
verblijvende.
comparant, omdat in de aktes ook naar [naam 1] in privé wordt verwezen met gebruik van de term
comparante. Hij heeft ook naar voren gebracht dat aan het met de erfdienstbaarheid te dienen doel (vrij uitzicht over de [naam vaarweg] ) eerst recht wordt gedaan indien de erfdienstbaarheid van toepassing is op alle erfgrenzen tussen alle percelen. Het moet de intentie van [naam 1] zijn geweest om ook voor de andere perceelhouders behoud van vrij uitzicht over de [naam vaarweg] te regelen, aangezien de akte vermeldt dat de overige gedeelten van het perceel worden overgedragen met dezelfde erfdienstbaarheden, aldus [eiser] .
comparante” staat, verwezen wordt naar de vrouwelijke notaris die ten tijde van de verkoop (mede) namens [naam 1] in privé is opgetreden.
1.689,00(3,0 punten × tarief II € 563,00)