Uitspraak
Rechtbank den haag
1.De procedure
2.De feiten
Veldanalyse e/o;
Transport e/o;
Opslag van monsters e/o;
Het uitvoeren van laboratoriumanalyses e/o;
Het opstellen van rapportages (…)”
) is het belangrijk dat een opdrachtnemer een werkend Kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) toepassen, zodat hij in staat is de kwaliteit van te leveren Diensten aan te tonen.
Procesbeheersing – max. 4 A4
- de kwaliteit van de monstername c.q. het veldwerk (…) aantoonbaar en herleidbaar borgt en dat in samenhang met het vervolg van het productieproces.
- de seizoensgebonden piekbelasting denkt te gaan beheersen.
- logische (proces)opbouw
- kwaliteitsborging conform uw KMS, waarbij specifiek aandacht is voor capaciteitsmanagement en verificatie/validatie
Risicomanagement – max. 2 A4
- de inrichting van risicomanagement voor bovengenoemd (deel)proces
- en minimaal de twee door de opdrachtgever gedefinieerde risico’s
- eventueel aangevuld met risico’s (max 3 risico’s) die de Inschrijver onderkent
- incl. kwantificering en de beheersing van deze risico’s.
- Het is belangrijk dat de inschrijver bovengenoemde onderdelen met zodanig detail en helderheid beschrijft dat RWS CIV in staat is te beoordelen of de door de inschrijver ingediende beschrijvingen tegemoet komt aan de beschreven scope van deze aanbesteding en aan de beoogde toepassing bij uitvoering van nadere opdrachten.
- Op welke wijze heeft inschrijver de stappen procesmatig opgebouwd, waarbij de focus ligt op:
logische (proces)opbouw
kwaliteitsborging conform uw KMS “
- In eis 16 – verkort weergegeven – dat de raamcontractant op basis van zijn kwaliteitsmanagementsysteem een generiek kwaliteitsplan dient op te stellen waarin alle van belang zijnde processen die van toepassing zijn voor een goede uitvoering en beheersing van de nadere overeenkomsten onder de raamovereenkomst worden beschreven en voor de nadere overeenkomsten een contractspecifiek projectkwaliteitsplan, op basis waarvan de overeengekomen werkzaamheden, conform de processen uit het generieke kwaliteitsplan, worden uitgevoerd;
- In eis 17:
beschrijving van het doel en de relatie met het Kwaliteitsmanagementsysteem (KMS):
een beschrijving van, of een verwijzing naar, de van toepassing zijnde procedures en werkinstructies die deel uitmaken van het Kwaliteitsmanagementsysteem,
de van toepassing zijnde procedures en werkinstructies die geen deel uitmaken van het Kwaliteitsmanagementsysteem,
beschrijving van de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de implementatie en de evaluatie van de doeltreffendheid van het Kwaliteitsmanagementsysteem en
een beschrijving van de rollen, taken en verantwoordelijkheden
Procesbeheersing
Bewaken scope NOK (procedure wijzigingen)
Meting, analyse en verbetering (PDCA)
Verificatieplan, -nota en –rapport
Auditplan, registratie en afwijkingenregister
Procedure Risicomanagement
Processen in relatie tot de eisen 31 en 32 van dit document
Risicoregister
3.Het geschil
4.De beoordeling van het geschil
vooruitlopend ophet op te stellen Generieke Kwaliteitsplan.
onontbeerlijkin de beschrijving van dat plan. Daarnaast wordt PDCA ook nog genoemd bij de door de opdrachtnemer te verrichten werkzaamheden als omschreven in paragraaf 1.5.3 van het beschrijvend document (“uitvoering van Plan Do Check Act op de projectbeheersing”) en heeft Rijkswaterstaat onweersproken gesteld dat tijdens een informatiebijeenkomst is gewezen op het belang van PDCA in het kader van werken onder kwaliteitsborging. Indien het vorenstaande wordt bezien in combinatie met het in paragraaf 6.3.1 vermelde beoordelingskader, waarin staat vermeld dat het deelplan onder andere wordt beoordeeld op de procesmatige opbouw van de stappen, waarbij de focus ligt op logische (proces)opbouw en kwaliteitsborging conform het Kwaliteitsmanagementsysteem van de inschrijver, hebben alle behoorlijk geïnformeerde en normaal oplettende inschrijvers moeten begrijpen dat bij de beoordeling of sprake is van een logische procesopbouw betrokken zou worden of daarbij gebruik wordt gemaakt van PDCA. In dat verband geldt het volgende.
procesbeheersingweliswaar heeft verwezen naar protocollen, maar vrijwel geen inzicht heeft gegeven in de inhoud daarvan, zodat niet herleidbaar is of en op welke wijze deze standaard stukken in het kader van procesbeheersing voorzien in “Plan”. Dit is door Aqualab onvoldoende gemotiveerd betwist. Zij heeft weliswaar gesteld dat zij duidelijk heeft laten zien dat er protocollen zijn en dat zij meegedeeld heeft dat deze opvraagbaar zijn, maar Rijkswaterstaat heeft er terecht op gewezen dat daar aanbestedingsrechtelijk geen ruimte voor bestaat.
risicomanagementheeft te gelden dat Rijkswaterstaat heeft gesteld dat Aqualab de risico’s niet heeft gekwantificeerd, hetgeen door Aqualab onvoldoende gemotiveerd is betwist. De voorzieningenrechter begrijpt Aqualab aldus dat zij stelt dat zij dit weliswaar niet heeft geconcretiseerd, maar hier wel aandacht aan heeft besteed en dat voldoende is. Gezien de uitvraag kan dat echter niet worden gevolgd, zo heeft Rijkswaterstaat terecht opgemerkt onder verwijzing naar het bepaalde als vermeld onder 2.3, waaruit blijkt dat de opdrachtgever inzicht wil in het risicomanagement en dat daartoe de risico’s dienen te worden gekwantificeerd. Daar komt nog bij dat Aqualab de stelling van Rijkswaterstaat dat geen van de in eis 31 opgenomen processen met een logische (proces)opbouw zijn beschreven, onvoldoende gemotiveerd heeft betwist.