Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- de dagvaarding van 7 oktober 2016, met productie 1 tot en met 29;
- de conclusie van antwoord tevens overlegging producties ingekomen ter griffie op 4 november 2016, met productie 1 tot en met 18;
- de aanvullende producties van de zijde van TomTom c.s. ingekomen ter griffie op 14 november 2016, met productie 30 tot en met 39;
- de akte houdende overlegging aanvullende producties van de zijde van MKB Ondernemers ingekomen ter griffie op 22 november 2016, met productie 19 tot en met 22;
- de aanvullende producties van de zijde van TomTom c.s. ingekomen ter griffie op 23 november 2016, met productie 40 tot en met 42;
- het aanvullende kostenoverzicht van de zijde van TomTom c.s. ingekomen ter griffie op 25 november 2016;
- het aanvullende kostenoverzicht van de zijde van MKB Ondernemers ingekomen ter griffie op 25 november 2016;
- de mondelinge behandeling van 28 november 2016 en de ter gelegenheid daarvan overgelegde pleitnotitie van TomTom c.s., waarvan de randnummers 78 en 79 niet zijn gepleit, alsmede de ter gelegenheid daarvan overgelegde pleitnotitie van MKB Ondernemers.
2.De feiten
Firstly, with regards to the TomTom logo and its colors, it is true that green is not featured. However, green is a color used extensively on our website, (…). She[ [B] , voorzieningenrechter]
was therefore really surprised when you presented a logo in a font that was so close to the TomTom font, and including a bright green. (…)
- i)
- ii)
- iii)
- iv)
- v)
- under (iii) please add "using the Trademark as defined in Annex 1"
- (…)
- we saw that no countries are mentioned; would you allow us to add to (iii): "and start using this in first instance in the Netherlands, and later maybe in Belgium and Germany, and/or in the full European Union"
- instead of an additional clause to Clause 5 that brings a dispute resolution method in place, like you suggested earlier, we think it is easier to make Clause 3 reciprocal, since you have no interest in being confused with us: "The Parties shall avoid any risk of confusion and association between the Tom trademark and the TOMTOM trademark.(…)”
TomTom International B.V., (…) hereinafter referred to as "TomTom"
MKB Ondernemers BV, (…) hereinafter referred to as "MKB Brandstof".
- i)
- ii)
- iii)
- iv)
- v)
we confirm that we will use our logo in the way it is known to you and will never change it without your consent you will appreciate that when using our brand name in plain texts, we can not show a Tom-logo in every sentence where it occurs and will display 'Tom' in the font of that specific text (…)”
3.Het geschil
4.De beoordeling
Bevoegdheid
and wishes to change its name and start using the Tom logo” onder (iii) van de preambule heeft gewijzigd in “
and wishes to start using the Tom logo”. Daardoor is van aanvaarding door MKB Ondernemers van die specifieke wijziging geen sprake (artikel 3:33 BW). Voor zover MKB Ondernemers wel aan die wijziging gehouden is, is die wijziging niet van toepassing omdat dit in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is (artikel 6:248 BW). Ten tweede voert MKB Ondernemers aan dat artikel 1 in het licht van de ontstaansgeschiedenis van de Overeenkomst zodanig moet worden uitgelegd dat het MKB Ondernemers is toegestaan om het teken Tom in drukletters of mondeling te gebruiken, daar waar het logo redelijkerwijs niet hoeft of kan worden gebruikt (zoals in de handelsnaam, in hyperlinks, in de app, in de domeinnaam, in radiocommercials, als het personeel de telefoon opneemt en in kranteninterviews). Als artikel 1 niet op deze wijze kan worden uitgelegd dan dient de Overeenkomst op grond van artikel 6:248 lid 1 BW zodanig te worden aangevuld dat MKB Ondernemers op voornoemde wijze gebruik kan maken van het teken Tom. Voor zover dat niet slaagt is een eventueel verbod op zodanig gebruik niet van toepassing omdat dit in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, aldus MKB Ondernemers.
You are looking to uhm rebrand your… your… your company, as I understand it” en “
you want to make use of the name Tom”, waarop [A] tweemaal met “
yes” heeft geantwoord (zie onder 2.11). Ook wijst MKB Ondernemers op de e-mail van 18 april 2016 waarin onder meer staat “
And from that moment on, we will not use the name "MKB Brandstof" but Tom for our company” (zie 2.16
).
advertising characterTom de Ridder, hij heeft het over de “
brand name” Tom de Ridder en over de wens om de “
brand awareness” daarvan te behouden. Dat het [B] vervolgens nog niet duidelijk is welke bedrijfsactiviteiten MKB Ondernemers precies onderneemt en welke veranderingen zij voor de toekomst voor ogen heeft, volgt uit haar vragen “
So what you are actually going to be doing under the Tom brand? (…) I mean, are you selling them things?”Voorts heeft zij na een uitleg van [A] in het vervolg van het telefoongesprek duidelijk gemeld dat zij zich oncomfortabel voelt bij alles wat [A] met de naam Tom zou willen doen.
the changes we want to make in our branding hierarchy”. Hij licht toe dat sprake is van twee merken, namelijk MKB Brandstof en Tom de Ridder en stelt vervolgens ‘
hence we want to change our name to Tom’ om de e-mail te eindigen met de opmerking ‘
the product delivery of Tom (billing & collections) will remain MKB Brandstof branded, at least for now: Tom by MKB Brandstof’. Weliswaar staat in die e-mail dat MKB Ondernemers wil overgaan op de naam Tom maar dat daarmee bedoeld wordt dat MKB Ondernemers uitsluitend actief zal zijn onder de handelsnaam en het merk Tom, is daaruit niet op te maken, zeker niet gelet op de afsluitende opmerking dat een deel van de diensten nog wel onder MKB Brandstof merk zal worden aangeboden.
And from that moment on, we will not use the name "MKB Brandstof" but Tom for our company”.Dat TomTom c.s. uit dat bericht het voornemen van MKB Ondernemers heeft opgepikt dat zij voortaan uitsluitend Tom als handelsnaam wilde gaan gebruiken in plaats van MKB Ondernemers en dat de onderhandelingen over gebruik van het Tom logo ook op dat gebruik betrekking hadden, is uit de vervolgcorrespondentie niet op te maken. TomTom c.s. heeft gedurende de onderhandelingen en ook na dit bericht van 18 april 2016 herhaaldelijk aangegeven dat zij uitsluitend bereid was om het gebruik van het gestyleerde logo toe te staan en dat zij niet bereid is toestemming te geven voor inschrijving van het logo als merk. Daarover merkt zij op 1 juni 2016 nog op “
At no point during our initial negotiations did you inform us of your wish to register the Tom trademark”.
wishes to change its name”, zoals MKB Ondernemers stelt, verwerpt de voorzieningenrechter. In de gehele conceptovereenkomst (ook in het desbetreffende punt van de preambule) wordt verder gesproken over “trademark”, zodat MKB Ondernemers er niet op mocht vertrouwen dat TomTom c.s. (ook) ander gebruik bedoelde zoals gebruik als handelsnaam. Bovendien is in de definitieve Overeenkomst deze zinsnede geschrapt en wordt enkel gesproken over gebruik van het Tom logo.
you will appreciate that when using our brand name in plain texts, we can not show a Tom-logo in every sentence where it occurs and will display 'Tom' in the font of that specific text”(zie 2.30). Hij begreep dus dat zulk gebruik buiten de reikwijdte van artikel 1 viel. TomTom c.s. heeft niet bevestigd met deze aanvulling akkoord te zijn.
Geen doorwerking Overeenkomst
delivery, invoicing and payment of mobility transactions like gasoline, carwash, parking and e-charging, buy means of payment cards and smartphone apps) zij de beschermingsomvang van haar merken reeds heeft afgebakend. TomTom c.s. is kennelijk van oordeel dat bij gebruik van het Tom logo voor die producten geen gevaar voor verwarring bestaat, zo stelt MKB Ondernemers.
Verwarring ‘sub b’
Waar TomTom ook de door haar genoemde B2B-activiteiten verricht, lijken die dicht bij een deel van de activiteiten van MKB Ondernemers te komen’. Bedoelde B2B-activiteiten, of te wel de Webfleet tool (zie 2.3), is een toepassing van het hiervoor genoemde ‘informatiemanagement-systeem’ waarvoor de TomTom-merken zijn ingeschreven.
embedded’ in haar app omgeving te navigeren naar een bepaald tankstation of een bepaalde parkeergarage of autowasstraat, is niet als een onder het teken Tom aangeboden dienst te beschouwen. De voorzieningenrechter volgt MKB Ondernemers in haar betoog dat het relevante publiek bekend is met het op deze wijze
embeddenvan een navigatiedienst van een derde.