Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- de dagvaarding van 14 januari 2013 met producties 1 tot en met 16;
- de akte houdende in het geding brengen producties zijdens Cresco van 20 maart 2013 met productie 17;
- de conclusie van antwoord van 29 mei 2013 met producties 1 en 2;
- het tussenvonnis van 12 juni 2013, waarin een comparitie van partijen is bepaald;
- de akte houdende in het geding brengen producties tevens vermeerdering van eis zijdens Cresco van 24 juli 2013 met producties 18 tot en met 20;
- het proces-verbaal van comparitie van 24 juli 2013 en de daarin vermelde stukken.
2.De feiten
perilla frutescens’. Koppert Cress gebruikt het Oyster Leaves merk voor een kruid met de taxonomische soortnaam ‘
mertensia maritima’.
Shiso® Green” is vermeld:
Shiso Green is commonly used in North East Asia. Hardly any fish is eaten without the green leafed herb. (…) Both the green and the red Shiso are known in Asia as ingredient against food poisoning, (…)”
www.vitaminevoorthuis.nlis vermeld:
Shiso® Purple is het paradepaardje uit het Koppert Cress assortiment en een culinaire topper.”
www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/shiso-groenvan het GroentenFruit Bureau is vermeld:
Shiso® is een merknaam van Koppert Cress B.V. voor een blad van de plant met als genus ‘Perilla’ (…).”
www.agf-online.nlkan een zoekopdracht worden gegeven voor de term ‘shiso’. Daarbij worden als zoekresultaten de cressen van Koppert Cress genoemd met toevoeging van het ®-symbool.
www.passie.horeca.nl, een receptenwebsite voor de horeca, wordt automatisch vermeld dat het om een geregistreerd handelsmerk gaat.
0709 99 90 scheuten van groene shiso of paarse shiso (Perilla frutescens
)”
209600 PERILLA ‘Dark Night’
Shiso wordt in Azië gebruikt om producten mee in te maken. Daarom hebben veel ingemaakte Aziatische producten een rode kleur.”
www.culinair.netis vermeld:
Shiso (plant)’ vermeld:
3.Het geschil
Perilla, dat in de Japanse keuken veel wordt gebruikt en onder die naam ook bekend is in de Benelux. ‘Oyster Leaves’ beschrijft volgens Cresco de smaak van het kruid
Mertensia maritima, waarvan de benaming in de Benelux ‘oesterblad’ of ‘oyster leaves’ is. Subsidiair stelt Cresco dat de Koppert Cress merken door toedoen of nalaten van Koppert Cress zijn verworden tot soortnaam, zodat zij op grond van artikel 2.26 lid 2 sub b BVIE vervallen verklaard dienen te worden.
4.De beoordeling
bevoegdheid
perilla frutescensdie Koppert Cress onder het Shiso merk op de markt brengt. Dat product geniet blijkens de door partijen overgelegde producties bekendheid in de Benelux als ingrediënt in Japanse gerechten zoals sushi en sashimi. Er dient dan ook rekening mee te worden gehouden dat dat deel van het relevante publiek dat zich specifiek voor de Japanse keuken interesseert, bekend is geraakt met die Japanse naam voor dit product uit buitenlandse bronnen.
perilla frutescens. Dit gebruik vindt niet alleen plaats op webblogs van hobby-moestuiniers en hobby-koks, zoals Koppert Cress betoogt, maar ook in kookboeken en recepten (zoals Koppert Cress ter zitting zelf heeft verklaard), in de Nederlandstalige versie van een officiële communautaire nomenclatuur ten behoeve van de douane (geciteerd in 2.12), in een verkoopcatalogus van een zadenhandelaar (zie 2.13), op de website van een kruidenkweker (zie 2.17), in menu’s van een Japans restaurant en een Japanse cateraar (zie 2.15 en 2.16), in een recept van een horeca groothandel (zie 2.19) en op culinaire websites (zie 2.14, 2.18, en 2.20). Uit deze stukken komt naar voren dat het gebruik van de benaming ‘shiso’ voor
perilla frutescensniet is beperkt tot hobby-tuiniers en -koks, maar eveneens gangbaar is bij het relevante publiek (de professionele afnemers in de horeca en horecatoeleveranciers). Daarbij kan ten overvloede nog worden opgemerkt dat het maar de vraag is of het relevante publiek voor het betreffende kruid niet tevens bestaat uit particulieren met een specifieke interesse in kruiden en/of de Japanse keuken. Ook zij zouden als eindgebruikers van dit kruid gerekend kunnen worden tot het relevante publiek [4] . De overgelegde producties wijzen er immers op dat het product ook door thuiskoks wordt verwerkt en dat klanten van Japanse horecagelegenheden de naam ‘shiso’ in menu’s tegenkomen.
www.passie.horeca.nl. Op de laatstgenoemde website wordt de naam ‘shiso’ in de recepten zelf overigens genoemd zonder de vermelding dat het om een geregistreerd handelsmark gaat of het ®-symbool. Koppert Cress voert ook nog aan dat de Shiso cressen die op een Belgische website zijn vermeld, uitsluitend afkomstig zijn van Koppert Cress. Dat laatste zegt echter niet zoveel over de vraag of het teken ‘Shiso’ op die website als merk of als soortnaam is gebruikt.
ex nuncdient te geschieden, zodat een toename van het onderscheidend vermogen niet relevant is, als dat onderscheidend vermogen vervolgens is afgenomen doordat het publiek het merk is gaan opvatten als soortaanduiding. Het langdurig gebruik door Koppert Cress toont, zonder nadere onderbouwing die ontbreekt, dan ook niet aan dat het relevante publiek het Shiso merk op dit moment opvat als een onderscheidingsteken voor het product van Koppert Cress.
Perilla. Dat kruid valt onder alle warenomschrijvingen waarvoor het Shiso merk is ingeschreven. Het betreft immers een tuinbouwproduct, een verse groente en een levende plant.
Perillain de Benelux , had het op haar weg gelegen om consequent de Latijnse soortnaam of een andere soortaanduiding (zoals notenkruid of Japanse basilicum) te gebruiken waar zij de soort bedoelde en niet haar eigen product. Blijkens het in 2.7 weergegeven citaat, heeft zij dat niet consequent gedaan. In het betreffende citaat beschrijft zij immers niet haar eigen product maar het algemeen bekende gebruik in Azië van het betreffende kruid.