2.7. Met zijn toelichting heeft het ziekenhuis duidelijk gemaakt dat het met de ingenomen stellingen heeft bedoeld dat de infectie volgens hem niet tijdens de operatie kán zijn ontstaan omdat er dan onder druk vocht uit het oog stroomt en bacteriën uit het oog stromen. De infectie moet dus wel ná de operatie (post-operatief) zijn ontstaan. [eiseres] heeft dit bestreden. Daarnaast stelt [eiseres] zich thans (subsidiair) op het standpunt dat de infectie moet zijn ontstaan in de tweede fase toen met niet steriele apparatuur aan het oog is gewerkt.
2.8. De stellingen en weren doen onder andere de vraag rijzen of er verschil is tussen werken aan en in het oog en, zo ja, wat het verschil is, welke handelingen precies aan en in het oog zijn verricht, met wat voor instrumenten, reusables of disposables, en welke kansen op infectie daarbij zijn opgetreden. Bij deze stand van zaken acht de rechtbank het geraden dat zij zich eerst laat voorlichten door deskundigen alvorens op enig punt verder te beslissen. De rechtbank denkt daarbij aan een oogarts en een microbioloog, bij voorkeur de eerder tot deskundige benoemde prof. dr. Voss. De rechtbank is voornemens om in ieder geval de volgende vragen aan de deskundigen voor te leggen:
1. Kunt u aan de hand van het operatieverslag, het rapport van Boks en de overige zich in het dossier bevindende informatie een beschrijving geven van het verloop van de operatie van [eiseres]?
2. Kunt u aan de hand van voornoemde gegevens aangeven met welke instrumenten ín het oog is gewerkt tijdens de ingreep? Wilt u definiëren wat u verstaat onder ‘ín’ het oog werken en wat u verstaat onder ‘oog’? Welke handelingen zijn met de instrumenten verricht? Kunt u daarbij aangeven of het reusable en/of disposable instrumenten betrof?
3. Kunt u aan de hand van voornoemde gegevens aangeven welke instrumenten daarnaast tijdens deze ingreep zijn gebruikt (waarmee dus niet ín het oog is gewerkt) en welke handelingen daarmee zijn verricht? Wilt u daarbij aangeven of het reusables en/of disposables betrof?
4. Is het mogelijk dat door het gebruik van niet steriele instrumenten waarmee niet ín het oog is gewerkt maar die tijdens de ingreep wel zijn gebruikt (zie uw antwoord op vraag 3) de onderhavige infectie is veroorzaakt? Wilt u dat antwoord motiveren?
5. Is het mogelijk dat tijdens deze operatie, waarbij na het aanprikken van de oogrok sprake is van uit het oog lopend vocht, de infectie zoals die zich bij [eiseres] heeft voorgedaan, is veroorzaakt? Wilt u bij de beantwoording van die vraag ingaan op de stelling dat bacteriën niet tegen de stroom kunnen opzwemmen?
6. Is het mogelijk dat er tijdens deze operatie een bacterie op het oog is gekomen die zich heeft weten te handhaven om na het tot stilstand komen van de stroom oogvocht alsnog een infectie als de onderhavige te veroorzaken?
7. Welke handelingen vinden er nog plaats na de ingreep? Wilt u daarbij erop ingaan met welke instrumenten wordt gewerkt? Is het mogelijk dat bij deze handelingen een infectie zoals die zich bij [eiseres] heeft voorgedaan, is veroorzaakt?
8. Hoe groot acht u de kans dat de infectie zoals die zich bij [eiseres] heeft voorgedaan is veroorzaakt door het gebruik van niet steriele instrumenten tijdens de operatie? Wilt u hierbij zo mogelijk een percentage noemen?
9. Hoe groot acht u de kans dat de infectie zoals die zich bij [eiseres] heeft voorgedaan is veroorzaakt vanuit de eigen flora van de patiënt? Wilt u hierbij zo mogelijk een percentage noemen?