Uitspraak
1.De procedure
2.De feiten
OVERIGE BEPALINGENis inhoudelijk geheel gelijkluidend, maar is in die eerste overeenkomst opgenomen onder nummer 9 en subnummers 9.1, 9.2, 9.3 en 9.4. Ook het artikel
BOETEBEDINGis geheel identiek, op de eerste regel na. Die eerste regel luidt in de eerste arbeidsovereenkomst:
“ [e-mailadres 2]” die luidt:
[e-mailadres 2]” aan een klant, [naam 2] , het volgende bericht gestuurd:
[e-mailadres 2]” aan klant [naam 3] het volgende bericht gestuurd:
[e-mailadres 2]” aan klant [naam 4] het volgende bericht gestuurd:
[e-mailadres 2]” aan klant [naam 5] het volgende bericht gestuurd:
3.Het geschil
[e-mailadres 2], uit naam van de werkgever, terwijl de werkgever deze e-mailberichten niet heeft opgesteld en verstuurd. Verder heeft [eiser] onrechtmatig jegens [naam 1] gehandeld doordat haar familieleden [naam 1] hebben geïntimideerd via Instagram.
4.De beoordeling
[e-mailadres 2]heeft misbruikt om klanten van [naam 1] te vragen reviews te plaatsen op de Google-pagina van [bedrijf] .
[e-mailadres 2]zijn benaderd om reviews te plaatsen op de Google pagina van [bedrijf] . Zie de geciteerde e-mails onder 2.11, 2.12 en 2.14.
[e-mailadres 2], omdat het ICT-bedrijf Kolibri haar daartoe weer de toegang had verleend. Kolibri is het bedrijf dat de werkgever ondersteund in de ICT en zakelijke e-mailaccounts. Niet in geschil is dat de werkgever [eiser] de toegang tot het systeem had geblokkeerd, voordat de hiervoor genoemde e-mails waren verzonden. Kolibri heeft de werkgever bevestigd dat [eiser] weer toegang was gegeven tot het systeem, omdat zij een email van de werkgever had ontvangen dat afkomstig was van een IP-adres horende bij een KPN-netwerk. Voor de zitting heeft de werkgever nadere producties overgelegd. In productie 15 heeft zij de uitkomst van een zoekopdracht naar het IP-adres dat Kolibri had vermeld in haar e-mail, geciteerd onder 2.8. Volgens deze uitdraai wordt het IP-adres [ip adres] gebruikt vanuit [plaats 1] , via KPN BV. De werkgever wijst erop dat [eiser] in deze omgeving woont. [eiser] heeft hiertegen drie andere zoekopdrachten naar dit IP-adres ingebracht. Een daarvan wijst [plaats 2] aan, een ervan [plaats 1] en de laatste Noord-Holland. Omdat uit deze vier zoekslagen twee wijzen naar de woonplaats van [eiser] en een – Noord-Holland – [plaats 1] omvat, is voldoende vast komen staan dat de betreffende e-mail afkomstig was uit de woonomgeving van [eiser] . Verder heeft de werkgever op de zitting gesteld dat [eiser] weliswaar geblokkeerd was voor het systeem, maar via kinmail van Kolibri nog toegang had tot
[e-mailadres 2].
[e-mailadres 2]en
[e-mailadres 1]heeft plaatsgevonden. [1] In die emailwisseling staat dat [naam 1] [eiser] belooft dat zij enkele klanten zal benaderen om reviews te plaatsen bij het Google-profiel van [bedrijf] . De werkgever heeft op de zitting verklaard dat [eiser] in de UWV-ontslagprocedure ook een beroep heeft gedaan op deze e-mailwisseling. De werkgever heeft die door [eiser] bij het UWV ingediende bijlage 31 op de zitting overgelegd. [2] De werkgever wijst erop dat de e-mailwisseling zoals [eiser] die in deze procedure heeft overgelegd afwijkt van de e-mailwisseling zoals [eiser] die bij het UWV heeft overgelegd. De kantonrechter constateert met de werkgever dat bij dezelfde emailberichten andere data en andere tijden staan vermeld terwijl het inhoudelijk dezelfde emailcorrespondentie betreft. [eiser] heeft op de zitting geen afdoende verklaring gegeven waarom deze beide versies van de e-mailwisselingen, waar zijzelf zich op beroept en die zijzelf hier en bij het UWV heeft ingebracht, van elkaar afwijken.
[e-mailadres 2]klanten van de werkgever heeft benaderd om reviews te schrijven op de Google-pagina van [bedrijf] en daarmee drie keer artikel 8.2 van de arbeidsovereenkomst van 24 september 2020 heeft geschonden.