Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
1.STUDEERSNEL B.V.,
2.
TENTAMENTRAININGEN B.V.,
1.De procedure
2.Waar gaat de zaak over?
3.De feiten
- de onderwijsinstelling,
- het vak,
- de categorie van het document:
- het academisch jaar, en
- mogelijkheid tot het invullen van een korte beschrijving.
stay downprincipe genoemd).
4.Het geschil
de Onderwijsmaterialen), auteursrechtelijk beschermde werken zijn. Deze Onderwijsmaterialen zijn samengesteld door medewerkers van Erasmus. Erasmus is auteursrechthebbende op grond van overdracht (artikel 2 Auteurswet (Aw)) of als werkgever (artikel 7 Aw).
5.De beoordeling
enkelzijn ingegeven door didactische eisen kan dat tot het gevolg hebben dat auteursrechtelijke bescherming ontbreekt. Dat een werk ook een didactisch doel dient, betekent nog niet dat de ontwerpmarges of keuzemogelijkheden zo klein zijn dat er onvoldoende speelruimte bestaat voor het maken van creatieve keuzes, die een auteursrechtelijk werk kunnen opleveren. [3] De betwisting van Studeersnel dat sprake is van een auteursrechtelijk beschermd werk gaat daarom niet op.
onverminderd artikel 7 Awde werknemer de rechten (op een daartoe strekkend verzoek) overdraagt aan de werkgever. Hieruit volgt dus dat niet is afgeweken van artikel 7 Aw en dit artikel van toepassing is.
alle intellectuele eigendomsrechten die kunnen of zullen worden uitgeoefend met betrekking tot de resultaten van de diensten die dienstverlener voor Erasmus levert, eigendom zijn van Erasmus.
- is sprake van een weloverwogen interventie door het platform,
- is het bedrijfsmodel van het platform gericht op inbreuken,
- heeft het platform concrete kennis,
- neemt het platform passende technische maatregelen.
algemenekennis verkrijgt en vereist is dat een platform
concretekennis verkrijgt voordat sprake is van inbreuk op auteursrechten.
tentamen[onderstreping rb] of samenvatting helpt studenten over de hele wereld de tentamenperiode door te komen!”, maar een dergelijke e-mail wordt niet meer verstuurd. Tegenwoordig benoemt Studeersnel in e-mails aan gebruikers het uploaden van tentamens niet meer. Als voorbeeld heeft Studeersnel een e-mail overgelegd waarin zij gebruikers er op wijst dat bij het uploaden van aantekeningen een premium account kan worden verkregen. Daar staat nu echter bij welke documenten wel worden geaccepteerd en wat voor soort documenten niet, waarbij als voorbeeld van niet-geaccepteerde documenten staat “professor slides and copyrighted material”.
voorafmeer maatregelen moet nemen, zoals het toepassen van een filter, zodat de auteursrechtelijk beschermde Onderwijsmaterialen überhaupt niet op het platform komen. Zij stelt dat Studeersnel niet voldoende passende technische maatregelen neemt om dit te voorkomen (en dat daarmee dus sprake is van een mededeling aan het publiek).
- de melding bij het uploaden van documenten (zie 3.4) en de waarschuwing in de gebruikersvoorwaarden (zie 3.5),
- de stay down procedure (zie 3.6),
- het automatisch blokkadesysteem (zie 3.6), bestaande uit onder meer het tegenhouden van collegeslides op basis van bestandstype (ppt/pptx.), het tegenhouden van boeken op basis van aantal pagina’s (> 100), het noemen van de naam van de uitgever of copyright of het copyrightlogo.
voorafte filteren, om te voorkomen dat inbreukmakend materiaal op het platform verschijnt. In de DSA is (zelfs) bepaald dat Studeersnel als online platform geen algemene verplichting heeft tot monitoring van de door hen doorgegeven of opgeslagen informatie noch tot actief onderzoek naar de feiten of omstandigheden die duiden op illegale activiteiten.
stay downprocedure), zie hiervoor onder 3.6.
- NTD-procedure (zie 3.7),
- Repeat infringer policy (zie 3.8).
- kennisgevings- en actiemechanismen (artikel 16 DSA), mechanismen om personen of entiteiten de mogelijkheid te bieden hen in kennis te stellen van de aanwezigheid op hun dienst van specifieke informatie die de persoon of entiteit als illegale inhoud beschouwt;
- maatregelen en bescherming tegen misbruik (artikel 23 DSA), het schorsen van de aanbieding van hun diensten aan afnemers van de dienst die frequent kennelijk illegale inhoud verstrekken voor een redelijke periode en na een voorafgaande waarschuwing.
vergemakkelijktals het doen van een melding voldoet aan de volgende vereisten: [10]
mogelijkheiddat schade is geleden
aannemelijkis gemaakt. [12] In de schadestaatprocedure kunnen vervolgens de uiteindelijke discussies over onder meer de omvang van de schade en het causale verband aan de orde komen.