ECLI:NL:RBAMS:2023:8684

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
28 december 2023
Publicatiedatum
24 januari 2024
Zaaknummer
13/163011-23 (oud: 13/751314-18)
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste en enige aanleg
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Overlevering op basis van Europees aanhoudingsbevel met terugkeergarantie

In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 28 december 2023 uitspraak gedaan over een vordering tot overlevering op basis van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat is uitgevaardigd door de Regional Court in Lublin, Polen. De opgeëiste persoon, geboren in Polen in 1974, werd verdacht van opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet. De rechtbank heeft de vordering behandeld in verschillende zittingen, waarbij de laatste plaatsvond op 14 december 2023. Tijdens deze zittingen zijn de voorwaarden voor gelijkstelling met een Nederlander besproken, evenals de terugkeergarantie die door de Poolse autoriteiten is verstrekt. De rechtbank heeft vastgesteld dat de opgeëiste persoon voldoet aan de voorwaarden voor gelijkstelling, waaronder het rechtmatig verblijf in Nederland en de mogelijkheid om in Nederland te worden vervolgd voor de feiten die aan het EAB ten grondslag liggen. De rechtbank heeft ook de garantie van de Poolse autoriteiten beoordeeld en vastgesteld dat deze voldoende is. Uiteindelijk heeft de rechtbank geoordeeld dat er geen weigeringsgronden zijn voor de overlevering en heeft zij deze toegestaan. De uitspraak is gedaan door een meervoudige kamer, bestaande uit de voorzitter en twee rechters, en is openbaar uitgesproken. Tegen deze uitspraak staat geen gewoon rechtsmiddel open.

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM

INTERNATIONALE RECHTSHULPKAMER

Parketnummer: 13/163011-23 (oud: 13/751314-18)
Datum uitspraak: 28 december 2023
UITSPRAAK
op de vordering van 19 mei 2018 van de officier van justitie bij deze rechtbank tot het in behandeling nemen van een Europees aanhoudingsbevel (EAB). [1]
Dit EAB is uitgevaardigd op 21 november 2017 door de
Regional Court in Lublin(Polen) (hierna: de uitvaardigende justitiële autoriteit) en strekt tot de aanhouding en overlevering van:
[opgeëiste persoon] ,
geboren in [geboorteplaats] (Polen) op [geboortedag] 1974,
ingeschreven in de Basisregistratie personen en verblijvend op het adres:
[BRP-adres] ,
hierna ‘de opgeëiste persoon’.

1.Procesgang

Zitting 8 januari 2019
De vordering is behandeld op de openbare zitting van 8 januari 2019. Het verhoor heeft plaatsgevonden in tegenwoordigheid van de officier van justitie mr. M. Diependaal.
De opgeëiste persoon is bijgestaan door zijn raadsman, mr. T. Nieuwburg, advocaat in Amsterdam en door een tolk in de Poolse taal.
De rechtbank heeft op 8 januari 2019 het onderzoek voor onbepaalde tijd geschorst in afwachting van antwoorden van de Poolse autoriteiten betreffende de Poolse rechtsstaat en om de raadsman in de gelegenheid te stellen het gelijkstellingsverweer nader met stukken te onderbouwen.
Zitting 14 februari 2020
De rechtbank heeft het onderzoek hervat op de openbare zitting van 14 februari 2020. Het verhoor heeft plaatsgevonden in tegenwoordigheid van de officier van justitie mr. C.L.E. McGivern. De opgeëiste persoon is bijgestaan door zijn raadsman, mr. T. Nieuwburg en door een tolk in de Poolse taal.
De rechtbank heeft op 14 februari 2020 het onderzoek aangehouden, omdat de opgeëiste persoon naar het oordeel van de rechtbank voldoet aan de eerste voorwaarde voor gelijkstelling met een Nederlander. De rechtbank heeft het onderzoek aangehouden, om de officier van justitie in de gelegenheid te stellen de Poolse autoriteiten om een terugkeergarantie te vragen en bij de IND te informeren of de verwachting bestaat dat de opgeëiste persoon zijn verblijfsrecht in Nederland niet zal verliezen ten gevolge van een hem na overlevering opgelegde straf of maatregel.
Zitting 14 december 2023
De rechtbank heeft het onderzoek met instemming van partijen in gewijzigde samenstelling hervat op de openbare zitting van 14 december 2023. Het verhoor heeft plaatsgevonden in tegenwoordigheid van de officier van justitie mr. W.H.R. Hogewind. De opgeëiste persoon is bijgestaan door zijn raadsman, mr. T. Sönmez, advocaat in Rotterdam en door een tolk in de Poolse taal.
De rechtbank stelt vast dat in deze zaak de wettelijke termijn waarbinnen de rechtbank op basis van de OLW op het overleveringsverzoek moet beslissen, is verstreken. [2] Dit ontslaat de rechtbank niet van haar verplichting om op het overleveringsverzoek te beslissen. Het betekent echter wel dat geen wettelijke grondslag meer bestaat voor gevangenhouding. [3]
De raadsman heeft zich ten aanzien van de toelaatbaarheid van de verzochte overlevering gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.

2.Identiteit van de opgeëiste persoon

Ter zitting heeft de opgeëiste persoon verklaard dat de bovenvermelde persoonsgegevens juist zijn en dat hij de Poolse nationaliteit heeft.

3.Grondslag en inhoud van het EAB

Het EAB vermeldt een arrestatiebevel afgegeven op 5 september 2013 door
the District Court of Lublin -Zachódin Lublin , kenmerk: IX Kp 562/13.
De uitvaardigende justitiële autoriteit verzoekt de overlevering vanwege het vermoeden dat de opgeëiste persoon zich schuldig heeft gemaakt aan een naar Pools recht strafbaar feit. Dit feit is omschreven in het EAB. [4]

4.Strafbaarheid; feit waarvoor dubbele strafbaarheid is vereist

De uitvaardigende justitiële autoriteit heeft het feit niet aangeduid als feit waarvoor het vereiste van toetsing van dubbele strafbaarheid niet geldt. Overlevering kan in dat geval worden toegestaan, wanneer – kort gezegd – voldaan is aan het vereiste dat op het feit naar het recht van de uitvaardigende lidstaat een vrijheidsstraf met een maximum van ten minste twaalf maanden is gesteld en dat het feit ook naar Nederlands recht strafbaar is.
De rechtbank stelt vast dat hieraan is voldaan.
Het feit levert naar Nederlands recht op:
opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 2 onder B van de Opiumwet gegeven verbod, meermalen gepleegd.

5.De garantie als bedoeld in artikel 6, eerste lid, OLW

Om in aanmerking te komen voor gelijkstelling met een Nederlander moet op basis van artikel 6, derde lid, van de OLW zijn voldaan aan de volgende vereisten:
1. de opgeëiste persoon verblijft ten minste vijf jaar ononderbroken rechtmatig in Nederland als bedoeld in artikel 8, onder a tot en met e en l, Vreemdelingenwet 2000;
2. de opgeëiste persoon kan in Nederland worden vervolgd voor de feiten genoemd in het EAB;
3. ten aanzien van de opgeëiste persoon bestaat de verwachting dat hij niet zijn recht van verblijf in Nederland verliest als gevolg van een hem na overlevering opgelegde straf of maatregel.
De eerste voorwaarde
De rechtbank heeft eerder, op de zitting van 14 februari 2020, geoordeeld dat de opgeëiste persoon voldoet aan de eerste voorwaarde voor gelijkstelling met een Nederlander. Hij heeft aan de hand van de overlegde stukken aangetoond dat hij over de periode van 2013 tot en met 2017 onafgebroken in Nederland heeft verbleven en heeft in die periode van vijf jaar voldoende inkomen genoten om een duurzaam verblijfsrecht te verwerven. Niet is gebleken dat de opgeëiste persoon in de jaren daarna zijn duurzaam verblijfsrecht heeft verloren. Aan de eerste voorwaarde is nog steeds voldaan.
De tweede voorwaarde
De rechtbank stelt vast dat de opgeëiste persoon in Nederland kan worden vervolgd voor de feiten die aan het EAB ten grondslag liggen.
De derde voorwaarde
Het antwoord op de vraag over de verwachting of de opgeëiste persoon al dan niet zijn recht op verblijf in Nederland verliest als gevolg van de opgelegde straf of maatregel, beoordeelt de rechtbank aan de hand van informatie van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).
Uit de e-mail van 28 november 2023 van de IND blijkt tot slot dat ten aanzien van de opgeëiste persoon de verwachting bestaat dat hij niet zijn recht van verblijf in Nederland zal verliezen ten gevolge van een hem na overlevering op te leggen straf of maatregel.
Gelet hierop stelt de rechtbank – met de officier van justitie en de raadsman – vast dat is voldaan aan de hiervoor genoemde voorwaarden voor gelijkstelling met een Nederlander.
De rechtbank stelt vast dat de opgeëiste persoon zodanige economische banden heeft met Nederland, dat de tenuitvoerlegging van een eventueel na overlevering opgelegde straf, uit het oogpunt van sociale re-integratie beter in Nederland kan plaatsvinden dan in de uitvaardigende lidstaat. De overlevering kan daarom worden toegestaan, wanneer gegarandeerd is dat de opgeëiste persoon, in geval van veroordeling in de uitvaardigende lidstaat tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf, deze straf in Nederland mag ondergaan.
De
Regional Court in Lublinheeft per brief op 10 maart 2020 de volgende garantie gegeven:
(…) decides to grant a guarantee that [opgeëiste persoon] , son of [naam 1] and [naam 2] maiden name [achternaam] , bom on [geboortedatum] in [plaats] , when he is sentenced finally to a sentence of imprisonment or preventive measure in the territory of the Republic of Poland, he will be surrendered to Holland - Member State of the European Union in order to execute the sentence or measure adjudged in respect of him. (…)
De
Regional Court in Lublinheeft per brief op 30 november 2023 de eerder afgegeven garantie van 10 maart 2020 bevestigd:
(…) In reply to your letter with regard to the European Arrest Warrant, with file reference: IV Kop 205/17, issued towards [opgeëiste persoon] son of [naam 1] and [naam 2] maiden name [achternaam] , born on the date [geboortedatum] in [plaats] , I kindly inform that by the decision dated 10th March 2020 the Regional Court [Scid Okrygowy] in [plaats] granted a guarantee that [opgeëiste persoon] in case of being sentenced with a final judgment for the acts covered by the warrant to the penalty of deprivation of liberty or other securing measure, will be transferred to the Kingdom of Netherlands for the purpose of executing the penalty ordered towards him or other measure resulting in deprivation of liberty. The above named decision is final and binding.-/-
At the same time I would like to inform that pursuant to the content of Article 607j paragraph 1 the Polish Code of Criminal Procedure if the state executing the European Arrest Warrant surrenders a requested person, under the condition that the penalty of imprisonment or other measure involving a deprivation of liberty will be served in this country, enforcement proceedings are not initiated. Whereas pursuant to Article 607j paragraph 2 the Polish Code of Criminal Procedure, the court competent to hear the case issues a decision on the surrender of the offender to the proper Member State of the European Union for the purpose of execution of penalty of imprisonment or other measure involving the deprivation of liberty immediately after the judgment has become final and binding.-/-
Having regard to the above and in reply to the question you asked, we would like to inform that theabove named guarantee of return is still valid.-/-
Naar het oordeel van de rechtbank is deze garantie voldoende.

6.Artikel 11 OLW: artikel 47 van het Handvest van de grondrechten van de EU

De rechtbank heeft eerder vastgesteld dat, vanwege structurele of fundamentele gebreken in de Poolse rechtsorde, in Polen een algemeen reëel gevaar bestaat van schending van het grondrecht op een eerlijk proces voor een onafhankelijk en onpartijdig gerecht dat vooraf bij wet is ingesteld. [5]
Nu namens de opgeëiste persoon geen elementen zijn aangevoerd waaruit blijkt dat die structurele of fundamentele gebreken een concrete invloed zullen hebben op de behandeling van zijn strafzaak, is niet aangetoond dat sprake is van een individueel reëel gevaar van schending van het grondrecht op een eerlijk proces voor een onafhankelijk en onpartijdig gerecht dat vooraf bij wet is ingesteld. [6]

7.Slotsom

De rechtbank stelt vast dat het EAB voldoet aan de eisen van artikel 2 OLW. Verder staan geen weigeringsgronden aan de overlevering in de weg en is geen sprake van een geval waarin aan het EAB geen gevolg mag worden gegeven. Om die reden staat de rechtbank de overlevering toe.

8.Toepasselijke wetsartikelen

De artikelen 2 en 10 Opiumwet en 2, 5, 6 en 7 OLW.

9.Beslissing

STAAT TOEde overlevering van
[opgeëiste persoon]aan de
Regional Courtin Lublin (Polen) voor het feit zoals dat is omschreven in onderdeel e) van het EAB.
Deze uitspraak is gedaan door
mr. A.J.R.M. Vermolen, voorzitter,
mrs. L. Sanders en A.W.T. Klappe, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. A.A.B. Fransen, griffier,
en in het openbaar uitgesproken op de zitting van 28 december 2023.
Ingevolge artikel 29, tweede lid, OLW staat tegen deze uitspraak geen gewoon rechtsmiddel open.

Voetnoten

1.Zie artikel 23 Overleveringswet.
2.Zie artikel 22 OLW.
3.De termijn van vrijheidsbeneming (en mogelijkheden tot verlenging daarvan) moeten in samenhang worden bezien met de wettelijke beslistermijn.
4.Zie onderdeel e) van het EAB.
5.Rb. Amsterdam 10 februari 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:420, r.o. 5.3.1-5.3.3 en Rb. Amsterdam 6 april 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:1794, r.o. 4.4.
6.Vgl. Rb. Amsterdam 6 april 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:1793, onder verwijzing naar HvJ EU 22 februari 2022, C-562/21 PPU en C-563/21 PPU, ECLI:EU:C:2022:100 (