ECLI:NL:RBAMS:2023:2299

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
14 april 2023
Publicatiedatum
14 april 2023
Zaaknummer
13/221951-22
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorbereidingshandelingen voor de vervaardiging van synthetische drugs met gebruik van pre-precursoren

In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 14 april 2023 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die betrokken was bij de voorbereidingshandelingen voor de vervaardiging van synthetische drugs, waaronder MDMA, amfetamine en metamfetamine. De verdachte, geboren in Bulgarije in 2001, werd beschuldigd van het medeplegen van het voorbereiden en bevorderen van het opzettelijk telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken, vervoeren en vervaardigen van harddrugs in de periode van 5 juli 2022 tot en met 1 augustus 2022. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte samen met anderen grote hoeveelheden precursoren en pre-precursoren voor de productie van deze drugs heeft vervoerd en opgeslagen. Dit gebeurde georganiseerd, waarbij de verdachte en zijn medeverdachten nauw samenwerkten en gebruik maakten van valse namen en adressen. De rechtbank heeft de bewijsvoering beoordeeld en vastgesteld dat de verdachte wetenschap had van de inhoud van de pakketten die hij vervoerde. De rechtbank heeft het verweer van de verdediging, dat de verdachte niet op de hoogte was van de inhoud van de pakketten, verworpen. De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, rekening houdend met de ernst van het feit en de omstandigheden waaronder het is begaan. De rechtbank heeft ook de detentieomstandigheden van de verdachte in Bulgarije in overweging genomen, wat heeft geleid tot een strafvermindering.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling Publiekrecht
Team Strafrecht
Parketnummer: 13/221951-22
Datum uitspraak: 14 april 2023
Vonnis van de rechtbank Amsterdam, meervoudige strafkamer, in de zaak tegen:
[verdachte] ,
geboren te [geboorteplaats] (Bulgarije) op [geboortedag] 2001,
ingeschreven in de Basisregistratie Personen op het adres [adres 1] .

1.Het onderzoek ter terechtzitting

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen van 31 januari 2023 en 31 maart 2023.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie mr. J.H. van der Meij en van wat verdachte en zijn raadsman mr. O.F. Qane naar voren hebben gebracht.

2.Inleiding onderzoek [naam onderzoek]

Uit startinformatie uit het dossier volgt dat de politie op 5 juli 2022 een melding kreeg van het Meldpunt Chemicaliën van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) dat de Douane bij United Parcel Service (hierna: UPS) aan de [adres 2] 600 kilo PMK had aangetroffen. PMK is een precursor waar xtc pillen (MDMA) van kunnen worden gemaakt. Aan de politie werd door de heer [persoon 1] van het Meldpunt Chemicaliën verteld dat met een hoeveelheid van 600 kilo PMK miljoenen xtc pillen kunnen worden gemaakt en dat er geen bonafide doeleinde is te koppelen aan de stof PMK anders dan de productie van MDMA. De zending van 600 kilo PMK zou op verschillende adressen afgeleverd moeten worden. [1] De politie heeft drie zendingen gecontroleerd afgeleverd waarbij verdachte en de medeverdachten in beeld zijn gekomen. Tijdens observatie van een vierde zending zijn twee verdachten aangehouden. Een derde verdachte is later aangehouden. Het onderzoek heeft tot de volgende beschuldiging geleid.

3.Tenlastelegging

Aan verdachte is na wijziging op de zitting – kort gezegd – ten laste gelegd dat hij zich in Nederland heeft gemaakt aan
medeplegen van het voorbereiden/bevorderen van het opzettelijk telen/bereiden/bewerken/verwerken/verkopen/afleveren/verstrekken/vervoeren/vervaardigen van harddrugs in de periode van 5 juli 2022 tot en met 1 augustus 2022
De tenlastelegging is opgenomen in de bijlage bij dit vonnis.

4.Waardering van het bewijs

4.1
Standpunt van het Openbaar Ministerie
De officier van justitie vindt dat het feit kan worden bewezen.
4.2
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft zich primair op het standpunt gesteld dat er sprake is van een onherstelbaar vormverzuim omdat het afleveren van gecontroleerde pakketten onrechtmatig is geweest. Het betreffen geen lichte opsporingsbevoegdheden, dus artikel 3 Politiewet 2012 biedt geen toereikende grondslag. Door het gebruik van de opsporingsmethoden is meer dan een geringe inbreuk op de privacy gemaakt. Al het bewijsmateriaal in het dossier dat is verzameld vanaf de gecontroleerde aflevering op 8 juli 2022 op de [adres 3] moet worden uitgesloten van het bewijs. Verdachte moet daarom worden vrijgesproken. Subsidiair is aangevoerd dat er geen bewijs is dat verdachte wetenschap had van de inhoud van de dozen die hij heeft vervoerd. Evenmin is er bewijs dat verdachte opzet heeft gehad op de bestemming van de producten: De productie van harddrugs. Ook daarom moet verdachte worden vrijgesproken.
4.3
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank acht bewezen dat verdachte samen met anderen voorbereidingshandelingen heeft verricht voor de productie van harddrugs.
Voor de leesbaarheid van dit vonnis worden voor verdachten [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] hun voornamen ‘ [medeverdachte 1] ’ en ‘ [medeverdachte 2] ’ gebruikt. Voor verdachte [verdachte] zal zijn achternaam ‘ [verdachte] ’ worden gebruikt.
4.3.1
Bevoegdheden artikel 3 Politiewet
De rechtbank stelt vast dat geen machtiging als bedoeld in artikel 126i Wetboek van Strafvordering (Sv) is afgegeven voor de aflevering van de pakketten door opsporingsambtenaren. In artikel 126i Sv is de bevoegdheid tot pseudokoop en dienstverlening geregeld. Hiervan is sprake wanneer een opsporingsambtenaar i) goederen afneemt van de verdachte of ii) voorwendt goederen te willen afnemen, en daarbij tot afspraken komt met de verdachte met als doel aankoop en aflevering van goederen, terwijl deze handelingen plaatsvinden met de bedoeling in te grijpen op het moment dat de verdachte tot aflevering overgaat. [2] De afleveringen van pakketten met pre-precursoren door opsporingsambtenaren zijn geen pseudokopen of dienstverlening in de zin van artikel 126i Sv. De koop was bij de aflevering al afgerond, de opsporingsambtenaren hebben de pakketten niet besteld of betaald. De opsporingsambtenaren hebben evenmin goederen afgenomen of afspraken gemaakt met verdachte of zijn medeverdachten. De politie heeft slechts de pakketten afgeleverd. Daarbij is door de afleveringen door opsporingsambtenaren niet of nauwelijks inbreuk gemaakt op de privacy van de verdachte en is dit niet zeer risicovol geweest voor de integriteit en beheersbaarheid van de opsporing. De algemene taakomschrijving van opsporingsambtenaren, zoals neergelegd in artikel 3 Politiewet, biedt voldoende grondslag.
De rechtbank stelt verder vast dat er geen bevel stelselmatige observatie zoals bedoeld in artikel 126g Sv is afgegeven voor het volgen van de afgeleverde pakketten met behulp van een technisch hulpmiddel op 8 juli 2022. Voor de latere observaties met behulp van een technisch hulpmiddel is op 15 juli 2022 een schriftelijk bevel ex artikel 126g Sv afgegeven, als bevestiging van het mondelinge bevel van 12 juli 2022 en geldend van 12 juli 2022 tot en met 9 augustus 2022. Observaties waarvoor geen dergelijk bevel is gegeven, kunnen onrechtmatig zijn als zij geschikt zijn om een min of meer compleet beeld van bepaalde aspecten van het leven van de verdachte te verkrijgen. Of dat het geval is, is afhankelijk van de omstandigheden zoals de duur, intensiteit, plaats en het doel van de observaties en de wijze waarop zij hebben plaatsgevonden. [3]
Uit het dossier blijkt dat de pakketten op 8 juli 2022 kortstondig, namelijk minder dan één dag, zijn gevolgd. Het volgen was bovendien niet gericht op het in beeld brengen van (bepaalde aspecten van het leven van) verdachte of zijn medeverdachten (die waren immers nog niet bekend), maar op het volgen van pakketten naar hun bestemming. De rechtbank vindt dat er door het volgen van de pakketten met behulp van een technisch hulpmiddel geen min of meer compleet beeld is verkregen van bepaalde aspecten van het persoonlijk leven van verdachte of de medeverdachten. Er is geen sprake van stelselmatige observatie. De inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van verdachte en de medeverdachten is beperkt geweest, zodat de algemene taakomschrijving van opsporingsambtenaren, zoals neergelegd in artikel 3 Politiewet, voldoende grondslag biedt.
De rechtbank verwerpt het verweer.
De rechtbank stelt op grond van de bewijsmiddelen in de voetnoten het volgende vast. [4]
4.3.2
Bij UPS aangetroffen pakketten in de periode 5 juli 2022 tot en met 13 juli 2022
Op 5 juli 2022 controleerde de Douane een zending geadresseerd aan [persoon 2] , [adres 4] in Amsterdam. Het pakket was afkomstig uit China en vermeldde als goederenomschrijving Polypropylene powder. Bij het openen van de doos was een zilverkleurige gesealde zak te zien. In deze zak zat een doorzichtige zak met een witte substantie (poeder). Dit bleek te gaan om precursor 13, oftewel een hoofdbestanddeel van PMK. Een monster van de substantie uit de doos bestemd voor [persoon 2] , [adres 4] bestond voornamelijk uit 3-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-methyl-2-oxiranecarbonzuur, ethylester (CAS-nummer [cas-nummer] ), ook bekend als PMK-ethylglycidaat. Deze stof kan worden omgezet in PMK. [5]
In totaal zijn erop 5 juli 2022 bij UPS in Amsterdam 28 pakketten aangetroffen met als goederenomschrijving Polypropylene powder. De zendingen waren voorzien van verschillende adressen, te weten:
  • [adres 4] Amsterdam aan [persoon 2]
  • [adres 5] Amsterdam aan [persoon 2]
  • [adres 3] Amsterdam aan [persoon 3]
  • [adres 6] Amsterdam aan [persoon 3] .
Van de op 5 juli 2022 aangetroffen dozen zijn zeven dozen voor [adres 5] Amsterdam in beslaggenomen (goednummer 6216766). [7] Het monster [monster] van de inhoud van een van de dozen bevatte de ethylester van 'PMK-glycidezuur’. [8] Eveneens zijn acht dozen bestemd voor [adres 4] in beslaggenomen (goednummer 6216764). [9] Het monster [monster] van de inhoud van een van de dozen bevatte eveneens de ethylester van 'PMK-glycidezuur’. [10]
Op 8 juli 2022 zijn bij UPS in Amsterdam vier dozen voor de adressen [adres 6] , [adres 3] , [adres 5] en [adres 4] aangetroffen en in beslaggenomen (goednummer 6208878). [11] Het monster [monster] uit de doos voor [adres 3] bevatte vermoedelijk een zout van fenylazijnzuur. Het monster [monster] uit een de doos voor [adres 4] bevatte de ethylester van ‘PMK-glycidezuur’. [12]
Op 11 juli 2022 zijn er bij UPS in Amsterdam meerdere dozen aangetroffen. Twee dozen afkomstig uit China met als omschrijving polyvinyl chloride (PVC) en elk met een gewicht van 20 kilo zijn gecontroleerd. De ene doos was geadresseerd aan [persoon 2] , [adres 5] Amsterdam en de andere doos was geadresseerd aan [persoon 3] [adres 3] Amsterdam. Verbalisanten herkenden de inhoud van de dozen, een zilverkleurige zak met witte substantie, van de zendingen op 5 juli 2022 waarin PMK-ethylglycidaat was aangetroffen. Een monster van de inhoud uit één van de twee dozen bleek te bestaan uit 3-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-methyl-2-oxiranecarbonzuur, ethylester (CAS-nummer [cas-nummer] ), ook bekend als PMK-ethylglycidaat.
In totaal zijn er op 11 juli 2022 bij UPS in Amsterdam 54 dozen aangetroffen met dezelfde uiterlijke kenmerken als de hiervoor genoemde twee dozen. Het ging bij deze dozen om zes verschillende adressen en drie verschillende geadresseerden, te weten: [persoon 2] [adres 5] , [persoon 3] [adres 3] , [adres 7] , [persoon 2] [adres 4] , [persoon 3] [adres 6] en [persoon 3] [adres 8] . Per adres is de inhoud van één doos gecontroleerd met steeds als uitslag ‘Precursor 13’. De politie heeft dertien dozen voor [adres 3] Amsterdam meegenomen. De overige 41 kartons zijn door de Douane in beslaggenomen. [13] De dertien pakketten, waarvan een in het laboratorium is bemonsterd, zijn op 14 juli 2022 gecontroleerd afgeleverd op het adres [adres 3] . [14]
Op 13 juli 2022 zijn bij UPS in Amsterdam acht dozen aangetroffen met als afleveradressen [adres 8] , [adres 6] , [adres 4] en [adres 5] . [15] Twee dozen bestemd voor [adres 8] en twee dozen bestemd voor [adres 4] zijn in beslaggenomen (goednummer 6216774 en goednummer 6216776). [16] Het monster [monster] uit een van de dozen voor [adres 8] bevatte de ethylester van 'PMK-glycidezuur'. Het monster [monster] uit een van de dozen voor [adres 4] bevatte eveneens de ethylester van 'PMK-glycidezuur'. [17]
4.3.3
Gecontroleerde leveringen in de periode 8 juli 2022 tot en met 1 augustus 2022
Gecontroleerde levering op 8 juli 2022 [adres 3] in Amsterdam
Op 8 juli 2022 vindt er omstreeks 10.00 uur een door de politie gecontroleerde levering plaats van zes pakketten op het adres [adres 3] . De pakketten waren bestemd voor nummer 3, maar bij het aanbellen werd de verbalisant doorverwezen naar nummer 11. De pakketten werden door een man aangenomen en in de centrale hal van de portiek neergezet. [18] Omstreeks 13.35 uur worden de zes dozen in een Seat Altea met kenteken [kenteken 1] (hierna: Seat) geladen waarna deze naar de [adres 1] rijdt. Daar maakt de bestuurder van de Seat contact met de bestuurder van een Citroën Jumpy met kenteken [kenteken 2] (hierna: Jumpy). [19] De Jumpy staat op naam van [verdachte] . [20] Er komt nog een derde persoon aanlopen die in de Seat stapt. Beide voertuigen rijden weg en even later omstreeks 14.10 uur parkeert de Seat in de [straat 1] in Amsterdam. De inzittenden halen de dozen uit de Seat en gaan daarmee de parkeergarage naast [straat 1] [nummer] binnen. [21] Deze parkeergarage hoort onder meer bij het adres [adres 9] in Amsterdam. [medeverdachte 2] staat op dit adres staat ingeschreven. [22] Om 16.13 uur gaat een van personen met een sleutel de woning [adres 9] in Amsterdam binnen. [23] Op camerabeelden van de parkeergarage aan het [adres 9] is de Jumpy te zien. Ter hoogte van de Jumpy stopt een Audi A3 met kenteken [kenteken 3] (hierna: Audi). Vervolgens verlaten de Jumpy en de Audi de parkeergarage. [24] Op het moment dat de beide voertuigen de parkeergarage verlaten is door de inzet van een technisch hulpmiddel te zien dat de pakketten ter hoogte van de parkeergarage bewegen. Even later, omstreeks 18.35 uur, is door middel van het technisch hulpmiddel te zien dat de Jumpy en de Audi zich op de A50 bevinden. Beiden voertuigen verplaatsen zich, met als eindbestemming [straat 2] in Elst. Om 19.00 uur staat de Jumpy geparkeerd ter hoogte van de [naam bedrijf] aan de [straat 2] in Elst [25] . De bestuurder van de Jumpy wordt herkend als [medeverdachte 2] . [26] [medeverdachte 2] rijdt de Jumpy rond 19.14 uur achteruit de loods in en rond 19.29 uur gaat de roldeur van de loods dicht. Door middel van het technisch hulpmiddel wordt een beweging van de pakketten gedetecteerd. Om 19.36 uur verlaat de Jumpy de loods. De pakketten bewegen niet mee met de Jumpy en de roldeur gaat dicht. De pakketten blijven achter in de loods van [naam bedrijf] . [27]
Op 12 juli wordt in de omgeving van [adres 5] een chauffeur van UPS aangesproken door een bestuurder van een Audi A3. De man van ongeveer 40 jaar met een Arabisch uiterlijk vroeg of de chauffeur pakketten voor het adres [adres 5] bij zich had. De chauffeur herkent deze man als de persoon die vaker pakketten in ontvangst neemt voor het adres [adres 5] . De man vroeg de chauffeur hem te bellen op telefoonnummer [telefoonnummer] (hierna # [telefoonnummer] ) als de pakketten voor [adres 5] er zouden zijn. [28] [medeverdachte 2] wordt later herkend als de gebruiker van telefoonnummer # [telefoonnummer] . [29] Op de telefoon van [medeverdachte 1] is een foto aangetroffen van het portiek [adres 5] . De foto is op 11 juli 2022 genomen. Het adres [adres 5] is één van de afleveradressen van de pakketten. [30]
Op 13 juli 2022 rijdt de Jumpy vanuit Amsterdam naar de [naam bedrijf] in Elst. De Jumpy rijdt de loods in. De bestuurder is [verdachte] . Bij het uitstappen draagt hij blauwe handsschoenen. Vervolgens gaat de roldeur van de loods dicht. Ongeveer tien minuten later gaat de roldeur weer open en vertrekt de Jumpy. [31]
Op 13 juli 2022 om 15.09 uur belt [medeverdachte 2] met telefoonnummer # [telefoonnummer] naar UPS. Hij had via internet gezien dat zijn pakketten geweigerd waren bij het afleveren en vroeg of deze de volgende dag nogmaals geleverd konden worden. [32]
Gecontroleerde levering donderdag 14 juli 2022 [adres 3] in Amsterdam
Op 14 juli 2022 wordt om 11.00 uur door de politie gebeld naar nummer # [telefoonnummer] om een afspraak te maken voor de levering van dertien pakketten op het adres [adres 3] . [33] Omstreeks 11.20 uur komt [medeverdachte 2] aanrijden in een Mini One met kenteken [kenteken 4] (hierna: Mini). [34] [medeverdachte 2] neemt de pakketten in ontvangst en geeft daarbij aan dat hij [persoon 3] is, de geadresseerde van de pakketten. In de straat staat de Jumpy waar [verdachte] uitstapt. De pakketten worden vervolgens door [medeverdachte 2] en [verdachte] in de Jumpy geladen. In de Jumpy ligt een vergelijkbare doos met Chinese letters erop. [35] Even later rijdt de Jumpy de parkeergarage aan de [straat 1] in. [36] In de parkeergarage parkeert [medeverdachte 1] de Mini voor de Jumpy. Hij verplaatst vijf dozen uit de Jumpy in de Mini. Daarna rijdt [medeverdachte 1] met de Mini naar Arnhem. [37]
Op 14 juli 2022 omstreeks 16.03 uur belt [medeverdachte 2] met nummer # [telefoonnummer] naar UPS om te vragen naar de status van verschillende dossiernummers en trackingnummers van pakketten. Zijn stem wordt herkend door de verbalisant die eerder die dag pakketten aan [medeverdachte 2] heeft afgeleverd. Hij herkent de stem van [medeverdachte 2] aan de intonatie, klank en uitspraak van verschillende woorden. [38]
Gecontroleerde levering 19 juli 2022 op het adres [adres 6] in Amsterdam
Op 14 juli 2022 is er met nummer # [telefoonnummer] naar UPS gebeld en werd er gevraagd naar de status van de pakketten met bijbehorend dossiernummer. De man gaf aan dat hij graag door de bezorger gebeld wilde worden op nummer [telefoonnummer] (hierna: # [telefoonnummer] ) om de pakketten niet mis te lopen. Op 19 juli 2022 omstreeks 11.53 uur belt de politie naar nummer # [telefoonnummer] voor het maken van een afspraak om de pakketten voor de [adres 6] te leveren. [39] Op de [adres 6] ter hoogte van nummer [nummer] staat de Seat geparkeerd met een man achter het stuur. [40] De man spreekt de bezorger aan en zegt dat hij de bezorger aan de telefoon heeft gehad en tien pakketten verwacht voor [persoon 3] . De man heeft de pakketten daarna in de Seat geladen en is weggereden. [41] Even later ontmoeten de bestuurders van de Seat en de Jumpy elkaar. De pakketten worden van de Seat overgeladen naar de Jumpy. Daarna rijdt de Jumpy de parkeergarage aan de [straat 1] in. De bestuurder van de Jumpy vertoont sterke gelijkenissen met [medeverdachte 2] . [42] In de parkeergarage zijn hij en [medeverdachte 1] bij de Jumpy enige tijd bezig met dozen. [medeverdachte 1] brengt twee keer lege dozen naar buiten. Vervolgens rijdt [medeverdachte 1] in de Jumpy de parkeergarage uit met als bestemming de [naam bedrijf] in Elst. De Jumpy rijdt achteruit de loods in. [43] Hierna vindt er een bewegingsmelding plaats van het GPS baken. [44]
Levering 1 augustus 2022 [adres 8] in Diemen
Op 1 augustus 2022 staat de Jumpy geparkeerd op de [adres 8] in Diemen. De UPS medewerker arriveert met zijn bus en er worden acht pakketten uitgeladen. Een persoon herkend als [medeverdachte 1] en een andere man tillen de pakketten uit de bus, waarna de UPS bus vertrekt. [medeverdachte 1] rijdt de Jumpy naast de dozen en beiden laden vervolgens de dozen in de Jumpy. Daarna vertrekt de Jumpy en rijdt iets later de parkeergarage van de [straat 1] in. Enkele minuten later rijdt er een BMW met kenteken [kenteken 5] (hierna: BMW) de parkeergarage in en blijft voor de Jumpy staan. [medeverdachte 1] stapt als bijrijder in de BMW. Ongeveer een kwartier later staat de BMW geparkeerd in de parkeergarage en is te zien dat er meerdere dozen op de achterbank staan. De dozen vertonen zeer grote gelijkenissen met de dozen die eerder door UPS zijn geleverd. Vervolgens rijdt de BMW de garage uit waarna de bestuurder wordt aangehouden. [45] De bestuurder is [medeverdachte 2] . [46] In het postvak van [adres 8] in Diemen zijn twee enveloppen aangetroffen van Vattenfall gericht aan [verdachte] . [47]
4.3.4
Doorzoekingen Jumpy, BMW, [adres 9] en [naam bedrijf]
Doorzoeking Jumpy en BMW
Op 1 augustus 2022 zijn in de laadruimte van de Jumpy onder meer twee plastic vaten met vloeistof en vijf gelijksoortige kartonnen dozen aangetroffen. De twee vaten met totaal 41 (18 en 23) liter vloeistof (goednummers 6218622 en 6223348) en de vijf kartonnen dozen met een totaal gewicht van 130,14 kilo (goednummer 6218619) zijn inbeslaggenomen. [48] De monsters [monster] uit beide vaten bevatten BMK. Monster [monster] genomen uit een van de vijf dozen bevat vermoedelijk een zout van fenylazijnzuur. [49] In de Jumpy zijn eveneens acht gelijksoortige kartonnen dozen aangetroffen en inbeslaggenomen waarvan de inhoud een onbekende samenstelling had. Ook zijn in de Jumpy verschillende doosjes met blauwe latex handschoenen gevonden en kwam er een sterke chemische geur uit de laadruimte. Door de verbalisant is deze geur herkend als de geur die bij de pakketten hoorde waarmee hij gedurende het onderzoek meerdere keren in aanraking is gekomen. De pakketten zijn uit de Jumpy gehaald en vier dagen later was bij het openen van de bestuurdersportier nog steeds een sterke chemische geur te ruiken. Het is volgens de politie zeer waarschijnlijk dat iedereen die in dit voertuig heeft gereden of gezeten deze lucht heeft geroken, ook al is die persoon niet in de laadruimte geweest. [50]
Na de aanhouding van [medeverdachte 2] op 1 augustus 2022 zijn in de BMW vijf dozen aangetroffen en inbeslaggenomen (goednummer 6219693). Alle dozen waren geadresseerd aan [persoon 3] met telkens hetzelfde adres. Verbalisant rook een zoete lucht die kennelijk afkomstig was van de pakketten. Uit een doos is het monster [monster] genomen dat een zout van DEPAPD bevat. [51]
Doorzoeking [adres 9] Amsterdam
Op 1 augustus 2022 wordt de woning [adres 9] in Amsterdam binnengetreden. Bij de achterdeur staat [medeverdachte 1] met twee shoppertassen in zijn handen. De politieagenten legitimeerden zich waarop [medeverdachte 1] de tassen losliet. De tassen bleven in de gang staan. In de ene tas zaten onder meer telefoons, laptops, 62 prepaid simkaarten, identiteitsbewijzen van [persoon 3] en [persoon 2] en een ontvangstbewijs van 16 juni 2022 van UPS. Dit ontvangstbewijs was gericht aan [persoon 2] , [adres 4] in Amsterdam met als omschrijving polypropylene powder, importdatum 17 juni 2022. [52] Uit onderzoek is gebleken dat de identiteitskaart van [persoon 2] op 20 mei 2022 als vermist is opgegeven. [53] [persoon 3] is een jaar geleden zijn identiteitskaart kwijtgeraakt. Opvallend is dat hij bij [verdachte] op school heeft gezeten. [54]
In de andere tas zijn aangetroffen en inbeslaggenomen een plastic doos die met tape dicht was gemaakt en drie zakjes. [55] De inhoud van de plastic doos is inbeslaggenomen (goednummer 6220763), evenals de drie zakjes (goednummer 6218718). [56] In de drie zakjes zaten bruine kristallen met een totaal gewicht van 2,97 kilogram. Uit elk zakje werd een monster veiliggesteld (SIN: [monster] ). [57] Na onderzoek door het NFI is gebleken dat de zakjes MDMA bevatten. [58] In de plastic doos zat 960 gram witte kristallen die metamfetamine bevatten. [59]
Tijdens de doorzoeking is in de hal van [adres 9] een pakket geadresseerd aan [adres 6] Amsterdam aangetroffen en inbeslaggenomen (goednummer 6218694). Na vergelijking van het pakketnummer bleek het één van de tien pakketten te zijn die op 19 juli 2022 gecontroleerd zijn geleverd aan de [adres 6] in Amsterdam. [60] Van de inhoud van de doos is het monster [monster] genomen dat vermoedelijk een zout van fenylazijnzuur en een lage concentratie diethylmalonaat bevatte. [61]
Verder zijn op de begane grond acht pakketten geadresseerd aan [adres 3] Amsterdam en acht pakketten geadresseerd aan [adres 10] Soest aangetroffen en inbeslaggenomen (goednummers 6218687 en 6218672). [62] Van de inhoud van de dozen zijn monsters genomen. Het monster [monster] uit de pakketten voor [adres 3] bevat vermoedelijk een zout van fenylazijnzuur. Het monster [monster] uit de pakketten voor [adres 10] bevat een zout van DEPAPD. [63]
Doorzoeking [naam bedrijf] in Elst
Op 3 augustus 2022 is het bedrijfspand van [naam bedrijf] aan de [straat 2] doorzocht. In de loods werden producten voor een hennepkwekerij aangetroffen, zoals een koolstoffilter en 30 dozen met daarin groeimiddelen voor hennepplanten. In een zilveren zak zaten henneptoppen. Deze zak kwam overeen met een zak uit de gecontroleerde levering van de UPS pakketten. Verder zijn er onder meer 20 jerrycans met vloeistof aangetroffen. In een tas zaten drie gripzakken met een poederachtige substantie. Deze zijn indicatief getest met als resultaat MAMDPA, een grondstof voor het vervaardigen van PMK en PMK-esther. In een doos werden chirurgische wegwerppakken aangetroffen. In combinatie met de aangetroffen chemicaliën worden deze pakken vermoedelijk gebruikt als beschermkleding bij het productieproces van synthetische drugs. Ook van de aangetroffen vacumeermachine is het aannemelijk dat deze is gebruikt voor criminele doeleinden. Ook is er een signaaljammer aangetroffen. [64]
4.3.5
Inklaringskosten en telefoonnummer # [telefoonnummer]
Op 5 en 11 juli 2022 zijn er door [verdachte] via Paypal inklaringskosten betaald voor pakketten met adres [adres 3] . [65] Op 5 juli 2022 is er betaald voor de zending met track-and-tracecode eindigend op # [nummer] . Dit pakket was geadresseerd aan [persoon 3] . [66] Op 11 juli 2022 is er betaald voor de zending eindigend op # [nummer] .De betalingen zijn gedaan door [verdachte] en het e-mailadres dat staat vermeld is [e-mailadres] . [67] Op 1 augustus 2022 zijn er door [verdachte] inklaringskosten betaald voor pakketten met adres [adres 10] Soest. [68]
In de periode 13 juli 2022 tot en met 25 juli 2022 worden de medewerkers van UPS over de status van de pakketten telkens door dezelfde man gebeld met nummer # [telefoonnummer] . Vaak wordt ook alleen het servicemenu van UPS uitgeluisterd. Zoals hiervoor reeds genoemd, is de man aan zijn stem herkend als [medeverdachte 2] . [medeverdachte 2] heeft in voornoemde periode elf gesprekken gevoerd met medewerkers van UPS over de status van pakketten. Hij identificeerde zich veelal als [persoon 3] en [persoon 2] . De gesprekken gingen onder meer over pakketten met als afleveradres [adres 3] , [adres 8] in Diemen en [adres 6] . [69]
4.3.6
De stoffen in de dozen
In de pakketten is BMK (benzylmethylketon), de ethylester van 'PMK-glycidezuur' en een zout van DEPAPD aangetroffen. BMK is een grondstof voor amfetamine en metamfetamine. De ethylester van 'PMK-glycidezuur' (3-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-methyloxiraan-2-carbonzuur) wordt gebruikt voor het vervaardigen van PMK (piperonylmethylketon), een grondstof voor MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine). DEPAPD (diethyl 2-(2-fenylacetyl)propaandioaat) kan worden gebruikt voor het vervaardigen van BMK. Aangezien de chemische structuur van het zout van DEPAPD grotendeels overeenkomt met DEPAPD, is het zout van DEPAPD vermoedelijk ook te gebruiken als grondstof voor BMK. [70]
4.3.7
Overwegingen van de rechtbank
De rechtbank stelt op basis van de hierboven vastgestelde feiten en omstandigheden vast dat [medeverdachte 2] , [medeverdachte 1] en [verdachte] in de tenlastegelegde periode grote hoeveelheden van verschillende precursoren en pre-precursoren voor het vervaardigen van MDMA, amfetamine en metamfetamine voorhanden hebben gehad, vervoerd en opgeslagen. Zij gingen daarbij georganiseerd te werk. De pakketten werden ter attentie van [persoon 3] of [persoon 2] op vaste adressen in ontvangst genomen door alle drie de verdachten. [medeverdachte 2] volgde de zendingen op de voet en belde regelmatig met UPS om ervoor te zorgen dat de zendingen op het juiste tijdstip en adres zouden worden afgeleverd. Hij gaf zich daarbij uit als [persoon 3] of [persoon 2] . Alle drie de verdachten zijn na aflevering van pakketten in de parkeergarage aan de [straat 1] bij [adres 9] gezien waar zij met de dozen in de weer zijn, alsmede bij [naam bedrijf] in Elst waar zij de dozen naartoe brachten. Voor het vervoer van de pakketten werd veelvuldig gebruik gemaakt van de Jumpy van [verdachte] . [verdachte] heeft meermalen de inklaringskosten voor de pakketten betaald. Uit de werkwijze volgt dat de drie verdachten onderling moeten hebben gecommuniceerd en afgestemd. Alle drie zijn zij vanaf het begin betrokken geweest, ieder op verschillende momenten, maar wel telkens gecoördineerd. Zij hebben zodoende nauw en bewust samengewerkt waarbij hun rollen onderling inwisselbaar waren.
Het verweer dat verdachte niet wist wat er in de pakketten zat en wat de bestemming van de inhoud was is niet geloofwaardig, gelet op de werkwijze van de drie verdachten. Er werd voor de aflevering van de pakketten gebruik gemaakt van valse namen en adressen waarop de drie verdachten niet stonden ingeschreven en/of woonachtig waren. De zendingen werden nauwgezet gevolgd en er vonden geschakelde overdachten plaats van auto naar auto en van parkeerplaats naar parkeergarage. De overdacht van de pakketten in de loods van [naam bedrijf] vond afgeschermd plaats. De Jumpy werd achteruit naar binnen gereden, er werden handschoenen aan gedaan en de roldeur ging dicht. Verdachten zijn in de loods geweest en moeten de goederen hebben gezien die daar zijn aangetroffen. In de Jumpy hing een chemische geur gelijk aan de geur van de pakketten. Die geur was dagen nadat de pakketten uit de Jumpy waren gehaald nog te ruiken. Die geur kan niet aan de aandacht van de drie verdachten zijn ontsnapt op het moment dat zij in de Jumpy reden of pakketten aan het in- of uitladen waren. Dit alles wijst zonder meer op wetenschap van de verdachte van de specifieke inhoud van de dozen. De rechtbank verwerpt het verweer.
4.3.8
Voorwaardelijk verzoek verdediging
De raadsman heeft verzocht het proces-verbaal van de zitting van 31 maart 2023 van medeverdachte [medeverdachte 2] (parketnummer 13/191084-22) toe te voegen aan het dossier indien verdachte niet zal worden vrijgesproken. Het is in het belang van verdachte dat de verklaring van [medeverdachte 2] dat [medeverdachte 2] niet wist wat er in de dozen zat wordt meegewogen. De rechtbank wijst het verzoek af. Verdachte heeft er geen belang bij om deze verklaring aan zijn dossier toe te voegen en daarom is het niet noodzakelijk om het verzoek toe te wijzen.

5.Bewezenverklaring

De rechtbank vindt op grond van de bewijsmiddelen in de voetnoten bewezen dat verdachte
in de periode van 5 juli 2022 tot en met 1 augustus 2022 in Nederland, tezamen en in vereniging met anderen (meermalen) om een feit, bedoeld in het vierde van artikel 10 van de Opiumwet, te weten het opzettelijk telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken, vervoeren en vervaardigen van MDMA en amfetamine en metamfetamine, in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende MDMA en amfetamine en metamfetamine, zijnde MDMA en amfetamine en metamfetamine,
(telkens) een middel vermeld op de bij de Opiumwet behorende lijst I voor te bereiden of te bevorderen,
* stoffen , gelden en/of andere betaalmiddelen voorhanden hebben gehad, waarvan hij, verdachte en zijn mededaders, wisten dat die zij bestemd waren tot het plegen van dat feit,
immers hebben hij, verdachte, en zijn mededaders vervoerd en opgeslagen en voorhanden gehad:
- een (grote) hoeveelheid 3-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2-methyl-2-oxiranecarbonzuur, ethyl ester (CAS-nummer [cas-nummer] ) (PMK-ethylglycidaat) welke stof kan worden omgezet in PMK, welke stof kan worden gebruikt bij/voor de bereiding en verwerking en vervaardiging van MDMA, in elk geval een middel vermeld op de bij de Opiumwet behorende lijst I en
- benzylmethylketon (BMK), welke (grond)stof kan worden gebruikt bij/voor de bereiding en verwerking en vervaardiging van amfetamine en metamfetamine, in elk geval middelen vermeld op de bij de Opiumwet behorende lijst I en
- ( zout van) diethyl 2-(2fenylactyl)propaandioaat) (DEPAPD) en fenylazijnzuur, welke stoffen kunnen worden omgezet in benzylmethylketon (BMK), welke (grond)stof kan worden gebruikt bij/voor de bereiding en verwerking en vervaardiging van amfetamine en
metamfetamine, in elk geval middelen vermeld op de bij de Opiumwet
behorende lijst I.
Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten staan, zijn deze verbeterd. Verdachte is hierdoor niet in de verdediging geschaad.

6.Strafbaarheid van het feit

Het bewezen geachte feit is volgens de wet strafbaar. Het bestaan van een rechtvaardigingsgrond is niet aannemelijk geworden.

7.Strafbaarheid van verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluit. Verdachte is dan ook strafbaar.

8.Motivering van de straf

8.1.
Eis van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd dat verdachte voor het door haar bewezen geachte zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden en een geldboete van € 10.000,- euro.
8.2.
Standpunt van de verdediging
De verdediging bepleit dat geen gevangenisstraf wordt opgelegd.
8.3.
Oordeel van de rechtbank
De hierna te noemen strafoplegging is in overeenstemming met de ernst van het bewezen geachte, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals daarvan ter terechtzitting is gebleken.
De rechtbank heeft bij de keuze tot het opleggen van een vrijheidsbenemende straf en bij de vaststelling van de duur daarvan in het bijzonder het volgende laten meewegen.
Ernst van het feit
Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het verrichten van voorbereidingshandelingen voor het vervaardigen van harddrugs. Hij heeft samen met anderen over een langere periode pakketten met stoffen vervoerd, waarmee zeer grote hoeveelheden synthetische harddrugs konden worden geproduceerd. Drugs zijn ontwrichtend voor de maatschappij. De productie en handel van drugs gaat gepaard met (zware) criminaliteit, gevaar voor de omgeving en milieuschade. Het gebruik van drugs heeft ook nadelige maatschappelijke gevolgen zoals gezondheidsschade voor (vaak ook jonge) gebruikers. Niet gebleken is dat verdachte de ernst daarvan beseft. Verdachte heeft met zijn handelen bijgedragen aan de ondermijnende criminaliteit die is verbonden met de georganiseerde drugshandel.
De rechtbank weegt strafverzwarend mee dat het aantal pakketten met stoffen dat verdachte heeft getransporteerd, onderdeel lijken te zijn van een groter geheel. De adressen en namen op de soortgelijke pakketten die bij de UPS zijn aangetroffen, maar niet gecontroleerd zijn afgeleverd, komen overeen met de adressen en de namen op de pakketten die gecontroleerd zijn afgeleverd. Dit duidt er op dat het de bedoeling was veel meer pakketten op de vermelde adressen te ontvangen.
Persoon van de verdachte
Uit het strafblad van verdachte van 28 maart 2023 blijkt dat hij de afgelopen vijf jaar niet voor soortgelijke feiten is veroordeeld.
Verder heeft de rechtbank kennisgenomen van het reclasseringsrapport van 26 januari 2023. Het recidiverisico kan niet worden ingeschat, omdat er nauwelijks mutaties over verdachte zijn geregistreerd bij de politie. Vermoedelijk is zijn evenwichtige thuissituatie, waarbij verdachte ontvankelijk lijkt voor de opvoeding van zijn ouders, een beschermende factor. De reclassering adviseert het volwassenenstrafrecht toe te passen. Er zijn geen contra-indicaties naar voren gekomen voor toepassing van het jeugdstrafrecht, verdachte heeft geen antisociale trekken en houdt er geen criminele levensstijl op na. Verdachte toont gedrag dat passend is voor zijn kalenderleeftijd en interventies vanuit het jeugdstrafrecht zijn niet nodig. Daarnaast adviseert de reclassering een straf zonder bijzondere voorwaarden. Er zijn geen contra-indicaties voor het opleggen van een gevangenisstraf, taakstraf of geldboete.
De reclassering benoemt verder dat verdachte sinds de aanhouding in de huidige zaak kampt met psychische klachten. Deze klachten zijn ontstaan toen verdachte enkele weken in Bulgarije gedetineerd raakte, voordat hij werd overgebracht naar een gevangenis in Nederland. Ook op de zitting heeft verdachte verteld over de moeilijke omstandigheden in de gevangenis in Bulgarije en de impact die dat op hem heeft gemaakt.
De rechtbank volgt het advies van de reclassering en past het volwassenenstrafrecht toe. Het uitgangspunt is dat een jongvolwassene die ten tijde van een strafbaar feit meerderjarig is, volgens het volwassenenstrafrecht wordt berecht. Verdachte was tijdens de bewezenverklaarde periode 21 en 22 jaar oud. De rechtbank zal de jeugdige leeftijd van verdachte wel in (enigszins) matigende zin meewegen bij de straftoemeting.
De rechtbank houdt in strafverminderende zin rekening met de detentieomstandigheden van verdachte in Bulgarije tijdens zijn overleveringsdetentie. Duidelijk is geworden dat die omstandigheden aanzienlijk zwaarder zijn dan die in Nederland, waardoor de tijd die verdachte daar in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht zwaarder weegt dan wanneer hij in Nederland in voorlopige hechtenis zou hebben gezeten. Op 17 augustus 2022 is er een Europees Aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd. Op 28 september 2022 is verdachte vanuit Bulgarije naar Nederland overgebracht. Verdachte heeft verklaard dat hij 30 dagen in Bulgarije heeft vastgezeten onder slechte omstandigheden.
De rechtbank merkt ten overvloede nog op dat de tijd die in overleveringsdetentie is doorgebracht ook in aftrek komt op een op te leggen straf.
Straf
De rechtbank vindt alles afwegende en gelet op wat in vergelijkbare gevallen doorgaans wordt opgelegd, een gevangenisstraf van 18 maanden passend en geboden.

9.Toepasselijke wettelijke voorschriften

De op te leggen straf is gegrond op de artikelen:
  • 47 van het Wetboek van Strafrecht
  • 10a Opiumwet

10.Beslissing

De rechtbank komt op grond van het voorgaande tot de volgende beslissing.
Verklaart bewezen dat verdachte het ten laste gelegde heeft begaan zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld.
Verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hiervoor is bewezen verklaard en spreekt verdachte daarvan vrij.
Het bewezen verklaarde levert op:
medeplegen van het voorbereiden of bevorderen van een feit, bedoeld in het vierde lid van artikel 10 Opiumwet, door stoffen voorhanden te hebben, waarvan hij weet dat zij bestemd zijn tot het plegen van dat feit.
Verklaart het bewezene strafbaar.
Verklaart verdachte,
[verdachte], daarvoor strafbaar.
Veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van
18 (achttien) maanden.
Beveelt dat de tijd die door veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in (overleverings)detentie in Bulgarije (te weten 30 dagen) en in verzekering en in voorlopige hechtenis in Nederland is doorgebracht (te weten 37 dagen), bij de tenuitvoerlegging van die straf in mindering gebracht zal worden
.
Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat aan de verdachte voorwaardelijke invrijheidstelling wordt verleend als bedoeld in artikel 6:2:10 van het Wetboek van Strafvordering.
Wijst de vordering tot gevangenneming af.
Dit vonnis is gewezen door
mr. N.J. Koene, voorzitter,
mrs. M. Smit en C.F.J. Heemskerk, rechters,
in tegenwoordigheid van mrs. M. Madiol en F.H. van der Pol, griffiers,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van 14 april 2023.
[...]

Voetnoten

1.Een proces-verbaal van bevindingen van 5 juli 2022 met nummer 2022139663, opgemaakt in de wettelijke vorm door verbalisant T654, doorgenummerde pagina ZD-001.
2.Hoge Raad 5 maart 2019, ECLI:NL:HR:2019:298; Gerechtshof Den Haag 18 mei 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:918.
3.Hoge Raad 6 november 2018, ECLI:NL:HR:2018:2050 en Hoge Raad 13 november 2012, ECLI:NL:HR:2012:BW9338.
4.Voor zover niet anders vermeld, wordt in de hierna volgende voetnoten telkens verwezen naar bewijsmiddelen die zich in het aan deze zaak ten grondslag liggende dossier met nummer 2022139663 (onderzoek ‘[naam onderzoek]’) bevinden, volgens de in dat dossier toegepaste nummering. Tenzij anders vermeld, gaat het daarbij om processen-verbaal, in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren.
5.Proces-verbaal van bevindingen (ZD004-ZD006).
6.Proces-verbaal van bevindingen overzicht beslag pakketten (ZD013-ZD015).
7.Proces-verbaal van bevindingen overzicht beslag pakketten (ZD013-ZD015) en geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-3 van 27 juli 2022 (Beslagdossier p. 115-116).
8.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina 5).
9.Geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-3 van 27 juli 2022 (Beslagdossier p. 115-116).
10.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina 5).
11.Proces-verbaal van bevindingen overzicht beslag pakketten (ZD013-ZD015) en geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-2 van 8 juli 2022 (Beslagdossier p. 114).
12.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina’s 4 en 5).
13.Proces-verbaal van bevindingen van de Douane, met bijlagen (ZD007-ZD012).
14.Proces-verbaal overzicht beslagpakketten (ZD014).
15.Proces-verbaal van bevindingen overzicht beslag pakketten (ZD013-ZD015).
16.Geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-6 van 27 juli 2022 (Beslagdossier p. 119-120).
17.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina’s 4 en 5).
18.Proces-verbaal van bevindingen (ZD016-ZD017).
19.Proces-verbaal van observatie 8 juli 2022 (ZD216-ZD220).
20.Proces-verbaal van bevindingen rol afleveringen pakketten [medeverdachte 1] (ZD104-ZD107), p. ZD105.
21.Proces-verbaal van observatie 8 juli 2022 (ZD216-ZD220).
22.Proces-verbaal van bevindingen (ZD098-ZD103), p. ZD099.
23.Proces-verbaal van observatie 8 juli 2022 (ZD216-ZD220).
24.Proces-verbaal van bevindingen camerabeelden garage [adres 9] 08-07-2022 (ZD029-ZD032).
25.Proces-verbaal van bevindingen observatie PVB 8 juli 2022 (ZD018-ZD028).
26.Proces-verbaal van bevindingen (ZD098-ZD103), p. ZD099.
27.Proces-verbaal van bevindingen observatie PVB 8 juli 2022 (ZD018-ZD028).
28.Proces-verbaal van bevindingen UPS gesprek (ZD033).
29.Proces-verbaal van bevindingen stemherkenning gebruiker van telefoonnummer + [telefoonnummer] (ZD082-ZD084).
30.Proces-verbaal van bevindingen uitlezen telefoon met goednummer 6218644 (ZD240-ZD241).
31.Proces-verbaal van bevindingen Citroën Jumpy naar Elst (ZD184-ZD187).
32.Proces-verbaal van bevindingen levering pakketten [adres 3] 14 juli 2022 (ZD034-ZD037).
33.Proces-verbaal van bevindingen levering pakketten [adres 3] 14 juli 2022 (ZD034-ZD037), p. 34 en proces-verbaal van bevindingen stemherkenning gebruiker # [telefoonnummer] (ZD082-ZD084), p. ZD083.
34.Proces-verbaal van observatie 14 juli 2022 (ZD040-ZD051), p. ZD040.
35.Proces-verbaal van bevindingen levering pakketten [adres 3] 14 juli 2022 (ZD034-ZD037), p. ZD035, ZD036.
36.Proces-verbaal van observatie 14 juli 2022 (ZD040-ZD051), p. ZD043.
37.Proces-verbaal van observatie 14 juli 2022 (ZD040-ZD051), p. ZD045.
38.Proces-verbaal van bevindingen stemherkenning (ZD038-ZD039).
39.Proces-verbaal van bevindingen levering pakketten [adres 6] 19 juli 2022 (ZD055-ZD056).
40.Proces-verbaal van observatie 19 juli 2022 (ZD108-ZD116), p. 109 bovenaan.
41.Proces-verbaal van bevindingen levering pakketten [adres 6] 19 juli 2022 (ZD055-ZD056).
42.Proces-verbaal van bevindingen rol [medeverdachte 2] (ZD098-ZD103), p. ZD100 onderaan.
43.Proces-verbaal van observatie 19 juli 2022 (ZD108-ZD116), p. ZD110-ZD112.
44.Proces-verbaal van bevindingen rol afleveringen pakketten [medeverdachte 1] (ZD104-ZD107), p. ZD106, onder het kopje Levering 3.
45.Proces-verbaal van bevindingen observatie 1 augustus 2022 (ZD117-ZD124).
46.Proces-verbaal van bevindingen aantreffen pakketten BME (ZD147-ZD148).
47.Proces-verbaal van bevindingen rol [verdachte] (ZD178-ZD183).
48.Proces-verbaal van bevindingen gewichten van in Jumpy aangetroffen stoffen (ZD064-ZD065), een geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-27 van datum 15 augustus 2022 (Beslagdossier p.44-46) en proces-verbaal van bevindingen chemische geur in Citroen Jumpy (ZD230).
49.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina 5).
50.Proces-verbaal van bevindingen chemische geur in Citroen Jumpy (ZD230).
51.Proces-verbaal aantreffen pakketten BMW (ZD147-ZD148), een geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-62 van datum 4 augustus 2022 (Beslagdossier p.88-89) en een verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina 4).
52.Proces-verbaal van bevindingen [medeverdachte 1] vlucht met shopperbags (ZD057-ZD058)
53.Proces-verbaal aantreffen identiteitskaarten (ZD061).
54.Proces-verbaal van verhoor getuige [persoon 3] (ZD205-ZD207), p. ZD205, ZD 206.
55.Proces-verbaal van bevindingen [medeverdachte 1] vlucht met shopperbags (ZD057-ZD059)
56.Geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-66 van 1 augustus 2022 (Beslagdossier p. 39-40), geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-35 van 2 augustus 2022 (Beslagdossier p.31-32).
57.Proces-verbaal forensisch onderzoek plaats delict (ZD076-ZD081), p. ZD076.
58.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 22 augustus 2022, nummer 0721N22, opgemaakt door NFI-deskundige ing. [persoon 5] (ZD251).
59.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 22 augustus 2022, nummer 0722N22, opgemaakt door NFI-deskundige ing. [persoon 5] (ZD252).
60.Proces-verbaal van doorzoeking ter inbeslagneming (Raadkamerdossier AD026-AD032), proces-verbaal van bevindingen aantreffen pakket [adres 6] (ZD062-ZD063), geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-36 van 2 augustus 2022 (Beslagdossier p.1-2).
61.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina 5).
62.Proces-verbaal van doorzoeking ter inbeslagneming (Raadkamerdossier AD026-AD032) p. AD027, geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-34 van 2 augustus 2022 (Beslagdossier p. 3-4), geschrift zijnde een kennisgeving van inbeslagneming met nummer 2022139663-32 van 2 augustus 2022 (Beslagdossier p. 5-6).
63.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina’s ongenummerd).
64.Proces-verbaal van bevindingen doorzoeking [naam bedrijf] (AD033-AD043).
65.Proces-verbaal van bevindingen inklaringskosten UPS (ZD188-ZD190).
66.Proces-verbaal van bevindingen rol [verdachte] (ZD178-ZD183), p. ZD182.
67.Proces-verbaal van bevindingen inklaringskosten UPS (ZD188-ZD190).
68.Proces-verbaal van verhoor verdachte [verdachte] (PD6/009-PD6/023) bijlage 7, p. PD6/021.
69.Proces-verbaal van bevindingen stemherkenning gebruiker telefoonnummer # [telefoonnummer] (ZD082-ZD097).
70.Verslag van het Nederlands Forensisch Instituut, van 23 december 2022, nummer 2022.08.02.169, opgemaakt door NFI-deskundige Forensisch drugsonderzoek dr. [persoon 4] (pagina 6).