Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
[naam voormalig gedaagde sub 1] B.V.),
[gedaagde sub 4],
1.De procedure
- de dagvaarding van 25 januari 2019, met bijlagen (hierna: producties);
- de incidentele conclusie van onbevoegdheid;
- de conclusie van antwoord in incident relatieve bevoegdheid, met een productie;
- het vonnis in incident van 15 mei 2019, waarin het gevorderde in incident is afgewezen en is bepaald dat de zaak weer op de rol komt voor conclusie van antwoord;
- de conclusie van antwoord tevens houdende eis in reconventie, met producties;
- het vonnis van 18 december 2019, waarin een verschijning van partijen is bevolen;
- de conclusie van antwoord in reconventie, met een productie;
- de akte van 9 maart 2020 van Simba, met producties;
- het proces-verbaal van Skype behandeling, gehouden op 30 juni 2020, met de daarin genoemde spreekaantekeningen van mr. Woltman, waarin is bepaald dat de zaak wordt verwezen naar de rol voor uitlating doorhaling ofwel vragen vonnis;
- de uitlating van partijen op de rol dat zij vonnis vragen.
2.De feiten
Wordt er nog niet echt heel vrolijk van. 7%, binnen 2 jaar opeisbaar en hoofdelijk aansprakelijk. Alhoewel het laatste niet rechtsgeldig is, want [echtgenote] tekent niet mee. Morgen maar even bespreken.”
Artikel 2 Doel van de lening
Van de heer [betrokkene 2] heb ik vernomen dat hij telefonisch met u heeft gesproken. U heeft in dat gesprek aangegeven dat uw echtgenote geen toestemming zal verlenen voor de hoofdelijke aansprakelijkstelling door u in privé voor de schuld aan Simba BV. Het ontbreken van de toestemming maakt deze aansprakelijkstelling vernietigbaar (door uw echtgenote). Ik heb van de heer [betrokkene 3] begrepen dat aansprakelijkstelling van u in privé van groot belang is voor de geldverstrekker, omdat [gedaagden] BV vooralsnog niet veel verhaal zal bieden. De heer [betrokkene 3] is op de hoogte van het vereiste van de toestemming en rekent erop dat ook dit deel van de overeenkomst op correcte en volledige wijze in de notariële akte wordt opgenomen. Gezien de positie van de notaris, die de belangen van beide partijen dient te waarborgen, is het geen optie de heer [betrokkene] en heer [betrokkene 3] niet te informeren over het niet verlenen van de toestemming.”
3.Het geschil
in conventie
4.De beoordeling
Alhoewel het laatste niet rechtsgeldig is, want [echtgenote] tekent niet mee”. De rechtbank begrijpt dat hij hiermee heeft willen uitdrukken dat deze aansprakelijk-stelling in privé vernietigbaar zal zijn, omdat zijn echtgenote daarvoor geen toestemming zal geven als bedoeld in artikel 1:88 en 1:89 BW. Dat [gedaagde sub 4] dit heeft bedoeld volgt niet alleen uit de tekst van deze e-mail, maar ook uit de mededelingen van [gedaagde sub 4] met dezelfde strekking aan het notariskantoor, waarvan in de e-mail van de notaris aan hem van 3 januari 2018 melding wordt gemaakt. [gedaagde sub 4] heeft ondanks deze wetenschap de overeenkomst getekend zonder Simba daarover in te lichten. Hij heeft Simba daarmee in de waan gelaten dat zijn aansprakelijkstelling daadwerkelijk verdere zekerheid en verhaal zou bieden. Sterker nog, de dag nadat de notaris hem erop had gewezen, dat zijn aansprakelijkstelling in privé van groot belang was voor Simba aangezien [gedaagden] vooralsnog niet veel verhaal zal bieden en dat het voor de notaris geen optie was om Simba niet te informeren over het niet verlenen van de toestemming, heeft [gedaagde sub 4] uitvoering gegeven aan de overeenkomst door aanspraak te maken op de eerste leningstermijn, terwijl ook op dat moment de pandakte en toestemmingsverklaring, beide nodig ter uitvoering van de overeengekomen zekerheden, nog niet waren opgesteld. En ook op dit moment heeft [gedaagde sub 4] Simba niet ingelicht over het niet verlenen van toestemming door zijn echtgenote.
4.804,00(2 punten × tarief € 2.402,-)