ECLI:NL:RBAMS:2017:769

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
26 januari 2017
Publicatiedatum
10 februari 2017
Zaaknummer
13/047084-04
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Raadkamer
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Crisisopname terbeschikkinggestelde wegens verslechtering van de situatie en niet-naleving van voorwaarden

Op 26 januari 2017 heeft de Rechtbank Amsterdam een beschikking gegeven in de zaak tegen een terbeschikkinggestelde, geboren in 1968, die eerder ter beschikking was gesteld voor verpleging. De rechtbank ontving op 27 januari 2017 een vordering van de officier van justitie, mr. M.L.A. ter Veer, tot crisisopname van de terbeschikkinggestelde voor maximaal zeven weken. De aanleiding voor deze vordering was een verslechtering van de situatie van de terbeschikkinggestelde, die onder andere te maken had met een verslechtering van zijn gehoor, ruzies met familieleden en veranderingen in medicatie. De begeleiding van HVO-Querido en het behandelteam van Inforsa hadden signalen van deze verslechtering opgemerkt, waaronder een toename van gevoelens van onveiligheid, achterdocht en boosheid.

De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie beoordeeld en geconcludeerd dat een crisisopname noodzakelijk was, gezien de niet-naleving van de voorwaarden van vrijwillige medewerking aan de crisisopname door de terbeschikkinggestelde. De rechtbank heeft FPC De Rooyse Wissel aangewezen als de kliniek waar de crisisopname zal plaatsvinden. De beslissing is dadelijk uitvoerbaar verklaard, wat betekent dat de terbeschikkinggestelde onmiddellijk zal worden opgenomen. De rechtbank heeft de beschikking in openbare raadkamer gegeven, waarbij de rechters W.M.C. van den Berg, W.A.J.P. van den Reek en P.B. Martens aanwezig waren, en de griffier mr. J.B.P. Terwindt. Tegen deze beslissing staat geen gewoon rechtsmiddel open.

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM
Parketnummer: 13/047084-04
BESCHIKKING
op de respectievelijk op 27 januari 2017 ter griffie van deze rechtbank ingekomen vorderingen van de officier van justitie in het arrondissement Amsterdam van diezelfde data, in de zaak tegen:

[verdachte]

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 1968,
thans verblijvende op het adres [GBA-adres] ,
die bij vonnis van deze rechtbank d.d. 10 juni 2004 ter beschikking gesteld werd, teneinde van overheidswege te worden verpleegd, welke terbeschikkingstelling laatstelijk bij beschikking van deze rechtbank d.d. 22 september 2016 voor de tijd van 1 (een) jaar werd verlengd en waarbij de dwangverpleging onder voorwaarden werd beëindigd
De inhoud van de vordering
De vordering van de officier van justitie strekt tot een crisisopname van de terbeschikkinggestelde voor de duur van maximaal 7 (zeven) weken in een door de rechtbank aangewezen inrichting.
De procesgang
De rechtbank heeft kennis genomen van de stukken in de zaak met bovenvermeld parketnummer, waaronder:
  • voornoemde beschikking van 22 september 2016;
  • een e-mailbericht van [persoon] , werkzaam bij Reclassering Nederland te Amsterdam, toezichthoudster op voornoemde voorwaarden;
De rechtbank heeft op 22 september 2016 de officier van justitie mr. M.L.A. ter Veer, de terbeschikkinggestelde en diens R.W. van Zanden, advocaat te Hoofddorp, in openbare raadkamer gehoord.
De beoordeling
Aan voornoemd e-mailbericht van de toezichthoudster ontleent de rechtbank het volgende:
Sinds een maand heeft de begeleiding van HVO-Querido en het behandelteam van Inforsa een verslechtering bij [verdachte] opgemerkt. Sinds een paar dagen werden deze signalen meer ernstig. Hierbij een opsomming van de signalen van de afgelopen paar dagen:
  • een toename van gevoel van onveiligheid van betrokkene;
  • meer achterdocht en minder vertrouwen in de begeleiders van HVO-Querido en medebewoners;
  • afhoudend richting de begeleiders van HVO-Querido;
  • weigering (slaap)medicatie;
  • toename van boosheid (deed uitspraken als "ik kan niet voor mijzelf instaan", "ik ga moorden, kan me niet schelen of ik moet zitten") en praat met meer directieve en luide stem;
  • toename van gevoel van verdriet;
  • praat meer over zijn traumatische verleden, praat ook meer over het indexdelict;
  • trekt zich nog meer terug op zijn kamer, onttrekt zich van gezamenlijke activiteiten, zoals:
  • wandelen en eten;
  • geen zelfinzicht.
Er waren de afgelopen periode een aantal stress-verhogende factoren voor [verdachte] :
verslechtering van zijn gehoor (betrokkene is reeds slechthorend), ruzie met zijn zus en verandering van medicatie. Gezien bovenstaande zijn wij in samenspraak met Inforsa tot de conclusie gekomen dat voortzetting van het verblijf bij HVO-Querido niet meer verantwoord is. Vervolgens hebben wij vandaag de procedure ingezet van een plaatsing i.h.k.v. een time-out bij FPC de Rooyse Wissel (FPT-houder in dezen).

Overwegingen van de rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat een crisisopname is aangewezen, nu de terbeschikkinggestelde de voorwaarden van vrijwillige medewerking aan crisisopname niet heeft nageleefd. Ook overigens eist het belang van de veiligheid van anderen dat de terbeschikkinggestelde tijdelijk wordt opgenomen voor de duur van maximaal zeven weken.
Gelet op voornoemde e-mail en het verhandelde ter terechtzitting zal de rechtbank FPC De Rooyse Wissel aanwijzen als kliniek waar deze crisisopname dient plaats te vinden.
De rechtbank heeft acht geslagen op artikel 509j bis Sv en zal deze uitspraak
dadelijk uitvoerbaarverklaren.
Beslissing
De rechtbank wijst de vordering van de officier van justitie toe en beveelt dat de terbeschikkinggestelde met onmiddellijke ingang zal worden opgenomen in FPC De Rooyse Wissel gedurende een termijn van maximaal 7 (zeven) weken;
Verklaart deze uitspraak
dadelijk uitvoerbaar.
Deze beschikking is gegeven in openbare raadkamer van deze rechtbank door
mr. W.M.C. van den Berg, voorzitter,
mrs. W.A.J.P. van den Reek en P.B. Martens, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. J.B.P. Terwindt, griffier,
en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 27 januari 2017.
Tegen deze beslissing staat geen gewoon rechtsmiddel open.