Uitspraak
GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN SINT MAARTEN
verzoekster,
gemachtigde: dhr. R.E. Duncan,
verweerster,
gemachtigde: mr. J.J. Rogers.
1.Het procesverloop
2.De feiten
commercial pilot” op grond van een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar. Haar bruto salaris is vastgesteld op USD 2.800,- per maand.
stimulus package.
3.Het geschil
charter companyen geen lijnvlucht, zodat de omzetdaling als gevolg van de
lockdownbeperkt was. [Werkgeefster] heeft ook niet aangetoond dat zij daadwerkelijk verlies heeft geleden. [werkneemster] heeft daarom recht op doorbetaling van 100% van haar salaris tot het einde van het dienstverband.
lockdown. Zij besloot daarom onder meer tot het tijdelijk korten van salarissen; dit werd besproken met het personeel en daarmee ging iedereen akkoord behalve [werkneemster]. Zij had dit redelijke voorstel moeten accepteren, met name nu zij werd vrijgesteld van werk, aldus [werkgeefster].
4.De beoordeling
stimulus packageontving: de eerste twee maanden 80% (april en mei 2020) en de vier maanden daarna 60% (juni tot en met september 2020). Voor de aanvraag van
stimulusover oktober 2020 was vereist dat de werknemers een overeenkomst ondertekenden; dat heeft [werkneemster] niet gedaan omdat zij de korting niet accepteerde. Hierdoor heeft [werkgeefster] geen
stimulusvoor haar ontvangen en heeft zij [werkneemster] dus ook niets uitbetaald.
Bij de beantwoording van de vraag tot welke gevolgen een wijziging van de omstandigheden voor een individuele arbeidsrelatie kan leiden, dient immers in de eerste plaats te worden onderzocht of de werkgever daarin als goed werkgever aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden, en of het door hem gedane voorstel redelijk is. In dat kader moeten alle omstandigheden van het geval in aanmerking worden genomen, waaronder de aard van de gewijzigde omstandigheden die tot het voorstel aanleiding hebben gegeven en de aard en ingrijpendheid van het gedane voorstel, alsmede - naast het belang van de werkgever en de door hem gedreven onderneming - de positie van de betrokken werknemer aan wie het voorstel wordt gedaan en diens belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden. Nu de werknemer op deze wijze beschermd wordt tegen onredelijke voorstellen van de werkgever, en nu vervolgens nog dient te worden onderzocht of aanvaarding van het door de werkgever gedane redelijke voorstel in het licht van de omstandigheden van het geval in redelijkheid van de werknemer gevergd kan worden, is het belang van de werknemer bij een ondanks de veranderde omstandigheden ongewijzigd voortduren van de arbeidsvoorwaarden voldoende gewaarborgd.”
stimuluszou worden toegekend, is daartoe onvoldoende, evenals het argument dat het
common knowledgeis dat het internationale vliegverkeer zwaar is getroffen. Van een werkgeefster die zich beroept op bedrijfseconomische omstandigheden voor ingrepen in de arbeidsvoorwaarden die grote gevolgen hebben voor haar werknemers, mag worden verwacht dat zij die omstandigheden inzichtelijk maakt met verifieerbare gegevens. Zonder enige informatie daarover kan niet worden beoordeeld of aan die werknemers onder de gegeven omstandigheden een redelijk voorstel is gedaan. Het simpelweg gelijkstellen van de aanspraak op loon met de steunbetalingen – en daarmee het afhankelijk maken van de loonbetalingen van de overheid – getuigt dan ook niet van de vereiste zorgvuldigheid die het beginsel van goed werkgeverschap met zich brengt. Daarbij komt dat de regels uit Mammoet/Stoof ook inhouden dat redelijk overleg plaatsvindt. [Werkgeefster] stelt wel dat dit heeft plaatsgevonden, maar dit wordt betwist door [werkneemster]. Bij gebreke van enige schriftelijke vastlegging gaat het Gerecht er bij deze stand van zaken dan ook van uit dat dit redelijk overleg niet heeft plaatsgevonden.