Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
appellant,
advocaat: mr. P.D. Bosma te Amsterdam,
gevestigd te [vestigingsplaats] , kantoorhoudend te [kantoorplaats] ,
hierna te noemen: [geïntimeerde] ,
advocaat: mr. A.R. de Graaf te Breda,
5.Het verloop van de procedure
6.De beoordeling
“Top Zustand”,
“Sieht Top aus und fahrt auch so!”en
“Ist (...) in eine super zustand!!”).
(§ 434 lid 3, sub 2 onder a en b BGB). [geïntimeerde] betwist dat.
“Sieht Top aus und fahrt auch so!”. Ook heeft [appellant] voorafgaand aan de (ver)koop een proefrit met de oldtimer gemaakt. Uit voornoemd rapport van Kfz-Sachverständigenbüro [naam 1] blijkt, dat de oldtimer door de gebreken aan de motor maar beperkt bruikbaar is om mee te rijden omdat, volgens dat rapport, het rijden met de oldtimer de gebreken aan de motor verergert en een revisie van de motor (dus) noodzakelijk is. Daarmee heeft de oldtimer niet de eigenschappen die voor een zaak van deze aard (gemotoriseerd voertuig) gebruikelijk zijn.
“Geen technische defecten, slechts geringe gebruikssporen. Slechts beperkte wijzigingen te[n]
aanzien van het bouwjaar. Alle onderdelen compleet aanwezig”. Verder beoordeelt de rapporteur in dat rapport zowel de algehele staat van de motor als de rondloop en oliedruk met het cijfer 9.
“Algehele staat motor:origineel en gereviseerd,[onderstreping: hof]
(…)”. Daarnaast waren op het moment van de (ver)koop van de oldtimer reeds 9 jaren verstreken sinds de afronding van de restauratie in 2010. Weliswaar heeft [geïntimeerde] bij de bezichtiging van de oldtimer aan [appellant] meegedeeld dat de oldtimer enige tijd had stilgestaan, maar (ook voor [geïntimeerde] ) is onduidelijk hoe lang of hoe kort dat is geweest nu [geïntimeerde] de oldtimer (onweersproken) verkocht in opdracht van de familie van de overleden eigenaar, zodat hieraan geen conclusies ten aanzien van de staat van (de motor van) de oldtimer ten opzichte van de staat daarvan ten tijde van de afronding van de restauratie in 2010 kunnen worden verbonden.
“Top Zustand”,
“Sieht Top aus und fahrt auch so”en
“Ist (...) in eine super zustand!!”), maar nu deze uitlatingen van [geïntimeerde] , gelet op het kader waarin ze zijn gedaan, slechts een promotie- en reclamekarakter hebben, kunnen ze niet als een kwaliteitsgarantie worden beschouwd. [appellant] doet voorts tevergeefs een beroep op de mededelingen die [geïntimeerde] (onbetwist) bij gelegenheid van de bezichtiging van de oldtimer in december 2019 heeft gedaan, dat de motor van de oldtimer in orde was en goed liep. De proefrit die [appellant] bij die gelegenheid maakte, bevestigde dat immers, zoals [appellant] stelt, zodat [geïntimeerde] daarmee de zaken niet rooskleuriger heeft voorgesteld dan ze waren. Daarnaast blijkt uit het rapport van Kfz-Sachverständigenbüro [naam 1] dat de aanwezige motorschade pas na demontage van de motor is geconstateerd, zodat dit, bij gebreke van aanwijzingen van het tegendeel, niet voor [geïntimeerde] kenbaar was. Daar komt bij dat [geïntimeerde] de oldtimer verkocht in opdracht van de familie van de overleden eigenaar, zodat, voor zover bekend, geen van de gebruiker afkomstige informatie met betrekking tot de staat van de oldtimer voorhanden was.