Na aanvankelijke twijfel over het functioneren van [verzoeker] en over de verlenging van het jaarcontract, heeft de Gemeente in een beoordelingsverslag van 27 september 2021 het gedrag van [verzoeker] ten aanzien van de kernwaarden als voldoende beoordeeld, en zijn prestatie en persoonlijke ontwikkeling als goed. [verzoeker] werkte toen in het ‘team groen’ (plantsoenwerkzaamheden) onder leiding van M. [naam 2]. Bij de ontwikkelpunten is in het verslag vermeld:
”[verzoeker] is transparant maar kan soms ook wat hectisch en chaotisch overkomen. Hij mist ook soms wat structuur en is nogal impulsief. Hij moet daarin meer structuur en voorspelbaar gedrag vertonen. Goed hierover afspraken te maken.”
De Gemeente heeft gesteld dat van een duurzame verbetering van het functioneren van [verzoeker] geen sprake was. Volgens de Gemeente trok [verzoeker] vaak zonder overleg zijn eigen plan en had hij weinig focus. In een gespreksverslag van 24 mei 2022 is vermeld:
”Zoals jij zelf al aangaf heb jij ook last van jouw ADHD, en is dat iets waar mensen zich aan kunnen storen. Zoals aangegeven kunnen wij jou hierbij helpen. Als je dat fijn vind kunnen we ook iemand invliegen die even meedenkt met het creëren van handvatten. Ik ken iemand die daar speciaal voor is opgeleid en hierbij kan helpen.”
Op 16 juni 2022 hebben partijen afgesproken dat [verzoeker] een coachingstraject zal volgen. In de offerte hiervoor, gedateerd 12 juli 2022, is het volgende vermeld:
”(…) Meneer heeft het op dit moment erg naar zijn zin in zijn huidige functie. In zijn richtgesprek is naar voren gekomen dat sommige gedragingen (mogelijk gelinkt aan zijn ADHD), soms wat storend kunnen zijn in de samenwerking met zijn collega’s.
Volgens zijn leidinggevende zou [[verzoeker],
hof] wat bewuster mogen zijn van de keuzes, die hij maakt. Hoe komen deze over op anderen en wat zijn mogelijke consequenties van zijn gedrag? Meneer zit vol met energie en ideeën, maar kan soms wat doorschieten in zijn gedrag en lijkt zich weinig aan te trekken van wat anderen vinden. Hiermee kunnen collega’s zich tegen hem gaan keren. Zijn leidinggevende ziet hem tevens als een harde werker en een betrokken collega. Het is hem dan ook van harte gegund om meer grip te krijgen op het kaderen en wat bewuster te worden van het effect van zijn gedrag.
(…)
Uit de intake zijn de volgende leerdoelen naar voren gekomen:
- Leren doseren;
- Leren omgaan met feedback, dit aannemen en omzetten in constructief gedrag;
- Leren plannen en agenda beheren;
(…)”
Het coachingstraject bestond uit verschillende één-op-één gesprekken met de coach en ook ongeveer drie gesprekken waarbij de teamleider van [verzoeker] aanwezig was.
Partijen hebben afgesproken dat [verzoeker] vanaf eind juli 2022 zou stoppen in het team van [naam 2] en in een ander team (eveneens een ‘team groen’), onder leiding van [naam 1], zou starten. Men verwachtte dat dit het functioneren van [verzoeker] zou verbeteren en dat dit hem zou helpen de vaste (gedrags)regels te gaan en blijven na te komen.
Op 15 augustus 2022 heeft [verzoeker] een schriftelijke waarschuwing gekregen omdat hij ook na herhaalde dringende verzoeken geen verlofaanvraag had gedaan voor alle dagen dat hij afwezig was.
Ook in het team van [naam 1] bleek [verzoeker] moeilijk aan te sturen.
In een beoordelingsgesprek op 3 oktober 2022 zijn de prestatie en persoonlijke ontwikkeling van [verzoeker] als voldoende beoordeeld. In het verslag is het volgende vermeld:
”(…) De afgelopen periode liep het wat moeizaam. Er waren een aantal vraagstukken die in het werk niet goed liepen. Aangezien het functioneren op dat moment onvoldoende was heeft [[verzoeker],
hof] een formele waarschuwing gekregen.
Sinds die tijd zijn er een aantal zaken veranderd. Zo is [[verzoeker],
hof] in een andere wijkploeg gestart en is een coaching traject gestart. Dit coaching traject zijn we gestart omdat we inzien dat [[verzoeker],
hof] een meerwaarde kan zijn voor deze organisatie, maar we met elkaar opzoek zijn naar een stabiele manier van functioneren. Ook zijn er een aantal praktische afspraken gemaakt over het koken (alleen op woensdag) op tijd komen, en naar de supermarkt gaan tijdens werktijd. De laatst weken zien wij dan ook verandering in positieve zin. (…)”
Op 30 november 2022 is [verzoeker] wegens een medische beperking uitgevallen voor zijn werkzaamheden in ‘team groen’. In het kader van de re-integratie is [verzoeker] op 6 december 2022 gestart in het BOA-team. Daar was feitelijk sprake van eenzelfde patroon als eerder het geval was.
[verzoeker] is vervolgens begin 2023 ingezet op de ‘milieustraat’. Ook hier heeft de Gemeente geoordeeld dat hetzelfde gedrag van [verzoeker] tot problemen leidde.
In januari 2023 is er een eindevaluatie geweest van de coaching. Onder het kopje “Constatering werkvloer” is in het verslag daarvan vermeld:
”1. (…)Alhoewel [[verzoeker],
hof] positief is gestemd, en zijn best doet om de in zijn ogen goede dingen te doen zien wij ook dat [[verzoeker],
hof] snel is afgeleid en moeite heeft met het werken binnen het team. In de praktijk betekent dit dat hij op eigen initiatief werkzaamheden oppakt, waarbij hij het werk wat hij eigenlijk zou moeten doen laat liggen. Daarnaast moet zijn team regelmatig op hem wachten. (…)