3.2Met inachtneming van wat verder in hoger beroep is komen vast te staan gaat in deze zaak om het volgende.
( a) [geïntimeerde 1], Anberg en O.J. Management werken al geruime tijd samen en vormen het managementteam van HC&H Consultants (verder: HC&H), een onderneming die sinds 2002 hoogwaardige diensten op het gebied van administratieve organisatie en automatisering levert.
( b) [bestuurder ABTD] (bestuurder, tevens enig aandeelhouder van ABTD) is op 1 juli 2008 als junior consultant in dienst getreden van HC&H. Hij adviseerde klanten van HC&H en had de ambitie ondernemer te worden.
( c) In 2016 is HC&H benaderd door Info Support met een verzoek om samenwerking. Dit was voor partijen aanleiding voor de oprichting van Bosis Solution Holding B.V. (verder: Bosis Holding) en Bosis Solutions Real Estate B.V. (verder: Bosis). De onderneming van Bosis zou zich toeleggen op het leveren van hoogwaardige diensten en producten op het gebied van informatietechnologie en Business Process Management alsmede het uitlenen van personeel aan ISRES, een dochteronderneming van Info Support. Het plan was dat op termijn, als de samenwerking voldoende succesvol zou zijn, Info Support middels ISRES zou gaan participeren in Bosis of dat beide ondernemingen zouden worden samengevoegd. Aan [bestuurder ABTD] werd de mogelijkheid geboden via zijn managementvennootschap ABTD hierin te participeren.
( d) Bosis Holding en Bosis werden op 29 december 2016 opgericht. ABTD, [bestuurder geïntimeerde 1] Beheer, Anberg en O.J. Management werden allen voor een gelijk deel aandeelhouder van Bosis Holding. Bosis Holding was enig aandeelhouder van Bosis. ABTD kreeg op haar verzoek de mogelijkheid te participeren in een andere vennootschap, te weten Eumorphia B.V. (verder: Eumorphia). Ook de Medeaandeelhouders participeerden hierin.
( e) De belangrijkste inkomstenbronnen van Bosis waren de verhuur van arbeidskrachten aan ISRES via een mantelovereenkomst en licentieafdrachten met CEGEKA-DSA.
( f) In de oprichtingsakte/statuten van Bosis Holding is onder meer het volgende bepaald:
"Blokkeringsregeling/aanbiedingsplicht algemeen
Artikel 14
1. Overdracht van aandelen kan slechts plaatshebben, nadat de aandelen aan de mede-aandeelhouders te koop zijn aangeboden op de wijze als hierna is bepaald.
(…)
3. De aandeelhouder die een of meer aandelen wil overdragen – hierna te noemen: “de aanbieder” – deelt aan het bestuur mede, welke aandelen hij wenst over te dragen.
Deze mededeling geldt als een aanbod aan de mede-aandeelhouders tot koop van de aandelen. (…). De prijs zal - tenzij de aandeelhouders eenparig anders overeenkomen - worden vastgesteld door één of meer onafhankelijke deskundigen, die door de aandeelhouders in gemeenschappelijk overleg worden benoemd. Komen zij hieromtrent (…) niet tot overeenstemming, dan zal de meest gerede partij aan de voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie de benoeming van drie onafhankelijke deskundigen verzoeken.
(…)
Bijzondere aanbiedingsplicht
Artikel 15"
( g) Bosis Holding en ABTD hebben op 27 januari 2017 een managementovereenkomst gesloten, waarin Bosis Holding is aangeduid als "Opdrachtgever" en ABTD als "Management". In deze overeenkomst is onder meer het volgende is bepaald:
"Artikel 1. Opdracht
1. Management voert met ingang van 01-01-2017 het beheer en het bestuur over Opdrachtgever.
De te vervullen taak van Management omvat onder meer het voeren van bestuur over
Opdrachtgever alsmede het leiding geven aan haar operationele activiteiten.
2. Voor de feitelijke uitvoering van voormelde opdracht wordt door Management ingezet de heer [bestuurder ABTD]."
( h) Bij de aanvang van hun gezamenlijke aandeelhouderschap in Bosis Holding hebben partijen gesproken over het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst. Partijen hebben daarbij onder meer gesproken over een waarderingssysteem ter bepaling van de koopsom van de aandelen in Bosis Holding bij (verplichte) aanbieding van die aandelen op basis van de statuten. De tussen partijen besproken variant van een waarderingssysteem betreft – kort gezegd – de som van de intrinsieke waarde van de onderneming en de marktwaarde van de goodwill (hierna: de waarderingsformule), waarbij de waarderingsformule is opgebouwd uit diverse variabelen. Een daarvan is een aan de markt, de economie en aan de specifieke kwaliteiten van Bosis Holding gerelateerde factor waarmee het bedrijfsresultaat wordt vermenigvuldigd teneinde de goodwill te kapitaliseren (hierna: de goodwillfactor).
( i) Bij e-mail van 14 februari 2017 heeft de bestuurder van Anberg, [bestuurder Anberg] (verder: [bestuurder Anberg]) een document getiteld "Aandeelhoudersovereenkomst Bosis Solutions Holding B.V., Versie: 1.0 Datum: 14 februari 2017" aan [bestuurder ABTD], [bestuurder geïntimeerde 1] en [bestuurder O.J. Management] gestuurd. Partijen hebben dit document in de kantlijn voorzien van opmerkingen en wijzigingsvoorstellen. Ten aanzien van artikel 3 (koopsom van de aandelen) heeft [bestuurder Anberg] de opmerking geplaatst "ook hier moeten we een goodwill factor vaststellen". Als bijlage 1 bij dit document is de waarderingsformule gevoegd. Daarin staat de goodwillfactor op 5,5, met in de kantlijn de opmerking van [bestuurder Anberg] "factor te bepalen". In de begeleidende e-mail heeft [bestuurder Anberg], voor zover relevant, geschreven:
"En hierbij die (lees: de aandeelhoudersovereenkomst) van Bosis (…) met opmerkingen en wijzigingen in document toegevoegd. We moeten de goodwill factor van Bosis ook nog vaststellen (…) Onderstaand een overzicht van de elementen die doorgaans het risicoprofiel van een onderneming bepalen en daarmee de factor (…)."
( j) Op 27 februari 2017 heeft [bestuurder Anberg] het document getiteld "Aandeelhoudersovereenkomst Bosis Solutions Holding B.V. Versie: 1.0 Datum: 27 februari 2017" (hierna: de (concept)aandeelhoudersovereenkomst) per e-mail aan [bestuurder ABTD], [bestuurder geïntimeerde 1] en [bestuurder O.J. Management] gestuurd. De (concept)aandeelhoudersovereenkomst vermeldt, voor zover relevant:
"Artikel 2: Afnameverplichting
Indien een partijen zijn aandelen in de vennootschap op eigen initiatief, dan wel verplicht dient aan te bieden op grond van het bepaalde in artikel 14 en 15 van de statuten van de vennootschap, dan wel op grond van het bepaalde in artikel 1 van deze overeenkomst zijn de medeaandeelhouders verplicht de aangeboden aandelen af te nemen. Indien een partij zijn aandelen in de vennootschap op eigen initiatief aanbiedt, geldt een maximale afnameverplichting voor alle medeaandeelhouders van 20% van de aandelen van de vennootschap, tenzij anders overeengekomen.
Artikel 3: Koopsom
De koopsom van de aandelen, welke op basis van deze overeenkomst dan wel de statuten van de vennootschap worden aangeboden of worden geacht te zijn aangeboden, zal worden bepaald op grond van de aan deze overeenkomst gehechte wijze van waardebepaling. Van deze wijze van waardebepaling kan niet worden afgeweken. Jaarlijks zal de waarde worden vastgesteld door de algemene vergadering van aandeelhouders.
Als bijlage 1 bij de (concept)aandeelhoudersovereenkomst is de waarderingsformule gevoegd. Daarin staat de goodwillfactor op 5,5.
( k) In de begeleidende e-mail heeft Van den Bergh voor zover relevant, geschreven:
"Bijgaand de laatste versie van de aandeelhoudersovereenkomst van Bosis.
(…)
- Goodwillfactor staat nog op 5,5 (…). Ik stel voor de factor op 4 te zetten en die na 3 jaar te heroverwegen, we hebben nu geen materiaal om beoordeling te doen van de goodwill.
(…)
Graag nog een laatste akkoord op de overeenkomst en een akkoord of niet op de goodwill factor, dan kan ik e.e.a. definitief maken en kunnen we tekenen."
( l) [bestuurder O.J. Management], de bestuurder van O.J. Management (verder: [bestuurder O.J. Management]) heeft nog diezelfde dag per e-mail geantwoord:
"Geen opmerkingen. Goodwill van 5,5 ipv 4 staat overigens nog wel in de tekst op pagina 9"
( m) Bij e-mail van 28 april 2017 heeft [bestuurder Anberg] een actielijst naar [bestuurder ABTD], [bestuurder geïntimeerde 1], de bestuurder van [geïntimeerde 1], verder: [bestuurder geïntimeerde 1]) en [bestuurder O.J. Management] gestuurd, met als verzoek: "Wil iedereen nog even controleren of er nog acties openstaan? Graag op gereed zetten als acties zijn uitgevoerd." Op de actielijst staat het onderwerp "Aandeelhoudersovereenkomst" met actiehouders "Allen" op status ‘Gereed’ en met ‘Datum gereed’ 28 februari 2017.
( n) Door partijen is nimmer een (versie van een) aandeelhoudersovereenkomst ondertekend.
( o) De start van Bosis verliep niet geheel vlekkeloos. De cijfers waren weliswaar goed, maar de samenwerking met ISRES verliep niet soepel, er was geen "fit". Ook op personeelsgebied ondervond Bosis tegenslagen.
( p) Per 31 oktober 2017 heeft ABTD aangekondigd terug te treden als bestuurder van Bosis Holding. De onder (g) genoemde managementovereenkomst is per 16 december 2017 met wederzijds goedvinden beëindigd. Per die datum is Anberg B.V. als bestuurder van Bosis Holding aangesteld.
( q) De Medeaandeelhouders schreven in een Memo van 13 februari 2018 aan [bestuurder ABTD] :
"Bij de totstandkoming van de aandeelhoudersovereenkomst van Bosis eind 2016 hebben wij met elkaar gesproken over het schrappen van de verplichting om aandelen aan te moeten bieden bij een vertrek uit Bosis. (…) we hebben de verplichting om aandelen te verkopen uit de aandeelhoudersovereenkomst van Bosis gehaald.
We zijn nu ruim een jaar verder en weten dat jij van Bosis niet het succes hebt weten te maken dat we er allemaal van verwacht hadden. Ook heb je na 10 maanden aangegeven te stoppen met jouw activiteiten als directeur van Bosis.
Momenteel werken wij hard aan het weer op de rit zetten van Bosis, het aantrekken van nieuwe medewerkers en het herstellen van de relatie met de samenwerkingspartij ISRES. Met als doel om van Bosis alsnog een succes te maken.
De overige aandeelhouders hebben de wens uitgesproken om jouw aandelen over te nemen (…).
Wij stellen voor om de resterende winst van 2017 uit te keren aan de aandeelhouders (naar verwachting € 2.427,- per aandeelhouder) en vervolgens jouw aandelen terug te kopen tegen 25% van de winst van 2017 (€ 2.427,-). (…)
Graag bespreken wij dit voorstel op het komende aandeelhoudersoverleg"
( r) Bij brief gedateerd 28 maart 2018, verstuurd op 29 april 2018 schreef [bestuurder ABTD] onder meer:
"Ik ben bereid om mijn aandeel in Bosis Solutions te verkopen, maar hiervoor verwacht ik wel een vergoeding. Daarbij stel ik als voorwaarde dat deze verkoop in combinatie gaat met de aankoop van mijn aandeel in Eumorphia door de overige aandeelhouders van Bosis Solutions en Eumorphia. Ik vraag een totale vergoeding van EUR 118.871,- voor mijn aandeel in Bosis Solutions (25%) en Eumorphia (10%).
Ik heb de prijs gebaseerd op de volgende parameters:
Bosis Solutions: tweemaal de begrootte jaarwinst conform de begroting reeds vastgesteld in de aandeelhoudersvergadering van 22 februari 2018. Dit vertegenwoordigt een waarde van EUR 99.260,- voor mijn aandeel.
Eumorphia: Mijn investering plus tweemaal de begrootte jaarwinst conform de begroting reeds vastgesteld door de aandeelhouders. Dit vertegenwoordigt een waarde van EUR 19.611,- (winst = EUR 9611,- plus investering EUR 10.000,-)."
( s) Tijdens het aandeelhoudersoverleg van 31 mei 2018 stond als punt 7 op de agenda: "Vaststellen waarde Bosis". De notulen van dit aandeelhoudersoverleg vermelden hierover:
"[voornaam]([bestuurder ABTD], hof)
geeft aan dat de wegingsfactor niet correct is omdat er over de jaren 2016 en 2015 geen cijfers zijn. De overige aandeelhouders zijn het hiermee eens. Er wordt op verzoek van [bestuurder ABTD] een correctie toegepast op de wegingsfactor (van 5,5 naar 3). Op basis van de aangepaste wegingsfactor en de invoer van de goedgekeurde gewijzigde begroting 2018 wordt de nieuwe waarde per 31-5-2018 vastgesteld op € 46.094,-. [bestuurder ABTD] geeft aan dat hij nog terugkomt op de nulbegroting omdat dit een effect heeft op de waarde van Bosis."
Aan de notulen is de tijdens het aandeelhoudersoverleg gezamenlijk ingevulde waarderingsformule gehecht.
( t) Bij e-mail van 7 juni 2018 schreef [bestuurder Anberg] onder meer aan [bestuurder ABTD]:
"In de aandeelhoudersvergadering van 31 mei 2018 van Bosis Solutions Holding/Bosis Solutions Real Estate heb jij aan de overige aandeelhouders te kennen gegeven jouw volledige 25% aandeel in Bosis te koop aan te bieden. Tevens heb je aangegeven dit te willen combineren met de verkoop van jouw volledige 10% aandeel in Eumorphia. In de aandeelhoudersvergadering van 31 mei 2018 van Eumorphia is hier ook melding van gemaakt. Zowel de aandeelhouders van Bosis als de aandeelhouders van Eumorphia hebben toegezegd op 7 juni 2018 met een bod te komen.
Conform de in de aandeelhoudersvergadering vastgestelde waarderingen van Bosis en Eumorphia en conform artikel 3 van de aandeelhoudersovereenkomst, doen de overige aandeelhouders jou het volgende bod:
Aanbod voor de aankoop van 25% aandelen Bosis:
• Waarde Bosis (geheel) € 46.094, dit brengt met zich mee dat de waarde van jouw aandelen/de koopsom (25%) is € 11.524,-
• Kosten van de notaris voor de overdracht van de aandelen zijn voor rekening van de verkopende partij
Aanbod voor de aankoop van 10% aandelen Eumorphia:
• Waarde Eumorphia (geheel) € 114.354, dit brengt met zich mee dat de waarde van jouw aandelen/ de koopsom (10%) is € 11.435,--
• Kosten van de notaris voor de overdracht van de aandelen zijn voor rekening van de verkopende partij
We hebben afgesproken dat jij op dinsdag 12 juni 2018 een reactie geeft op dit voorstel."
( u) Bij brief van 12 juni 2018 reageerde de advocaat van ABTD onder meer als volgt:
"In vervolg op het aandeelhoudersoverleg op 31 mei 2018 heeft cliënte op 4 juni 2018 de notulen van laatstgenoemd overleg ontvangen en op 7 juni 2018 uw voorstel om de aandelen van cliënte in Bosis en Eumorphia te kopen.