Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
1.Begripsomschrijvingen
9.Dekking
De Aannemer aanvaardt uitdrukkelijk de aansprakelijkheid voor het ontwerp, de constructie, de werkwijzen en de bouwmaterialen. De Aannemer garandeert dat het ontwerp deugdelijk en volledig is.”
ten behoeve van de ontwerpende aannemer”. Artikel 8.1 geeft een ruime definitie van een ontwerpend aannemer. Dit pleit ook voor een ruime uitleg van het begrip ‘ontwerp’, omdat de ontwerpende aannemer het (contractuele) risico van een ontwerp draagt, en het daarom voor de hand ligt dat hij zich tegen het risico van een fout in elk onderdeel van het ontwerp zal willen verzekeren. Een ontwerp in de zin van artikel 1.10 van de verzekeringsvoorwaarden bestaat uit het geheel van documenten (zoals bijvoorbeeld tekeningen van de architect, een ontwerptoets, specificaties en eventuele andere documenten) ten behoeve van de realisatie van een gebouw of project.
alsmede alle andere nalatigheden”). Van vergissingen, onachtzaamheden, verzuimen, nalatigheden en dergelijke in de zin van artikel 1.9 van de verzekeringsvoorwaarden kan slechts worden gesproken als de ontwerper destijds, gegeven de stand van techniek op dat moment en met de informatie waarover hij toen kon beschikken, anders had kunnen en moeten handelen (zie in gelijke zin: Gerechtshof Amsterdam, 25 augustus 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:3482).
welkonderdeel van het ontwerp deze detaillering had moeten worden opgenomen. Voor zover RSA bedoelt aan te voeren dat uit het Werkplan, de Ontwerptoets of de detailtekening 03B van 14 juli 2015 niet voortvloeit dat er EPDM-folie op de aansluiting van het stelkozijn op de verdiepingsvloer moest worden geplakt, gaat het hof aan dit betoog voorbij. Het is op zichzelf juist dat in deze documenten niet nadrukkelijk is vermeld dat op het open verbindingsvlak EPDM-folie moet worden geplakt, maar dit doet geen afbreuk aan het feit dat bij de wijziging van het ontwerp de gevolgen voor de wind- en waterdichte aansluiting van de stelkozijnen op de verdiepingsvloer onvoldoende zijn doordacht en er geen voorziening is getroffen om te voorkomen dat EPDM-folie in de verbinding tussen de stelkozijnen en de verdiepingsvloeren is geplakt.
EPDM is ca 1 cm verticaal tegen de betonvloer geplakt”. Deze mededeling moet wel aan een detail in het ontwerp zijn ontleend. Voor zover de folie toch hoger is ingeplakt dan 10 mm is er sprake van een uitvoeringsfout die niet onder de dekking van de verzekering valt, aldus RSA. Het hof verwerpt dit verweer. Het is tussen partijen niet in geschil dat er in verband met de keuze voor de iTens-verbinding geen EPDM-folie op het open verbindingsvlak waar naderhand nog de balkons zouden worden aangebracht, geplakt had moeten worden. Uit de mededeling in de e-mail van [projectleider] kan naar het oordeel van het hof niet worden afgeleid dat [naam bedrijf] een andersluidende instructie in het ontwerp heeft opgenomen. Deze e-mail is pas verstuurd geruime tijd nadat de EPDM-folie was aangebracht en uit niets blijkt dat de mededeling van [projectleider] op een ontwerpinstructie is gebaseerd.
eerst aan de zijde van [naam bedrijf], met het doel zoals vermeld in rechtsoverwegingen 5.16 en 5.17 van dit arrest;