Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
3.Beoordeling
Onder aanspraak wordt verstaan de aanspraak tot vergoeding van schade die jegens verzekerde is ingesteld voortvloeiend uit een fout”) als de dekkingsomschrijving (“
Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van verzekerde voor zaakschade aan zaken waarop het ontwerp betrekking heeft en/of de kosten van herstel van gebreken en/of zuivere vermogensschade, voorvloeiend uit een fout”) volgt naar het oordeel van het hof dat alleen de schade die het gevolg is van een ‘fout’ verzekerd is onder de verzekering. De bewoordingen van de dekkingsomschrijving brengen verder mee dat het enkele feit dat zaakschade ontstaat of een gebrek wordt vastgesteld (waarbij gebrek is gedefinieerd als “
het niet voldoen van het werk/project aan de eisen”) nog niet meebrengt dat de gevolgen daarvan verzekerd zijn. Dat is alleen het geval als de aansprakelijkheid voor deze schade of herstelkosten voortvloeit uit een fout.
vergissingen, onachtzaamheden, verzuimen, onjuiste adviezen en dergelijke, alsmede alle andere nalatigheden in het ontwerp, waaruit een aanspraak voortvloeit of kan voortvloeien”. Het hof is met [appellante] van oordeel dat deze definitie van ‘fout’ is ingevuld aan de hand van ‘normatieve’ elementen. Van een fout kan onder andere worden gesproken bij vergissingen, onachtzaamheden of verzuimen. Deze elementen worden blijkens de formulering van deze definitie gebracht onder de meer algemene noemer ‘nalatigheden’ (“
alsmede alle andere nalatigheden”). Het moet uiteindelijk gaan om nalatigheden “
in het ontwerp”, waarbij ‘ontwerp’ is gedefinieerd als “
de tekeningen, berekeningen, specificaties, enz. welke op schrift of in een (elektronisch) document dienen te zijn vastgelegd ten behoeve van de realisatie van een werk/project (…)”.
ex nuncbeoordeeld moet worden of het ontwerp voldoet aan de daaraan te stellen eisen, wat meebrengt dat ook van een ontwerpfout gesproken kan worden als een niet-verwijtbare fout is gemaakt. Niet beslissend is volgens de rechtbank of
ex tunckan worden vastgesteld dat de ontwerper destijds, gegeven de stand van techniek op dat moment en met de informatie waarover hij kon beschikken, anders had moeten of kunnen handelen.