Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
1.De zaak in het kort
2.Procesverloop in hoger beroep
- de dagvaarding van 1 oktober 2020, waarmee NN in hoger beroep is gekomen van het vonnis van de rechtbank Den Haag van 5 augustus 2020 (hierna ook te noemen: het vonnis);
- de memorie van grieven van NN, met bijlagen;
- de memorie van antwoord van [verweerder], met een bijlage.
3.Feitelijke achtergrond
U heeft bewust of onbewust schuld aan het ontstaan van de schade. U heeft ‘bewust
pop-upin meer detail aangegeven wat de kenmerken van de ton zijn (die behalve aan de plaatsing van de kegels ook kunnen worden afgelezen aan de kleuren: een oostcardinaal is aan de bovenkant zwart, in het midden geel en aan de onderkant zwart). Naast oostcardinalen zijn er ook noord-, zuid- en westcardinalen, met andere kenmerken. Samen vormen zij een systeem van betonning waarmee obstakels zoals ondieptes worden aangegeven. Het systeem is vastgesteld door de
International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authoritiesen wordt wereldwijd toegepast. Een cardinale ton geeft aan waar het vaarwater veilig is ten opzichte van de ton. Zo markeert een oostcardinaal een obstakel dat zich ten westen van de ton bevindt. Het veilige vaarwater ligt dan ten oosten van de ton. Het door de desbetreffende oostcardinaal gemarkeerde obstakel (het
Secche del Cervo, Italiaans voor: de ondiepte van Cervo) kan dus veilig worden gepasseerd door bij het invaren van de haven van Porto Cervo aan de oostzijde van de ton te blijven. Zo kan de ondiepte worden vermeden.
Secche del Cervo. Aan de witte kleur is te zien dat het ter plaatse ondiep is. (Op deze papieren kaart geeft blauw diep water aan, en wit ondiep water.) Op de papieren kaart zijn ook de lokale (on)dieptes in cijfers aangegeven. Op de originele kaart zijn de ondiepte en deze cijfers beter zichtbaar. Ook op deze kaart is te zien dat de haven van Porto Cervo veilig kan worden bereikt door de oostcardinaal ten oosten te passeren en dan naar de haven te varen.
(…) Tijdens het opruimen van de zeilen zijn wij vastgelopen voor de haveningang van Porto Cervo. Deze ondiepte stond niet op de kaart die ik op dat moment gebruikte. Ook had er een Cardinaal moeten zijn die er niet stond. Daarom waren we in de veronderstelling dat we daar goed konden varen.
Het gehele stuk van de reis heb ik genavigeerd op zowel de apparatuur binnen, de papieren kaart, als mijn iPhone met Navionics buiten. Dit werkte goed en de data kwam telkens overeen. Dit heeft mij veel vertrouwen gegeven in de Navionics applicatie die handig was om buiten te gebruiken.
het water te herkennen. Ook dit gaf me extra vertrouwen in het goed bevaarbaar zijn van dit stuk water. Overigens waren overal boten te zien in het stuk waar we uiteindelijk aan de grond gelopen zijn. Op de kaart die ik gebruikte uit Navionics was geen ondiepte te zien in het stuk binnen de kardinaal. Na met een verrekijker te hebben gekeken of er echt geen kardinaal lag, heb ik besloten de makkelijke voordehandse koers uit te zetten om de zeilen te strijken alvorens bij de haven aan zouden komen. Het kardinale baken ligt er niet. Na het vastlopen hebben we de fundering gezien van waar ooit een kardinaal baken gestaan heeft. Deze steekt ongeveer een meter boven het water uit. (…) In de drukte om de zeilen te strijken heb ik blind op de kaart van mijn iPhone vertrouwd en zijn we voor de wind gaan varen om de zeilen te strijken. De ondiepten die wel aangegeven zijn op de papieren kaart aan boord heb ik daardoor over het hoofd gezien.
beschikbaar en tevens hadden we de meest recente kaarten op de Navionics app op iPad en iPhone (voorafgaand aan vertrek geüpdatet).
had reeds eerder vanuit Porto Cervo aan een wedstrijd meegedaan. Het parcours van de wedstrijd wordt echter zodanig uitgezet dat de ondieptes geen rol spelen. Hij was hier dan ook niet mee bekend.
alhier is sprake van onvoldoende navigatie. Het gebruik van een elektronische zeekaart op een iPhone kan enkel ondersteunend zijn, voor detail navigatie is dit onvoldoende. De schermgrootte is beperkt, zelfs bij gebruik van een iPad.
- niet te vertrouwen op een iPhone als navigatiemiddel,
- het scherm was (onbedoeld) ingesteld op Sonar Charts waardoor details verloren ging,
- ondanks het feit dat de O-kardinaal niet aanwezig was had de rotsformatie gerespecteerd moeten worden, dit was met de iPhone zelfs mogelijk.
- er werd vertrouwd op lokale kennis aan boord en de aanwezigheid van schepen op de plaats van de vastvaring (naar later bleek).”
kunt u iets zeggen over de vraag of een zeiler in dergelijke wateren alleen maar mag vertrouwen op een digitale kaart die op Sonar View staat?” vanbaars heeft in haar brief van 9 december 2020 onder meer het volgende geschreven:
. Hij heeft hier immers naar gezocht met een verrekijker.
terms of usevan Navionics bevatten de volgende waarschuwing (in hoofdletters):
NAVIONICS ELECTRONIC CHARTS, BASED ON OFFICIAL DATA AS WELL AS ON OTHER SOURCES, PROVIDE ASSISTANCE FOR NAVIGATION AND ARE DESIGNED TO FACILITATE THE USE OF OFFICIAL NAUTICAL CHARTS AND NOT TO REPLACE THEM. ONLY OFFICIAL NAUTICAL CHARTS AND NOTICES FOR NAVIGATORS CONTAIN ALL THE INFORMATION NECESSARY FOR SAFE NAVIGATION AND, AS ALWAYS, THE CAPTAIN IS RESPONSIBLE FOR PROPER USE OF SAME”.
The difference between Statistics and Big Data is that statistics are about achieving accuracy from the smallest possible sample of accurate data, whereas Big Data are about achieving accuracy by processing the largest possible amount of data, although they are all known to be randomly wrong. If you apply this to hydrography, the classic way was to use as few soundings as possible, measured with very precise skills by very skilled hydrographers, and at a very high price. The new way is based on getting orders of magnitude more soundings, all randomly wrong, which once processed through sophisticated mathematical algorithms (not just an elementary average) that take into account the tide and the offset (without relying on what the user says), achieve a level of accuracy that is not only superior to that of each instrument used in the process, but also superior to the single soundings taken the old way.
4.Procedure bij de rechtbank
5.Vordering in hoger beroep
- i) de schipper is de oostcardinaal aan de verkeerde zijde gepasseerd;
- ii) de schipper is zonder noodzaak afgeweken van de uitgezette route en heeft de verlegging van de koers niet deugdelijk voorbereid;
- iii) het schip stond op de automatische piloot ten tijde van de aanvaring;
- iv) er stond ten tijde van de aanvaring niemand op de uitkijk; iedereen was bezig met het opruimen van het schip;
- v) de schipper heeft geen gebruik gemaakt van alle beschikbare navigatiemiddelen; hij heeft vertrouwd op zicht en op een digitale applicatie op zijn iPhone die hij niet goed kende en die minder betrouwbaar is, terwijl hij de beschikking had over een gedetailleerde papieren kaart;
- vi) de schipper heeft geen rekening gehouden met het feit dat hij voer in een voor hem onbekend en rotsachtig gebied, met een sterk oplopende kustlijn; die omstandigheden hadden voor hem reden moeten zijn om de papieren kaart erbij te pakken.
6.Beoordeling in hoger beroep
De definitie van ‘merkelijke schuld’
Aan art. 294 K. [1] ligt de gedachte ten grondslag dat de verzekeraar bij de beoordeling van het risico dat hij krachtens de te sluiten overeenkomst zal gaan lopen, ervan mag uitgaan dat de verzekerde niet zozeer tekortschiet in zorg ter voorkoming van schade dat er sprake is van merkelijke schuld (…). Met het begrip merkelijke schuld in art. 294 K. wordt een ernstige mate van schuld aangeduid. Bij lichtere graden van schuld blijft de verplichting tot uitkering van de (brand)verzekeraar in stand, omdat minder ernstige vormen van nalatigheid en onvoorzichtigheid nu juist zijn te rekenen tot de gevaren waartegen de verzekering dekking biedt. Bij de beantwoording van de vraag welke mate van zorg de verzekeraar van de verzekerde mag verwachten, kan als uitgangspunt gelden dat van de verzekerde mag worden verwacht, dat hij zich onthoudt van gedragingen waarvan hij weet of behoort te weten dat een aanmerkelijke kans bestaat dat deze tot schade zullen leiden. Van merkelijke schuld in de zin van art. 294 K. is derhalve ook sprake, indien het gaat om een gedraging die, al is de verzekerde zich daarvan niet bewust, naar objectieve maatstaven een zodanig aanmerkelijke kans op schade met zich brengt dat de betrokken verzekerde zich van dat gevaar bewust had behoren te zijn en door zich van die gedraging niet te onthouden in ernstige mate tekortschiet in zorg ter voorkoming van schade”.
als niet bevaarbaar moet worden beschouwd”, is dus niet juist. Dat volgt ook niet uit de door NN aangehaalde IALA Recommendation. Daarin staat dat cardinale tonnen kunnen worden gebruikt, onder meer, “
to indicate that the deepest water is on the named side of the mark”, en “
to indicate the safe side on which to pass a danger”. In die zin moet ook de bepaling in de IALA Recommendation worden gelezen dat “
the name of a Cardinal indicates that it should be passed on the named side of the mark”. Die bepaling is een onderdeel van de definitie van een cardinaal baken. Zij geeft aan dat het veilig is om de ton aan de zijde van de naam ervan te passeren. Dat maakt het vaarwater aan de andere zijde van de ton echter niet voor ieder schip onveilig.
des te kwalijker” en “
volstrekt laakbaar” maakt (memorie van grieven, 37) is onbegrijpelijk. Het valt niet in te zien wat er kwalijk of laakbaar is aan het varen op de automatische piloot in deze omstandigheden. Een automatische piloot kan zo worden ingesteld dat een veilige koers wordt gevaren. Het had bovendien geen verschil gemaakt als de schipper of een ander bemanningslid met de hand was blijven sturen. De rotspunt waar het zeiljacht op is gevaren en de andere ondiepe plekken ten westen van de oostcardinaal bevonden zich immers onder water. De bemanning had deze ondiepten dus ook niet kunnen waarnemen en bij kunnen sturen als er met de hand was gestuurd.
in het geheel niet bij stilgestaan dat er een aanmerkelijke kans [was] op schade”, vgl. 3.2 van dit arrest). Hij had ook geen ‘bewust aanmerkelijke schuld’ (hij wist niet dat er “
een aanmerkelijke kans [was] op schade, maar (…) [dacht] dat die schade niet [zou] ontstaan”). Hij behoefde immers niet te weten dat de desbetreffende ondiepte op de Sonar Chart niet juist was weergegeven. De schipper is dus niet in ernstige mate tekortgeschoten in zorg ter voorkoming van schade.