Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
Afdeling Civiel recht
1.[geïntimeerde 1],
Bonito Holding B.V.,
1.Het verloop van het geding
2.Het geschil in eerste aanleg en in hoger beroep
1.2.Winst en verlies
“
1.5 (…) Gefailleerde liet de woningen ontwerpen door haar zuster DAWEKO B.V., welke vennootschap op 18 juli 2017 failliet is verklaard. Met name als gevolg van die ontwerpwerkzaamheden is er een grote (rekeningcourant)schuld aan DAWEKO B.V. ontstaan. Gefailleerde beschikte niet over de middelen die vereist waren voor het betalen van haar onderaannemers en leveranciers (en overigens DAWEKO B.V.), ondanks dat opdrachtgevers overeengekomen termijnen op verzoek van gefailleerde vooruit hebben betaald. De bouwprojecten zijn als gevolg daarvan stil komen te liggen.Gefailleerde heeft in maart 2017 haar lopende projecten overgedragen aan haar zuster Sarda International B.V.(…)7.1 (…)2e verslagDe overhandigde administratie heeft diverse vragen opgeroepen die door de curator aan het bestuur zijn gesteld. De naar aanleiding daarvan gegeven antwoorden hebben diverse nieuwe vragen opgeroepen. De curator wacht thans op beantwoording van enkele afrondende vragen. Het onderzoek wordt bemoeilijkt omdat de administratie volgens het bestuur vanaf het voorjaar 2017 niet (meer) is bijgewerkt vanwege afwezigheid van de boekhouder.3e verslagDe curator concludeert dat het bestuur zijn administratieplicht heeft geschonden, aangezien (in het bijzonder) debiteurenvorderingen, verstrekte geldleningen en rekening-courantverhoudingen incorrect uit de administratie blijken. (…)7.2 (… ) de jaarrekening 2015 is niet bij het handelsregister gedeponeerd. De curator concludeert dat het bestuur zijn deponeringsplicht heeft geschonden.(…)7.5 (…)3e verslagHet bestuur heeft zijn taak kennelijk onbehoorlijk vervuld vanwege de schending van de administratie- en deponeringsplicht en vanwege gebleken onttrekkingen van activa; het kennelijk onbehoorlijk bestuur is een belangrijke oorzaak van het faillissement van gefailleerde. (…)7.6. Paulianeus handelenTussen gefailleerde en Sarda International B.V. is geen vergoeding voor de overdracht van de projecten overeengekomen en de curator heeft de overdracht in overleg met het bestuur teruggedraaid; voor het overige in onderzoek.3e verslagDe onttrekking van activa (zie onder nr. 7.5) kan ook paulianeus zijn. (…)”
- te verklaren voor recht dat [geïntimeerde 1] en Bonito hun taak als (indirect) bestuurder van Sarda kennelijk onbehoorlijk hebben vervuld en jegens Yasbouw onrechtmatig hebben gehandeld en dat zij hoofdelijk aansprakelijk zijn voor vermogensnadeel van Yasbouw;
- [geïntimeerde 1] en Bonito hoofdelijk te veroordelen om aan Yasbouw te betalen € 13.993,98 te vermeerderen met kosten.
De kantonrechter is tot de slotsom gekomen dat aan Bonito en [geïntimeerde 1] geen persoonlijk ernstig verwijt is te maken en heeft de vorderingen afgewezen.
Yasbouw vordert in hoger beroep dat haar vorderingen alsnog worden toegewezen, met toevoeging dat tot de proceskosten mede de kosten van beslag behoren.
3.De beoordeling in hoger beroep
abominabel en uitzichtloos” was. [geïntimeerde 1] wist vóór het geven van die opdracht dat Sarda niet zou kunnen nakomen en geen verhaal zou bieden, aldus Yasbouw. Dit onderbouwt zij als volgt:
Wij zaten op een gegeven moment wekelijks bij de faillissementsrechter om de aanvragen tegen te houden” (citaat uit de verklaring van [directeur Sarda Int.]).
Yasbouw vermeldt nog dat Sarda in maart 2017 haar lopende projecten heeft overgedragen aan Sarda International B.V. Zij heeft dit verwijt evenmin uitgewerkt of in een concrete context geplaatst.
Bovendien wordt de stelling dat [geïntimeerde 1] van meet af aan niet van plan zou zijn geweest om Yasbouw te betalen weerlegd door het feit dat Yasbouw niet de enige debiteur is die onbetaald is gebleven en doordat Yasbouw zelf naar voren heeft gebracht dat Sarda haar een (door haar verworpen) aanbod heeft gedaan om een deel van de vordering te voldoen.