Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
Afdeling Civiel recht
Bubble N.V.,
1.Het verdere verloop van het geding
2.Inleiding
first-and-last-mile delivery. Haar dienstverlening houdt in dat goederen bij een locatie aan de rand van de stad bij Bubble worden afgeleverd, waarna zij deze sorteert en vervolgens in de stad bezorgt. Bubble maakt daarvoor gebruik van ecologisch verantwoorde transportmiddelen. Bubble is voornamelijk actief in Belgie, maar heeft ook een paar depots in Nederland.
De city marketing campagne Bubble te staken en gestaakt te houden;
Tale conform de afspraken in de Exclusivity Agreement in de gelegenheid te stellen om met haar merknaam ‘Parcel International’ te adverteren op Bubble-voertuigen’
Tale inschakelen voor al haar pick-up en delivery diensten in alle steden waar Bubble geen eigen geregistreerde vestiging heeft.
- betaling van € 1.504.842,- aan contractuele schade, te vermeerderen met de wettelijke handelsrente;
- betaling van € 3.600,- aan buitengerechtelijke kosten, te vermeerderen met de wettelijke rente.
co-delivering. Die samenwerking is nimmer ontstaan, zodat Bubble tot in maart 2017 geen verplichting had om de reclame-uitingen aan te brengen (rov. 3.10.2). Wat betreft de verplichting als bedoeld in art. 2.1 van de overeenkomst overweegt de rechtbank dat de sommatiebrief van 10 maart 2017 niet een voldoende gespecificeerde aanmaning bevat. Het had op de weg van Tale gelegen precies aan te geven in welk opzicht Bubble niet aan haar verplichtingen voldeed. Nu zij dit heeft nagelaten, komt ook dat onderdeel van de vordering niet voor toewijzing in aanmerking (rov. 3.16.3).
3.Beoordeling
co-delivering. Tale voert aan dat de beoogde samenwerking tussen partijen meebracht dat Bubble onmiddellijk, althans op korte termijn, reclame-uitingen zou aanbrengen op haar voertuigen. De grieven lenen zich voor gezamenlijke behandeling.
first-and- last-mile deliveryvoor klanten van Tale kunnen verzorgen. Partijen hebben diverse mogelijkheden besproken om de samenwerking te realiseren. Zij waren het er snel over eens dat zij er hoe dan ook baat bij zouden hebben als Bubble op korte termijn reclame-uitingen op haar voertuigen zou aan brengen, waarmee de voorgenomen uitbreiding van het werkgebied onder de aandacht van (potentiële) klanten zou worden gebracht.
first mileophaalde en verder weg moest. Verder hielden de afspraken in dat Tale daar waar mogelijk gebruik ging maken van het Bubble netwerk voor
firsten
last milediensten en dat Bubble haar voertuigen ging voorzien van een sticker met een soort gezamenlijke boodschap in de trant van “powered by Parcel international”. [toenmalige CEO van Bubble] schrijft dat het de bedoeling was dat Bubble de reclame-uitingen zo snel mogelijk zou aanbrengen, zodat beide partijen daarvan profijt zouden kunnen hebben: zij beoogden aldus meer klanten voor internationale zendingen te werven.
pick upen
deliverydiensten in alle steden waar Bubble geen eigen (geregistreerde) vestiging had, nog afgezien van het feit dat deze verplichting duidelijk in de
Exclusivity Agreementwas vermeld.
Exclusivity Agreement. De verplichting tot schadevergoeding ontstaat in beginsel pas nadat de debiteur in verzuim is; om in verzuim te geraken is in beginsel een ingebrekestelling noodzakelijk. Verzuim is echter geen vereiste indien nakoming blijvend onmogelijk is (art. 6:74 lid 2 BW). In deze zaak dient te worden vastgesteld of sprake is van blijvende onmogelijkheid (met als gevolg dat Bubble schadeplichtig is vanaf 10 februari 2017) of dat verzuim en ingebrekestelling noodzakelijk zijn (met als gevolg dat Bubble vanaf 17 maart 2017 - zeven dagen na de als ingebrekestelling te kwalificeren brief van 10 maart 2017 – schadeplichtig is).
Exclusivity Agreementis op dit punt ook een raamovereenkomst, omdat voor iedere verzending als bedoeld in art. 2 van de overeenkomst een afzonderlijke opdracht aan Tale moet worden verstrekt. Tale heeft op een zeker moment (na 10 februari 2017) vastgesteld dat Bubble niet haar (Tale) maar een derde heeft ingeschakeld voor een concrete verzendopdrachten en dat sprake is van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de doorlopende verplichting als bedoelding in art. 2
Exclusivity Agreement.Wat betreft de tekortkomingen die op dat moment al hebben plaatsgevonden, is de nakoming van art. 2 van de
Exclusivity Agreementblijvend onmogelijk. Immers, de opdracht is reeds door een derde uitgevoerd en de tekortkoming kan niet meer door nakoming worden geheeld. Dat leidt ertoe dat Bubble in zoverre zonder ingebrekestelling schadeplichtig is.
Exclusivity Agreement.
Exclusivity Agreementneergelegde) verplichting om Tale in te schakelen, niet na te komen.