2.2.Het gaat in deze zaak om het volgende.
( i) [appellant] is sedert 8 maart 2010 in de functie van monteur 2 bij Krohne werkzaam, vanaf 10 juni 2012 op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Zijn salaris bedroeg laatstelijk € 1.891,- bruto per maand (excl. vakantiebijslag en overige emolumenten), waarbij [appellant] 38 uur per week werkte. De functie van [appellant] hield in dat hij montagewerkzaamheden ten behoeve van industriële verbruiksmeters uitvoerde. In de functieomschrijving staan de volgende “fysieke aspecten” omschreven:
“Werkt onder wisselende omstandigheden waarbij nu en dan onaangename factoren optreden die inherent zijn aan de functie (stof, vuil vet klimaat, lawaai, stank etc).
Er kan sprake zijn van eenzijdige spierbelasting door gedwongen/gefixeerde werkhouding bij buigen en reiken in het werk en bij geknield liggen en boven het hoofd werken.”
- ii) In 2011 heeft [appellant] last gekregen van zijn onderrug. In 2015 zijn de klachten verergerd. Er bleek sprake te zijn van chronische discopathie en mediane discusprotrusie, veroorzaakt door overbelasting van de rug. [appellant] is in augustus 2015 arbeidsongeschikt geraakt voor zijn eigen werkzaamheden.
- iii) De bedrijfsarts heeft [appellant] per 9 januari 2017 volledig arbeidsgeschikt geacht.
- iv) Op 27 juli 2017 heeft [appellant] zich wederom ziekgemeld wegens rugklachten.
- v) Eind september 2017 werkte [appellant] weer 4 uur per dag. Op 28 september 2017 heeft hij de bedrijfsarts bezocht, die heeft geadviseerd de werkzaamheden iedere week met 1 uur per dag uit te breiden. [appellant] zou dan per 23 oktober 2017 weer volledig aan het werk kunnen zijn.
- vi) In een brief van 2 oktober 2017 schrijft Verzuim Prevent, naar aanleiding van een terugkoppeling van de bedrijfsarts, aan [appellant] het volgende over diens beperkingen:
“Betrokkene heeft beperkingen voor arbeid, maar niet zodanig dat er een indicatie is voor een urenbeperking. Betrokkene is beperkt met betrekking tot: diep voorover gebogen werken, frequent buigen; vooral in het geval dit gebeurt met een geroteerd lichaam. Tillen en dragen is beperkt tot maximaal 15 kg, vooral indien dit in gebogen houding gebeurt. Duwen en trekken is beperkt tot maximaal 15 kg. Langdurig achtereen staan en zitten is beperkt, betrokkene dient dus enige afwisseling aan te brengen in zitten, staan en lopen. Tevens is er sprake van beperkingen met betrekking tot geknield werken, klimmen, trillingsbelasting met direct effect op de rug.”
- vii) Op 23 oktober 2017 heeft [appellant] zijn werkzaamheden niet hervat, maar zich weer ziek gemeld. Op 30 oktober 2017 heeft [appellant] op eigen initiatief het werk weer hervat, zij het voor een halve dag in plaats van een hele.
- viii) Op 31 oktober 2017 heeft [appellant] over zijn verzuim een gesprek gehad met Krohne. Bij brief van 3 november 2017 heeft Krohne, met als vermelding “bevestiging gesprek re-integratie”, aan dat gesprek van 31 oktober 2017 gerefereerd en aan [appellant] geschreven dat hij zich niet aan zijn re-integratieverplichtingen heeft gehouden en dat hij zich ten onrechte ziek heeft gemeld. Krohne schrijft dat de bedrijfsarts van mening is dat [appellant] geen beperking heeft in arbeidsuren en dat hij zijn huidige werkzaamheden in volledige arbeidsdagen kan voortzetten. Krohne schrijft verder dat zij geen reden heeft om aan het oordeel van de bedrijfsarts te twijfelen en kondigt een loonstop aan wanneer [appellant] zich weer niet houdt aan zijn re-integratieverplichtingen.
- ix) Bij brief van 4 november 2017 heeft Krohne aan [appellant] bericht dat hij maandag 6 november 2017 op het werk verwacht werd.
- x) Bij brief van 6 november 2017 heeft Krohne aan [appellant] geschreven dat zijn loon per direct wordt stopgezet omdat hij die dag niet op het werk is verschenen.
- xi) [appellant] heeft op 7 november 2017 een deskundigenoordeel bij het UWV gevraagd. Hij heeft het UWV een oordeel gevraagd over zijn geschiktheid voor zijn werk. In een begeleidende brief schrijft [appellant] onder meer:
“In de jaren 2016 en 2017 is de pijn alleen maar erger geworden waardoor ik opnieuw een MRI scan heb laten maken (…)
Op gegeven moment kon ik niet meer werken en het bedrijf heeft mij een aangepast werk aangeboden (re-integratiewerk) met de bedoeling dat ik beperkte zwaarwerk mag uitvoeren. In werkelijkheid is er niets veranderd ik heb hetzelfde werk blijven doen en het bedrijf heeft de afspraak niet nagekomen omdat ik steeds dezelfde opdrachten blijf krijgen en de werkplaats is niet aangepast en de geschikte materieel niet aangeschaft.
Tussendoor ben ik naar DC Klinieken te Rotterdam gegaan omdat de pijn erger geworden is (…. Op 10 november 2017 is er een afspraak gepland bij DC Klinieken om de pijn te verlichten.
Ik heb geprobeerd om mee te werken om de re-integratietraject te laten slagen maar helaas is het niet gelukt voor bovengenoemde redenen.”
( xii) Het UWV heeft op 15 december 2017 een deskundigenoordeel uitgebracht waarin wordt geoordeeld dat de opgedragen werkzaamheden binnen de door de bedrijfsarts vastgestelde belastbaarheid vallen en dat deze belastbaarheid als plausibel wordt beoordeeld door de UWV verzekeringsarts. Het UWV acht de aangeboden arbeid dan ook passend. In het deskundigenoordeel staat verder onder meer het volgende:
“2.3.1 Gegevens m.b.t. de belastbaarheid van de werknemer
(…)
De klachten en beperkingen die cliënt zelf aangeeft wijzen in de richting van een beperkte lichamelijk belastbaarheid. Wanneer deze gegevens worden afgewogen tegen de objectieve medische gegevens die de bedrijfsarts heeft aangeleverd en de objectieve onderzoeksbevindingen van het huidige spreekuur dan moet echter worden geconcludeerd dat de door cliënt geclaimde klachten en belemmeringen maar deels medisch objectiveerbaar verklaarbaar zijn. De belastbaarheid zoals de bedrijfsarts die aangeeft is op basis van de aangeleverde medische gegevens daarom voldoende plausibel gemaakt.
Wel valt op dat cliënt van de “aangepaste werkzaamheden zoals de werkgever van hem vraagt” een ander beeld schetst dan de omschrijving die de werkgever heeft aangeleverd.
(…)