Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
beschikking van 12 juni 2018
SB Projects B.V.,
[verweerder] ,
Het geding
Beoordeling van het hoger beroep
aangaande enige bijzonderheid, het bedrijf van de werkgever of haar relaties betreffende of daarmee verband houdende, waarvan hij redelijkerwijze kon begrijpen dat deze niet bestemd is voor kennisneming door derden”, waarbij dit in het bijzonder geldt voor “
concepten, productontwikkeling, vormgeving, vorm en inhoud van nog niet openbaar gemaakt materiaal, alsook voor omzetcijfers en diverse bedrijfsaangelegenheden van werkgever en klanten”.
Voor zover nodig is bepaald dat partijen uitdrukkelijk afwijken van art. 7:650 BW, dit onverminderd het recht van werkgever om in plaats van deze boete volledige schadevergoeding te vorderen”.
In deze offerte is niet alleen de afgesproken fee voor SB opgenomen, maar ook de fee van offerte 16/1166/RS en 16/1158A/RS. Deze zijn per abuis niet in de offerten door mij opgenomen. Ik heb dit [naam 2] gemeld[ [naam 2] , werkzaam bij SB Projects; toevoeging hof]
en zij heeft mij toen gevraagd dit zo op te lossen”.
Vol verbazing heb ik kennis genomen van jouw schrijven, helaas ben je niet telefonisch bereikbaar. Het is mij onbekend dat er afspraken zouden zijn strijdig met de door SB Projects met [bedrijf X] overeengekomen afspraken conform de Code of Conduct van [bedrijf X]”. [directeur SB] heeft [verweerder] verder – kort gezegd – verzocht om de volgende dag, 30 november 2016, om 9.00 uur op kantoor aanwezig te zijn om de bevindingen van [verweerder] te bespreken.
Naar aanleiding van het bericht van [bedrijf X] , beëindiging werkzaamheden en contracten, en ontzeggen van mijn bevoegdheden, ga ik ervan uit dat ik met ingang van heden niet meer wordt verwacht te werken. Wat mij betreft kunnen we de arbeidsovereenkomst per aanstaande maandag met wederzijds goedvinden beëindigen. Gegeven de huidige situatie en mijn eerdere opzegging veronderstel ik dat jullie daarmee akkoord zijn en verwacht ik alleen nog een bevestiging van deze beëindiging met een enkel woord en een eindafrekening. Ik zal zorgen dat maandag mijn laptop en telefoon bezorgd worden. Verdere afspraken lijken mij overbodig.”
Je arbeidsovereenkomst eindigt pas op 31 december as. Voor de afwikkeling van het traject hebben wij je ook in dit stadium hard nodig. Ik verzoek je dan ook op maandag 12 december as te 900 uur op de zaak in Barendrecht te zijn, zodat wij eea kunnen doornemen en jij de bouw verslagen kan maken.”
Ik heb geprobeerd in de e-mail van afgelopen zaterdag een minnelijke oplossing te presenteren, maar die wijst SB Projects van de hand. U roept mij namelijk op mijn werkzaamheden te verrichten alsof er niets zou zijn gebeurd. Ik kan dan thans niet anders dan hierbij mijn arbeidsovereenkomst per direct te beëindigen. Zoals eerder toegelicht is mijn integriteit in het geding gekomen. Mede door de ontwikkelingen van de afgelopen dagen is dit nog duidelijker geworden en kan ik niet langer werkzaam zijn bij SB Projects. De wijze waarop u de bedrijfsvoering voert is voor mij niet verenigbaar met eerlijk handelen en brengt mijn goede naam ernstig in gevaar. Dit alles tezamen is voor mij een dringende reden om per direct op te zeggen. Vanaf heden ben ik niet meer in dienst bij SB Projects. Ik zal u per ommegaande uw bedrijfseigendommen retour sturen.”
als[verweerder] 1901 - op 8 december 2016 gedownloade - documenten geheel of gedeeltelijk heeft gebruikt om vanaf 12 december 2016 verder te werken aan project Astrix dan wel deze met [bedrijf X] heeft gedeeld, en aldus aan [bedrijf X] ter beschikking heeft gesteld, terwijl [bedrijf X] door SB Projects per 6 november 2016 de toegang tot die informatie was ontzegd, er sprake is van informatie, het bedrijf van de werkgever of haar relaties betreffende of daarmee verband houdende, waarvan hij redelijkerwijze kon begrijpen dat deze niet bestemd was voor kennisneming door een derde, te weten [bedrijf X] . Immers, met die informatie was [bedrijf X] in staat de aannemingsovereenkomst met SB Projects met onmiddellijke ingang beëindigen, zonder dat zij bevreesd hoefde te zijn het project niet tijdig te kunnen afronden, nu het volledige en actuele projectinformatie betrof waar zij vanaf 6 november 2016 via het Chapoo-systeem al geen toegang meer tot had. Hierbij kan in het midden blijven wie de rechtmatig eigenaar van de documenten op het moment was; het is immers niet aan [verweerder] om zelfstandig, zonder toestemming van zijn werkgever informatie met [bedrijf X] te delen die SB Projects sinds 6 november 2016 aan [bedrijf X] had ontzegd. Bovendien heeft SB Projects [bedrijf X] ook verboden, per sms van 10 december 2016, om informatie met [bedrijf X] uit te wisselen en kopieën van bestanden te maken. Grief VII slaagt in zoverre dat de gedownloade bestanden kwalificeren als informatie waarvan [verweerder] redelijkerwijze kon begrijpen dat deze niet bestemd is voor kennisneming door derden ( [bedrijf X] ), zoals beschreven in het met [verweerder] overeengekomen geheimhoudingsbeding, waarvan het hem verboden was aan derden mededeling te doen.